Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wykorzystanie 12 calowych wooferow

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wykorzystanie 12 calowych wooferow

Witam
    Co zrobić z tymi głośnikami ? Dostałem je od znajomego który złomował samochód. Miał je zamontowane w półce. Swoje lata juz mają. Wyglądają na stare głosniki free air. Nie wiem kto produkował te głośniki. Po szybkosci zmierzylem TS i pomyslalem by pobawic sie z odgroda. Dodam tylko ze glosniki maja sluzyc bardziej do zdobycia doswiadczenia. W gre wchodza tez suby/sub do auta np. bandpass :) (akurat ten rodzaj obudowy bo mi sie symulacja w winisd podobala). Dlaczego pytam? Mam bardzo nie wiele czasu wolnego i wszystko bylo by robione po nocy i nie chce tracic czasu na "glupie" pomysly. Jesli szkoda totalnie czasu na nie to pewnie sprzedam choc licze na ciekawe podpowiedzi co do zastosowania :)

Zdjęcia:

Zmierzone TS'y:
    Fs = 35.05 Hz
    Re = 3.80 ohms[dc]
    Le = 149.54 uH
    L2 = 389.62 uH
    R2 = 7.65 ohms
    Qt = 1.46
    Qes = 2.02
    Qms = 5.26
    Mms = 46.74 grams
    Rms = 2.192446 kg/s
    Cms = 0.000438 m/N
    Vas = 158.10 liters
    Sd= 506.71 cm^2
    Bl = 4.591318 Tm
    ETA = 0.35 %
    Lp(2.83V/1m) = 90.84 dB

Wrzuć go do pudełka po butach , to będzie najlepsze rozwiazanie
    albo podpalić i niech gra aż spłonie
    wdłq mnie jest nic nie wart
    Last edited by przemo312132; 13.07.2014, 17:08.

Skomentuj

Miałem to kiedyś na sklepie . Moc podziel przez 5 . Skąd wiem ? bo przewijałem z ciekawości spalone . Drut przy tak wielkiej szczelinie mógł wytrzymać max 50 W sygnału . Bardzo prymitywne głośniki . To samo przychodziło pod nazwą "ALDA" "666" "BLOW"zmieniały się tylko naklejki i opakowania ....

edyta..

Skoro głosniki trochę lat już mają a ja miałem je w handlu dobre 10 lat wstecz sprawdź zawieszenie bo miały piankowe !
      Może się okazać za rok że Twoje wysiłki poszły na marne .
      Last edited by utopia; 13.07.2014, 17:39.

Skomentuj

Dzieki wielkie czulem ze to totalna china.

Skomentuj

Przepraszam edytowałem gdy pisałeś ...

Skomentuj

Tak piankowe. No nic dzieki wielkie :) Mozna zamknac.

Skomentuj

wpakuj w najprostsza obudowe do samochodu i sprzedaj dzieciakowi z miasta

Skomentuj

Zamieszczone przez utopia Zobacz posta
                To samo przychodziło pod nazwą "ALDA"
                Z czerwonym górnym zawieszeniem?
                Miałem :)
                Był to mój pierwszy zakupiony głośnik :)

Skomentuj

Ja miałem te ze zdjęcia. To było moje pierwsze niby diy z czasów podstawówki. Do dziś siedzą w altusach....:drool:

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Był to mój pierwszy zakupiony głośnik
                    Mój też ale 16 cm kupiłem a nie 30 cm :)

Skomentuj

Alda docierała w wielu kolorach. Był nawet psychodeliczny zielony fluo ..
                      Mimo całej pogardy to były ważne czasy dla Polskiego audio .
                      Uczyliśmy się że zagraniczne nie znaczy lepsze że wat watowi nie równy i że ...papier potrafi kłamać .

Trafiały się też rodzynki . Kiedyś zakupiłem kilkaset głośników 4x6" elipsy z zielonymi ekstremalnie lekkimi membranami za jakieś 2-3 PLN za sztukę . Miały po jakieś 10W rms i wyglądały jakby były zrobione z suszonego prasowanego siana .
                      Pokonały kilkudziesięciokrotnie droższe przetworniki i nadal grają w kościołach nie wykazując żadnego zużycia . Firmówki już się po drodze minimum raz rozsypały ...

Skomentuj

Czaruję...
                      X