Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki subwoofer?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki subwoofer?

Witam,
    Poszukuję suba 10-12", koniecznie dwu cewkowy, do dyspozycji jest 2x80W-8ohm (w realu pewnie z 60).
    Jakieś propozycje? Szukałem na forum ale nie przewinał mi się model dwucewkowy.
    Skrzynia ma ok. 40L i jest solidnie wygłuszona.
    - - - - - aktualizacja - - - - -

Ew. może 2 x 8"? Front ma wymiar 400 mm x 480 mm. Więc powinno dać rady upchać :)
    Last edited by luki343; 06.07.2014, 11:37.

Zamieszczone przez luki343 Zobacz posta
    (w realu pewnie z 60).
    W Tesco może więcej !
    Zamieszczone przez luki343
    koniecznie dwu cewkowy, do dyspozycji jest 2x80W-8ohm
    Dwucewkowych nie zepniesz odpowiednio w tym przypadku
    Jak masz 2x80W 8Ohm, to lepiej dwa głośniki po 8ohm i tyle.

Przy tym litrażu to coś w izobaryku może?
    Last edited by gazela922; 06.07.2014, 19:31.

Skomentuj

Też mi się tak wydaje że 2 suby po 8 ohm będzie lepiej, może W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X (GDN-22-140-SCX)?? Bo subika 10-12" z cewka 2x8ohm znalazłem tylko na jebaju i to za ponad 600zł....
      Litraż mogę bez problemu zwiększyć do 50L, ale pewnie i to nie wiele da, a pomysł izobaryka mi się podoba :P

Skomentuj

do 50l to w BR te STX'y, zaś w izobaryku to nikt nie wie chyba jak to zagra, ale litraż się znacząco zmniejsza(wydaję mi się, że 15-20litrów). Na forum ktoś właśnie takie dwa w TLkę pakował i testował, na pewno źle nie będzie, czekajmy aż ktoś mądrzejszy się wypowie, osobiście na Twoim miejscu zrobiłbym 55-60litrowe BR i tyle :)

EDIT. Zapomniałbym dodać - w układzie zwykłego BR skuteczność wzrasta(względem 1 przetwornika) oraz wzrasta wyżej wymieniony litraż, w izobaryku znacząco spada skuteczność (również względem 1 przetwornika) ale zmniejsza się litraż i pojawia się problem z bassreflexem.
        Last edited by gazela922; 06.07.2014, 23:42.

Skomentuj

Raczej myślałem o skrzyni zamkniętej ale zastanowię się jeszcze nad BR chociaż
          60L to niestety już za duzo, wychodzi za ogromna skrzynia jak na mój pokój. Także pomysł izobaryka podoba mi się najbardziej. Ale poczekam aż jeszcze ktoś się wypowie.

Skomentuj

Zrób symulację w winisd, ja przed momentem zrobiłem, ta różnica skuteczności jest wręcz porażająca, radzę się zastanowić. Nie napisałeś budżetu na przetworniki i jaka buda maksymalnie by Ci pasowała
            W tym przypadku jednak izobaryka odradzam!

Skomentuj

Chciałbym w ok 200 zł (50+-) się zamknąć. Buda to dopiero będzie klepana, ale ma być zbliżona do sześcianu. Coś koło 40l było by ok.

Skomentuj

Więc dwa głośniki 8", które dobrze zagrają w 20litrach/szt i które zadowolą się mocą 80W/8r na sztukę - będzie raczej ciężko w tej cenie. Szukaj pary używek.

Skomentuj

może staruszka ARN 226z tym że to 8 cali...? w izobaricu wtedy Ci wyjdzie mała obudowa, duży plus, albo w tandemie, polepszysz skuteczność, ale mała lodówka w pokoju... Kiedyś popełniłem ten typ na Alfredzie lw1200, do kina domowego. Ciśnienie było nieziemskie, co do reszty...no to kino domowe było :-). Uzupełniałem GDN 20/80, więc tylko najniższe pasmo przenosiło, nie musiało być wykwintne...Co do skuteczności, faktycznie na łeb na szyje, ale bym się tym nie przejmował w domu. Chyba że hala 50 m2...
                  Last edited by Artoos; 07.07.2014, 13:04.

Skomentuj

A te w/w szt nadają się? Bo może dwie skrzynki zbije.

Skomentuj

Żeby wykorzystać te dwa razy 80W 8r MUSISZ raczej budować coś większego niż te 40 litrów żeby zagrało ładnie i skutecznie

Arnów chyba nie znajdziesz do kupienia nigdzie

Skomentuj

Dobra zmiana planów z racji tego ze nie mogę wymyślić nic sensownego porzucam projekt suba i buduje stx fx-300.

Skomentuj

Czaruję...
                        X