Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Unitra Fonica A-17

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Unitra Fonica A-17

Znalazłem gdzieś w czeluściach domu po dziadkach takie głośniczki. No i mam problem. A właściwie dwa.
    1. Chciałem zobaczyć jak to gra i czy gra. Z uwagi, że nie mam na stanie wtyczek "kropka kreska" włożyłem w gniazdko kable. Gra tylko środek. Góry nie ma. Robię coś źle, czy po prostu tweetery są martwe?
    2. Opłaca się oddawać takie kolumny do renowacji?
    Szukałem czegoś mniejszego od Zgc-50 do mieszkania na studia. Te są jak połowa zgc-50. Jaka będzie różnica w graniu? Opłaca się wydawać pieniądze na regeneracje, czy lepiej po prostu zastanowić się gdzie wepchać zgc-50?

Z góry dzięki :)

Zamieszczone przez Xantes Zobacz posta
    Opłaca się wydawać pieniądze na regeneracje
    nie
    jak sam tego nie zrobisz to kompletnie sie nie oplaca!

Skomentuj

Zależy jakie były te wersje A-17 i co w nich jest uszkodzone.

W sprzedaży są jeszcze dostępne głośniki - następcy GDN 16/15 o nazwie 16/30 ale potrzebne by były w wersji 15om.
      Jeśli w Kolumnach są głośniki na zawieszeniu tkaninowym, to mogą nie wymagać naprawy.
      W przypadku głośników z zawieszeniami piankowymi wymiana kosztuje niewiele, można to zrobić samodzielnie przy odrobinie zdolności manualnych - jeśli membrany nie są uszkodzone.
      Jeśli jest to wersja A-17 z GDN 16/10 na odlewanym koszu i gumowym resorze, to także powinny być sprawne, a renowacja jest jak najbardziej wskazana, ze względu na unikatowość tej konstrukcji.
      Jeśli zastosowano wysokotonowego Audaxa to będzie problem, bo w głośniku z czasem sztywniało zawieszenie, a jest on od od dawna niedostępny.
      Jeśli były w niej wysokotonowe GDW 9/15 lub podobne, to one nadal są dostępne i nie drogie wiec ich wymiana także nie powinna być kosztowna.

Skomentuj

Wrzucam zdjęcia głośników, do łatwiejszej identyfikacji
        1
        2

Skomentuj

Nie na temat...
          przeciez masz forumowy uploader
          czerwony napis pod oknem odpowiedzi

sa w calkiem dobrym stanie
          ja bym je sprzedal jak najszybciej w takim stanie w jakim sa

Skomentuj

Zawieszenia się sypia ale poza tym kolumny zdrowo wyglądają. Nie jest to ta unikatowa wersja, więc rzeczywiście najlepiej byłoby sprzedać amatorowi "vintage'u", niech się z tym boryka.

Możesz zacząć od sprawdzenia czy się jakiś kabelek nie odłączył lub coś innego banalnego, że wysokich nie słychać.

Skomentuj

Czaruję...
            X