Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze kolumny DIY - problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze kolumny DIY - problem

Cześć, dziś skończyłem budowę moich pierwszych kolumn wykonanych według projektu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1882877.html
    Niestety, brzmienie które otrzymałem bardzo mnie zawiodło. Wokale są wycofane i przytłumione, a wysokie tony bardzo ostre i nieprzyjemne. Momentami membrany głośników niskośredniotonowych "pierdzą" i brzęczą. Czy da się to jakoś naprawić? Moje obudowy mają 25L pojemności, boczne, górne i dolne ściany są z płyty wiórowej 12mm, a tylna i przednia z wiórowej 16mm. Zastosowałem kondensator 2,7uF. Wytłumione są wszystkie ściany oprócz przedniej i kawałka powyżej wzmocnienia przy wylocie bass reflexu. Kilka zdjęć:

Witam.
    Sprawdź poprawność zwrotnicy. Na moje oko to cewki masz nie właściwe .
    Jeśli membrana pierdzi i brzęczy to pewnie cewka obciera o nabiegunnik co oznacza uszkodzenie głośnika.
    25 l to dość sporo na ten głośnik możesz zmniejszyć objętość do 20 l nawet 16 l . Sprawdź też strojenie obudowy bas refleks , możliwe że masz za wysokie strojenie.
    Poza tym głośniki powinny być zbliżone do siebie .
    Obudowa jest dość spora i ta płyta 12 mm to za mało i mogą powstawać rezonanse.

Skomentuj

AAAAAAAAAAAAAAA za głupotę się płaci :( Kupiłem cewki o 10-ciokrotnie niższej impedancji niż powinienem :mad:

PS: Czy cewki z drutu 1mm będą odpowiednie do tej zwrotnicy?
      Last edited by Gryzli; 01.07.2014, 20:47.

Skomentuj

Impedancja to parametr głośnika a cewka ma indukcyjność .

Dla głośnika nisko-średnio tonowego powinna być cewka 1,5 mH nawinięta drutem co najmniej 1 mm może być rdzeniowa . Dla głośnika wysokotonowego cewka 0,25 mH nawinięta drutem cieńszym 0,5 - 0,7 mm powietrzna .

Skomentuj

Wielkie dzięki za pomoc, właśnie zamierzałem spytać, czy może być rdzeniowa

Skomentuj

Zamieszczone przez Gryzli Zobacz posta
            Cześć, dziś skończyłem budowę moich pierwszych kolumn wykonanych według projektu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1882877.html
            takie publikacje powinny byc ZABRONIONE!

przeciez to strata kasy i czasu :/

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
            Dla głośnika nisko-średnio tonowego powinna być cewka 1,5 mH nawinięta drutem co najmniej 1 mm może być rdzeniowa . Dla głośnika wysokotonowego cewka 0,25 mH nawinięta drutem cieńszym 0,5 - 0,7 mm powietrzna .
            bez przesady - tutaj bym kupil najtansze
            czyli np 0,7mm na rdzeniu + 0,5mm
            przeciez wysylka z polinka bedzie wiecej kosztowala. a w koszalinie przeciez cewek nie kupimy

milo widziec ze sa w koszalinie hobbysci

Skomentuj

Niestety głośniki GDN 16/10 są prawdopodobnie uszkodzone :( Gdy delikatnie wciskam membranę to nic nie szura, ale gdy delikatnie popchnę ją do góry to delikatnie ociera :( Czy da się to jakoś ręcznie naprawić?

Skomentuj

Tak sie nie sprawdza glosnikow. Moga one miec na tyle miekkie zawieszenie i waska szczeline, ze nawet niewielke odchylenie cewki bedzie powodowac ocieranie. Chcesz sprawdzic glosnik, to uzyj generatora na np 20hz i powoli zwiekszaj moc wzmacniacza patrzac i sluchajac co sie dzieje z glosnikiem.

Skomentuj

Wymieniłem cewki na odpowiednie i jest już dużo lepiej. Dziękuję za pomoc! Niestety w jednym z głośników nadal momentami pojawia się brzęczenie. Chyba będę musiał poszukać innego egzemplarza bo do tego niema żadnych zestawów naprawczych, a rozłożenie tak, żeby nic nie uszkodzić jest właściwie niemożliwe.

Skomentuj

Zamieszczone przez Gryzli Zobacz posta
                    a rozłożenie tak, żeby nic nie uszkodzić jest właściwie niemożliwe.
                    jak mnie znajdziesz to pokaze ze sie da

Skomentuj

Czaruję...
                    X