Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz do suba na SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Spurek dlaczego sądzisz, że 200 w rms to odpowiednia moc? Pawel, po wypowiedzi natana myślałem, że robiłeś takie.
    Koledzy wyżej niespecjalnie pisali o tym wzmaku. Ty byś go przerobił, bo umiesz ja potrzebuje gotowego. Coraz bardziej zastanawiam się nad tym wzmakiem z ebaya co poleciłeś. Cena optymalna. Tylko z tym zasilaczem.... ale poszukałbym na necie i może sam bym taki sie nauczył robić ewentualnie kupił gotowy. Nie podoba mi sie w nich jedno. Satelity grają od 130 hz. wolałbym żeby szedł sygnał przynajmniej od 50-70 hz. wtedy wycisnąlbym jakoś kicka z satelit.

Skomentuj

Zamieszczone przez sztuku Zobacz posta
      Pawel, po wypowiedzi natana myślałem, że robiłeś takie.
      on pisal ze sprzedawalem swoje :p
      kupione okazyjnie na allegro

Coraz bardziej zastanawiam się nad tym wzmakiem z ebaya co poleciłeś. Cena optymalna. Tylko z tym zasilaczem.... ale poszukałbym na necie i może sam bym taki sie nauczył robić ewentualnie kupił gotowy.
      tam zasilacz jest!
      wystarczy kupic tylko trafo
      podlaczasz lacznie 5 kabelkow :p

Nie podoba mi sie w nich jedno. Satelity grają od 130 hz.
      gdzie masz takie info? nie widze tego w zadnym opisie :/

Skomentuj

Spurek dlaczego sądzisz, że 200 w rms to odpowiednia moc?
        Bez urazy ale po zadanym pytaniu śmiem twierdzić, że nie ruszyłeś "palcem", by zaznajomić się z podstawami akustyki a bierzesz się za budowe zestawów...:???:

Skomentuj

Spurek, to jest forum. Zadałem pytanie, na które nie udzieliłeś odpowiedzi. Nie wiem czy w diy jesteś średnio-zaawansowany, czy może zaawansowany. Twoja odpowiedź nie służy nikomu i niczemu. Służy Tobie, pokazuje jak to inni są amatorami, a Ty zawodowcem. Bez urazy dla Twojej wiedzy i doświadczenia z ludzi, ale oceniając mnie, pomyliłeś się, gdyż spędziłem nie jedną noc na czytaniu pdfów i różnych stron. Jeśli chcesz mi pomóc, to proszę odpowiedz mi, amatorowi, początkującemu na moje pytanie:) Pomożesz mi i coś mi z tego zostanie. Wracając do tematu. Pawel, niestety ale znowu masz racje Myliłem fakty o tej aukcji z allegro. Tu nic nie pisze o paśmie przenoszenia dla satelit, więc raczej jest puszczone całe. Ale nic tam też nie ma o radiatorze ani o trafo, ze zdjęcia nie wynika, że wchodzi to w skład. Myślę o takim czymś http://www.ebay.pl/itm/TDA7294-2-1-s...item1c37f5015d

Skomentuj

Nie na temat...
            Pawel, niestety ale znowu masz racje
            chcialbym to raz od kobiety uslyszec...

Ale nic tam też nie ma o radiatorze ani o trafo, ze zdjęcia nie wynika, że wchodzi to w skład.
            dlatego koledzy napisali ze wyjdzie 130zl x3
            130zl wzmacniacz
            130zl trafo
            130zl obudowa, radiator, kabelki, gniazda itp

