Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niskobudżetowe malutkie monitory.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niskobudżetowe malutkie monitory.

Witam. Szukam projektu malutkich (max 5 litrów) monitorków w jak najniższej cenie. Paweł już podpowiedział mi WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC + audax/mission (aktualnie kosztujący 40/szt. )

Czy moglibyście polecić mi coś innego w tych pieniądzach ? Dziękuje i pozdrawiam

sam WM to nie problem. jest dostepny od reki i to dobry glosnik
    problem to mission lub cos innego
    a nie wiem co mozna kupic taniego i malego :/
    mialem prototypowe stxy, ale nie wiem kiedy beda w sprzedazy

Skomentuj

Czy w takim razie idzie go połączyć z PC od STX'a ? JIGa mam wkładka przyjdzie w dniach najbliższych. Pytam, ponieważ jeszcze nigdy nie robiłem sam pomiarów, z których korzystałbym poźniej w celu projektowania zwrotnicy. Na co muszę zwrócić uwagę ?

Skomentuj

Są tutoriale do poczytania, jak i liczne wątki, w których przewijają się pomiary, problemem mogą być elementy do testów, bo teoretycznie lepiej byłoby posłuchać danej koncepcji przed finalnym wdrożeniem, ale na pierwszy raz możesz spróbować (licząc się niestety z ryzykiem ewentualnego braku satysfakcji, które akurat w każdej konstrukcji występuje w jakimś stopniu).

Gdyby jednak mogłyby być ciut większe, to polecam 14SCX, różnica w cenie będzie niewielka biorąc pod uwagę koszty całościowe.

Skomentuj

Na Twoim miejscu wolał bym zrobić zestaw na 14SCX i PC moim zdaniem to będzie korzystniejsze połączenie, a cenowo wyjdzie podobnie, tak jak pisał kolega wyżej. Może ktoś ma zwrotnicę pod takie połączenie ?

Skomentuj

Ja się wypowiem bo mam własnie kolumienki na ARN116 + mission oraz kolumienki na 14SC ale ten starszy w żółtym kolorku... Powiem że Arny grają lepiej na średnicy i bardzo szczegółowo, dobrze słychac wszystkie detale, jednak basu to jest niewiele, podobno WM ma go więcej. Zas 14sc + PJ ma znacznie więcej basu ale znacznie gorszą średnicę... Co kto lubi. Dodam też że wysokość tych obu kolumienek jest taka sama jeśli chodzi o gabaryty...

Skomentuj

Nowe SCX to całkiem inne głośniki. Pawel S. może się o nich wypowiedzieć bo działał już z nimi.

Skomentuj

Zamieszczone przez David853 Zobacz posta
                Czy w takim razie idzie go połączyć z PC od STX'a ?
                tak, jak najbardziej. tylko wizualnie trzeba by to dopracowac

mam prototypowe male STXy, ale nie mam pojecia kiedy je wprowadza do sprzedazy

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                Gdyby jednak mogłyby być ciut większe, to polecam 14SCX, różnica w cenie będzie niewielka biorąc pod uwagę koszty całościowe.
                tak, ale obudowa juz sporo wieksza. w malym b-r nie gra to za ciekawie
                w 6 litrach fajnie gral sony, ale tu znowu zwrotnica z missionem :(

Zamieszczone przez Rafells Zobacz posta
                Może ktoś ma zwrotnicę pod takie połączenie ?
                mam czekam na zdjecia i bedzie publikacja

Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
                kolumienki na 14SC ale ten starszy w żółtym kolorku...
                to jest SS
                GDN 14-50-4 SS mial jedna zalete - gral w malej zamknietej obudowie
                a nowy SCX to zupelnie inna liga!

Skomentuj

Sprawa jest prosta - mają być malutkie, ponieważ miejsca jest malutko + będą wspomagane subwooferem - najlepiej też małych (bardzo) rozmiarów ( jakaś podpowiedź co do głośnika jaki można użyć ? )

Skomentuj

bierz tego WMa i nie martw sie o suba
                    mi one starczaly bez suba (do codziennego sluchania)
                    chyba ze to ma naglasniac cale mieszkanie to wtedy sa za ciche

a pytales forumowiczow o missiony?
                    moze ktos ma do odsprzedania

Skomentuj

Subwoofer muszę złożyć z konieczności, gdyż ma na tym być słuchana muzyka elektroniczna i rock, a preferencje koleżanki ograniczają się do (za)dużej ilości basu ( nie przegada.. ), a miejsca na monitory nawet o wymiarach pod SCX brak. O missiony jeszcze nie pytałem. Może jakaś szerokopasmówka załatwiłaby sprawę robiąc za satelitkę ?

Skomentuj

nie - zabraknie jakosci i wysokich tonow
                        nie mowiac juz o cenie
                        chociaz... http://www.cubeaudio.eu/#!eliza/c1tyn

Skomentuj

Czyli na chwilę obecną tylko MC + audax ma sens ?

A może idzie SCX'a wsadzić w malutką obudowę nawet closed z sensownym efektem ?
                          Last edited by David853; 22.10.2014, 20:21.

Skomentuj

w 6 litrowym b-r gra to bardzo slabo basem.
                            fakt, jak bedzie sub to wystarczajaco
                            a w zamknietej nie testowalem - ktos na forum pisal ze nie gra w zamknietej

brzmieniowo wypada lepiej i glosniej
                            do tego wzmacniacz 2.1 na TDA7294 z e-bay i np 10" STX
                            zestawik nie drogi a glosny i sensowny

Skomentuj

Żeby nie zakładać nowego tematu - poszukuje midwooferka w rozmiarach około 4 cale i małej kopułki do tego. Impedancja koniecznie 4 ohm i miałoby to grać w obudowie 3-5 litrów. Względnie wysoka efektywność mile widziana. Z stx'a czwórkę widzę tylko w wersji 8 ohm. PC mógłby być, ale może znacie tańszą kopułkę. Główną rolę gra tu cena - najlepiej max 80zł za mono. Wolałbym unikać missiona za 40 zł :)
                              Last edited by David853; 07.08.2015, 13:56.

Skomentuj

Jak niski budżet, to może szerokopasmówka TangBanda http://www.parts-express.com/pedocs/...ions-45660.pdf cena około 30 dolców
                                ale odpadają koszty zwrotnicy. Dość równe pasmo, i wysoka jak na ten rozmiar efektywność. Można jedynie pomyśleć nad jakąś prostą pułapką na ok 6 do 8 kHz.
                                Last edited by KAPRINT; 07.08.2015, 14:53.

Skomentuj

Czaruję...
                                X