Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy ten głośnik nadaje się do kolumny??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy ten głośnik nadaje się do kolumny??

Witam
    Mam zamiar popełnić własny projekt kolumn. Chciałbym aby to był 3 drożny system oparty o głośnik niskotonowy rozmiaru 12" 30cm
    Znalazłem w ofercie taki głośnik W.STX.12.2.200.8.F.S.MC
    Jest tam napisane że zaleca się obudowę zamkniętą o poj. 60L
    Na szybko policzyłem sobie że wymiary obudowy mogłyby być 35cmx35cmx50cm

Co sądzicie o tych luźnych założeniach??

P.S. zasilanie tego ma być 2x100W

Co obsłuży resztę pasma? Jakie masz pojęcie o projektowaniu zwrotnic?

Skomentuj

Średnie pasmo myślałem o tym głośniku M.STX.6,5.1.150.8.F.S.MC. Natomiast Wysokie jeszcze nic mi nie wpadło w oko.
      Co do zwrotnicy to na początek pewnie gotowca. Czytałem trochę o projektowaniu ale pojęcia to raczej zero.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomson5 Zobacz posta
        Co do zwrotnicy to na początek pewnie gotowca. Czytałem trochę o projektowaniu ale pojęcia to raczej zero.
        czyli szukaj gotowych projektow kolumn i koniecznie pokaz je tutaj do oceny!

kupowanie glosnikow + zwrotnica uniwersalna to nie za dobre wyjscie :/

Skomentuj

Może napiszę czym się sugeruje myśląc o popełnieniu swojego Diy.
          Jedyne kolumny jakie miałem dobre w życiu to były Altusy 140
          To była dawno temu ale pozostały mi wspaniałe wrażenia po nich.
          Pomyślałem że może warto by spróbować zbliżyć się z brzmieniem do nich i spróbować zrobić coś samemu.
          Cholera stary już trochę jestem i nie bardzo podobają mi się teraźniejsze konstrukcje w stylu "drapaczy chmur"

P.S. Pisząc o zwrotnicy miałem na myśli coś godnego polecenia gotowego tak by samemu nie "wyważać drzwi".

Skomentuj

zapomnij o altusach - tego sie nie da sluchac w odniesieniu do obecnych glosnikow

niestety wiele osob utozsamia altusy z idealem kolumn. chyba takiego projektu nie znajdziesz w budzetowej polce :/
            zobacz moze gotowe kolumny na www.stx.pl

Skomentuj

Z tego co mówisz oznacza że nie mam wygórowanych potrzeb. Jak się ma taki zestaw STX F-200 ns do moich wspomnień?

Skomentuj

tanszych kolumn stx nie przerabialem wiec nie wiem co dokladnie soba reprezentuja

na pewno wysokie tony 2 klasy lepsze!
                ciagle krazy stereotyp ze te tuby tonsila graja wysokim pasmem... a koncza sie bardzo szybko i one tylko szumia i rania uszy
                GDWK stxa gra wyzej i czysciej

reszta pasma poprawna, ale nie napisze nic wiecej bo ich nie sluchalem
                jedyne o co mozesz sie obawiac to ilosc basu - tutaj mozna poszukac czegos z wiekszymi GDNami

Skomentuj

Z tego co miałem okazję słuchać po znajomych i marketach zestawów za cenę ok 1K to z górą zawsze jakoś tam było. Brakowało mi zawsze dołu. Oczywiście można dać mocy na wzmacniaczu i narobi się hałasu ale nie w tym rzecz. Najczęściej jednak słucha się dość cicho. Człowiek w domu wszak nie jest sam i wtedy słychać mizerność tych zestawów kombinowanych. 2x8" to chyba nie to samo co 1x12"
                  Chyba znalazłem coś w moim stylu STX F-180 n Czy można się z tym odnieść do tych Altusów?

Skomentuj

Czaruję...
                  X