Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Holmimpulse Czy mam wszystko dobrze ustawione??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Holmimpulse Czy mam wszystko dobrze ustawione??

Witam
    Zamieszczam zrzuty z ustawieniami których użyłem przy pierwszych próbach pomiaru.
    Proszę o zerknięcie i ewentualną podpowiedź co należy zmienić aby poprawić pomiary.

Impulse time-window, bramkowanie ustawiasz bardzo nisko
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zrobiłem to chyba przypadkowo. W jaki sposób to się reguluje?

Skomentuj

kliknij w oknie danego pomiaru na impuls-time window (gating), na ostatnim rysunku masz otwarte to okno, potem ustawiasz w dolnum okienkuwartość. Na wykresie pokaże sie wskaźnik gating, jeśli nic nie pomieszałem to uważaj by nie przekraczać wartości 600Hz-700Hz, ja ustawiałe mmax na 500Hz. Czy ten pomiar tyczy pełnego pasma??? jeśli tak to w ustawieniach mikrofonu jest załaczona opcje eliminacji zakłócających dźwięków z otoczenia.

Skomentuj

Zrozumiałem że mam tam wpisać w okienku From: 500 i w drugim okienku To: 500 Tak???
          Zgadza się to pomiar kolumny 2way. Gdzie taka opcja może być aby ją wyłączyć ??

Skomentuj

Najpierw zacznij od tego ile masz miejsca w pokoju. Zmierz jakie masz odleglosci od scian, sufitu i podlogi od obudowy, ktora mierzysz. Warto znalesc takie mniejsce, gdzie odleglosci beda mozliwie najwieksze. Najmniejsza odleglosc bedzie przekladac sie na czestotliwosc bramkowania. Wazne jest rowniez odleglosc pomiaru. Nie zawsze trzeba ustawiac 1m od glosnika, przy malych monitorach mozna nawet 70 i mniej, dzieki czemu mozna zejsc z bramka jeszcze nizej. 500hz to jednak troche za wysoko moim zdaniem.

Skomentuj

Dziękuję za sugestie.
              Pomieszczenie jest 5x5m ale z jednej strony otwarte na kuchnię i hol.
              Mogę wystawić kolumnę na taras ale narazie trudno o ciszę na dworze gdy liście szeleszczą.
              Rozumiem że wszelkie nieprawidłowości można zobaczyć na dolnym wykresie?
              Kolumnę stawiałem na taborecie. Trochę mnie martwią niepowtarzalne pomiary.

Skomentuj

Czaruję...
              X