Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2x ARN 188-03/8 jaka wielkosc obudowy ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2x ARN 188-03/8 jaka wielkosc obudowy ?

Zamierzam zrobic kolumny na glosnikach :

wysokotonowy ARV 104-04-8
    srednio-niskotonowy 2x ARN-188-03-8

Mam takie pytanie: Jaka wielkosc obudowy jest optymalna do tych 2x ARN-188-03-8
    ??

Instalowalem winisd troszke poobliczalem i charakterystyka w 45 litrach jest bardzo dobra ale co z wytrzymaloscia glosnikow ? Jeden kolega polecil mi bym wsadzil je w 25 litrach i tak wlasnie teraz troszke sie zastanawiam ;]

40 litrow mimo ze na symulacjach zobaczysz impuls kolo 15ms w rzeczywistosci jest mniejszy i gra OK!

Skomentuj

Aha bo zapomnialem dopisac ze do tych glosnikow obudowa bedzie zamknieta wiec i impuls na pewno nie bedzie w granicach 15ms.
      Tak sie wlasnie zastanawiam jedni mowia 40 litrow u innych slysze 25 ja bym chcial dobrac optymalna wielkosc, w BR rozumiem ze na wytrzymaloasc mocowa glosnika trzeba bardzo uwazac i ze roznica miedzy 25 a 40 byla by znaczna, a jak to jest w zamknietej ;]

Skomentuj

ja MAM 2X arn 188/05/4 łączone szeregowo w obudowie wentylowanej 36 l i strojonej 43 hz

Skomentuj

No to akurat po zrobieniu przegrody na wysokotonowca zostanie mi jeszcze wlasnie te ok 35 litrow ;] wiec wiecej z tym nie bede modzil, i dam je w obudowie zamknietej i powinno byc dobrze

Skomentuj

powinno byc ok w 35 l closed
            task własnie miałem na poczatku
            jednak troszke brakowalo mi basiku wiec wsadzilem tunele - bas nabrał ciepla i jest głębszy, jednak nico góruje nad średnimi ale mozliwe ze te ARNy takie juz są ( nienajlepsze srednie)

Moze zastanów sie nad ARN 150 ma nizesze Qts (a wiec lepsza kontrola w wentylowanej obudowie). Dokładnie nie wiem, dopiero co kupiłem te głośniczki i bede robił na nich satelitki. JAk sie dobrze spiszą to równiez wykonam na nich fronty.

Skomentuj

Wlasnie jedni polecaja ARN 150 inni 188 sam juz nie wiem ale na spokojnie sie zastanowie pomysle itp

A co do basu hymmm mam jeszcze SUBA co prawda nie skonczonego brakuje filtra ;] na glosniku GDN 20/80/2 wiec uzupelnial te fronty jakos doszedlem do wniosku ze najpierw pozadne fronty pozniej SUB

qrde z tymi glosnikami to sa wariacje :P

Skomentuj

również mam suba na gdn 20/80/2
                popełniłem jednak konstrukcyjny bład (byly to moje poczatki w tej dziedzinie) mianowicie skrzynia jest w postaci szescianu a głosnik jes umieszczony symetrycznie wzgledem scian (posrodku) skierowany w dól. Prawdopodobnie przez to powstaja straszne fale stojace.
                dlaczego to pisze minowicie chodzi mi o teo ze w rzeczywistosci nie weim jak ten gdn pracuje w takiej konstrukcji bynajmniej basik jest o gorszy od 2 x ARN 188.

[ Dodano: 2005-01-10, 22:32 ]
                mam nadzije jednak ze w poprawnej obudowie ten gdn zagra lepiej od ARNów

[ Dodano: 2005-01-10, 22:34 ]
                a zastanawiales sie nad gdn 16/50/6
                czesc osób zachwala ten głośnik, podobno lepsza srednica
                pisze "podobno" bo osobiscie nisłyszalem go.

Skomentuj

w subwooferze na 20cm głośniku o ksztaucie sześcianu nie powstanie fala stojąca!!

Skomentuj

hmmm.
                    a wiec GDN gorszy od 2xARN188?? Na ucho - TAK

Skomentuj

a w ajkiej masz go obudowie i pod co podpietego?? i moze sproboj go skierowac nie wdol tylko normalnie ....

Skomentuj

ja mam swojego GDN 20/80/2 w obudowie 32 litry ksztalt a taki prostokacik glosnik umieszczony z przodu tak samo BR tez to byla moja pierwsza konstrukcja i troszke ja skopalem :/ ale na pasywnym filtrze bo aktywny mi cos nie dziala gra to nawet bardzo przyjemnie i basu jest naprawde sporo bo szafki mi sie otwieraja

Aha co do fali stojacej to raczej chyba chodzi o wielkosc pudla niz srednice glosnika czy moze sie myle ? chodzi mi oto ze zeby fala stojaca powstala potrzeba bardzo duza obudowe ??
                        no oczywiscie do glosnika tez to sie ma bo jaki glosnik 20cm bedzie gral w obudowie 100 litrowej :P

Skomentuj

chodziło mi oto że do głośnika 20cm będzie relatywnie mała obudowa i fala stojąca nie powstanie. w przypadku subwoofera na 4x18cali juz moze pojawić się ten problem:P

Skomentuj

jaki wzmak i strojenie??

Skomentuj

No dokladnie

aha sluchajcie mam problem nie znam sie na elektronice

Czy ktos z was podjol by sie jednego zadania stworzenia dla mnie filtra aktywnego ? ;d

tylko nie bijcie bo moj filtr nie dziala jak powienien wymienialem w nim juz wszystko chyba co mozliwe i juz mam dosyc dalszej pracy przy nim chce kupic i wsadzic do obudow wszystko i skonczyc go w koncu

I wtedy zajme sie robieniem frontow

[ Dodano: 2005-01-10, 23:23 ]
                              wzmak TDA 90w na trafie 150w strojenie kurcze nie pamietam juz ale wiem ze FI 7cm a dlugosc 17cm

Skomentuj

Czaruję...
                              X