Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa suba aktywnego na dx450

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa suba aktywnego na dx450

Witam. Jest to tu moj pierwszy temat. :) W akustyce siedzę nie długo i ogolnie nie jestem jakims specjalnie audiofilem, ale czasem lubie sobie posłuchać muzyki(electro, dnb, chillout) czy pooglądać film na dobrym sprzęcie. Do tej pory udało mi się skompletować zestaw z Denona AVR-2106, dvd 1705 i kolumienek Taga Harmony 406 V2na 5.0. Ogolnie zestaw bardzo przyjemny. Ale niestety czegoś mi tu brakowało- tak to niskie tony. Dłużej nie myśląc postanowiłem zbudować coś sam(przy okazji potrzebuje jakiś projekt na moduł specjalizacyjny do szkoły). Wybór padł na Wzmacniacz dx450 z dx audio oraz ich filtr. Całośc będzie zasilana transformatorem 2x58V na 550VA czyli w połaczeniu z tym wzmakiem da to jakies 350W na wyjściu.
    Temat założyłem dlatego, ponieważ szukam głośnika, który bedzie fajnie przenosił czestotliwości, nie bedzie potrzebował budy 70L i nie będzie drogi. Do tej pory rozglądałem sie tylko pomiedzy glosnikami ze stajni stx'a. I raczej na 8om. Budżet i tak mam kruchy. Zakładałem wydac na wzmaka, filtr, transf i głosnik 300zl a same pierwsze trzy elementy mnie tyle wyniosły. także im taniej tym lepiej ale zachowujac jakaś moc :) Mam na strychu Kenwooda KFC w3002, ale z tego co pamietam nie jest to najlepszy glosnik, i nie grał zbyt dobrze.

jeśli ma być tanio i dobrze to :
    http://stx.pl/sw-stx-10-2-500-8-f-a-pc-x.html
    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
    http://www.rane.com/note160.html
    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Możesz powiedziec cos wiecej o filtrze z dx ?bo na stronie ich nic nie ma

Skomentuj

Też to właśnie zauważyłem, ale przy sterowaniu amplitunerem i tak jest zbędny

Skomentuj

Ogolnie Filtr jest dopiero w drodze. jak przyjdzie bede go testował co i jak. Z tego co sie dowiedzialem to dopiero go wprowadzaja. Ma on wejście nisko-poziomowe, wysoko-poziomowe, regulacja odcięcia 50-200Hz, płynna>> regulacja> fazy, 0-180st. i regulacja głośnosci, zasilanie z zasilacza wzmacniacza. kurde z tym glosnikiem to cos tanszego jednak szukam ;/ moga byc nawet uzywki jak ktos ma jakies kontakty.

a coś pokroju stx'a 10.2.400 na 8om da rade? buda 40l na 35Hz
          Last edited by Sokół; 30.09.2014, 16:35.

Skomentuj

Stx 12" ? Samochodowa ?

Skomentuj

teraz oferujesz sie czy jak ? bo nie do końca rozumiem post? :)

Skomentuj

Podaje propozycje, ja kupowałem za ok 160zł 2x2R

Skomentuj

Też mam taką, nadaje się

Skomentuj

no własnie najbardziej w oko mi wpadł W.STX.10.2.400.8.F.S.MC. cena jest atrakcyjna tylko niestety nie wiem jak ona wypada w odsluchu. Konstrukcji na nim też za dużo nie widze. raczej na 2x2.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sokół Zobacz posta
                      Konstrukcji na nim też za dużo nie widze. raczej na 2x2.
                      A jakie konstrukcję chcesz oglądać, do mojej 12 samocjodowej producent zaleca 2 obudowy i takie też zrobiłem, litrazu powinieneś się trzymać a proporcje to jak ci pasuje

Skomentuj

Byl sub na tym glosniku tylko w 10" wersji. ale proporcje byly slabe

Skomentuj

Panowie a może ktoś mi objaśnić jak to jest z glosnikami 2 cewkowymi ? wiem ze po polaczeniu szeregowym 2x2om daje 4. ale jak z brzmieniem ? podobno mniejsze obudowy potrzebują ale co do jakosci ?

Skomentuj

Czaruję...
                          X