ogolnie modul bardzo fajny, ale jak sie podliczy wszystko to wychodzi drogo :/

Skomentuj

Spurek, to jest forum. Zadałem pytanie, na które nie udzieliłeś odpowiedzi. Nie wiem czy w diy jesteś średnio-zaawansowany, czy może zaawansowany. Twoja odpowiedź nie służy nikomu i niczemu. Służy Tobie, pokazuje jak to inni są amatorami, a Ty zawodowcem. Bez urazy dla Twojej wiedzy i doświadczenia z ludzi, ale oceniając mnie, pomyliłeś się, gdyż spędziłem nie jedną noc na czytaniu pdfów i różnych stron. Jeśli chcesz mi pomóc, to proszę odpowiedz mi, amatorowi, początkującemu na moje pytanie:) Pomożesz mi i coś mi z tego zostanie
              Stary, to jest forum owszem ale to nie zwalnia Cie z tego, by sie zaznajomic z podstawami. Nikt nie bedzie Ci tego tlumaczyl, rusz tylek u poczytaj odpowiednie informacje, bo widac zle szukasz skoro dniami i nocami tego szukales i nic nie mogles znalezc.
              Dlaczego zalecilem Tobie ten wiekszy wzmacniacz, bo przy tym mniejszym nie wykorzystal bys calego potencjalu tego glosnika. Zapytasz dlaczego, co i jak... A ja Tobie, ze znow podstawy sie klaniaja.. Porownal bym to Tobie do samochodu... Jaki samochod bedzie dynamiczniejszy? Nad jakim samochodem bedziesz mial lepsza kontrole? Nad tym, co ma 50koni czy 150? Odp jest oczywista o ile ten ze 150koniami bedzie do tej mocy przystosowany i czy Ty bedziesz potrafil ja wykorzystac
              Last edited by Spurek; 29.10.2014, 19:09.

Skomentuj

Dobra, Spurek nikt nie odejdzie od swoich racji, więc skończmy ten spór ostatnie co w tym napisze to... podstawą są ambicje, chęci, upartość i pasja. Reszta to coś, czego można się nauczyć, a tamto trzeba mieć, inaczej nic z tego. Nikt mi nie będzie tłumaczył? No zobacz, a Pawel i koledzy wcześniej starają się mi pomóc. Nie zwalnia mnie od... czego ? Jest gdzieś regulamin, w którym ludzie o braku wiedzy mają zakaz zadania pytania? To czy mi pomożesz czy nie, to kwestia Twojego człowieczeństwa A co do głośnika, mówisz, że przyjmie 200 W, ok. Ale spójrzmy na jego parametry. 200 W mocy ciągłej, brzmi fajnie. Ale BL jak na 8' całkiem niezły, ale jednak szału nie ma i wątpię że mocowo wytrzyma 200w, chyba że pomoże mu w tym Cms. Cms - 0,8 mm/N no i teraz pytanie. Czy to zawieszenie zatrzyma cewkę przed karkasem przy 200 W? Nie wiem, nie potrafię tego stwierdzić, mogę jedynie domyślać się, że nie. Dlatego się Ciebie pytałem, ale teraz to sam nie wiem, czy możesz uzasadnić swoją odpowiedź. ( kiedyś koleś gdy miał taki problem odesłał głośnik na gwarancje STX. Wymienili, ale problem nadal był, a w odpowiedzi dali: podana moc jest mocą terminczą(czy coś takiego) i wytrzymałość mocowa może odbiegać od podanej) Na ten przykład w głośniku gdn 20-100 STXa cewka uderza o karkas przy prawdziwych... 30W gdzie podane ma 70. W obudowie wyliczonej pod ten głośnik tak to właśnie było, zmniejszenie obudowy spowodowało wzrost wytrzymałości o kilka W ale duży spadek na basie. B-r mimo, że ten głośnik nie powinien w nim pracować, zestrojony bardzo nisko troche z tego wszystkiego wyciągnął. Ja tak to rozumiem. Tu cewka jest trochę dłuższa, większy xmax, ale tak czy owak 200w... coś mi tu śmierdzi i myśle że by śmierdziało po podłączeniu.
                Pawel, powiedz (żartem) kobiecie, że powinieneś nauczyć (lub lepiej nauczyć) się gotować ciekawe co byś usłyszał. Dobra, to teraz wiem już sporo więcej i dzięki Wam za to, wyjaśniły się Wasze odpowiedzi. Mam jeszcze ostatnie pytania. Czy wzmaka da się umieścić w obudowie drewnianej? Zrobiłbym małą komorę w subie, na dole. Z tyłu i z przodu prowizoryczne rury b-r. Z tyłu wiatraczek wyciągający ciepłe powietrze od radiatora, z przodu od środka w rurze materiał czyszczący powietrze. Jednak i tak mdf by się grzał, ale czy by to przeszkadzało w parametrach akustycznych jak i samemu wzmakowi? i jeszcze jedno, podana moc tam jest, ale czy to jest moc szczytowa czy RMS ? Jak sądzisz. Produkt pochodzi z Chin i trochę obawiam się o prawdziwość opisu. Obiecuje Wam, że moje męczenie Was już się kończy.

Skomentuj

Nie na temat...
                  sztuku, jest podstawowa zasada na forach - nie "karmic trola". wtedy spor ucichnie
                  nie wazne kto zaczal i kto ma racje
                  skoncz i tyle

ale jednak szału nie ma i wątpię że mocowo wytrzyma 200w
                  w takim razie przestan teoretyzowac i zacznij testowac. mialem juz duzo tych glosnikow i to zadna przesada. ale plus jest taki ze zadowoli sie juz mniejsza moca

Czy to zawieszenie zatrzyma cewkę przed karkasem przy 200 W?
                  co ma zrobic? :huh:

Nie na temat...
                  Pawel, powiedz (żartem) kobiecie, że powinieneś nauczyć (lub lepiej nauczyć) się gotować
                  bez sensu - juz umiem

uzywaj mooze czesciej entera - rozdzielaj osobne mysli bo ciezko sie to czyta :/

Czy wzmaka da się umieścić w obudowie drewnianej?
                  tak, ale moga byc problemy ze zbieraniem smieci. np zagluszenia od telefonu itp

i jeszcze jedno, podana moc tam jest, ale czy to jest moc szczytowa czy RMS ? Jak sądzisz. Produkt pochodzi z Chin i trochę obawiam się o prawdziwość opisu.
                  ale o ktorym w koncu mowa?
                  jak TDA7294 to one maja po ok 70w i 140w w mostku

Skomentuj

Tak, myślałem o TDA. ok to moc wypada całkiem spoko. Prawdopodobnie zakupie go, dzięki za doradzenie.
                    a co do głośnika. Żeby testować, trzeba kupić, a miałem nadzieję że ktoś ma ten głośnik i pomoże mi rozkminić. Mówisz że zadowoli sie malą mocą, właśnie bo ma dość spore cms. A źle się w jednym zdaniu wypowiedziałem. Chodziło mi, czy przy 200 w zawieszenie zatrzyma karkas z cewką przed dnem magnesu. Ale z innego forum już się dowiedziałem że nie. Więc spurek, ten głośnik nie da rady z 200 prawdziwymi watami przy częstotliwościach w okolicach strojenia, nawet jeśli częstotliwość strojenia jest niska.
                    Przy tak wysokim cms dobrym sposobem jest filtr subsoniczny, szczególnie dla b-r. Dobra, dzięki Wam, temat do zamknięcia.

Skomentuj

ten głośnik nie da rady z 200 prawdziwymi watami
                      Taa a co Ty na to, jak niektorzy wciskaja w niego 0.5kW? Patrz i wytrzymuje
                      Tak jak Tobie pisalem, trzeba umiec "zapanowac" nad moca. Kupuj, nie bedziesz zawiedziony a i tak nic nie zastapi Tobie praktyki i uczenia sie na wlasnych bledach. To bardzo dobry glosnik z duzym potencjalem wiec do dziela!

Skomentuj

co do tego glosnika to jest kilka problemow. jest on obecnie juz chyba po 3 modyfikacji!
                        i nie wiem czy zmieniali parametry na bierzaco czy nie

Chodziło mi, czy przy 200 w zawieszenie zatrzyma karkas z cewką przed dnem magnesu. Ale z innego forum już się dowiedziałem że nie.
                        ten problem tyczyl sie pierwszej serii. i tu sie po raz kolejny mylisz!
                        o nabiegunnik dolny te cewki NIGDY nie udezaly!
                        wyskakiwaly ze szczeliny i rozwalaly sie mechanicznie o GORNY nabiegunnik :p
                        dlatego STX zmienil dolny resor, a ja modyfikowalem go w inny sposob

ale byla to wina wylacznie blednego uzywania glosnika a nie samej konstrukcji glosnika. koledzy zasilali je 300-500w wzmacniaczami i od lat te glosniki zyja

Zamieszczone przez Spurek Zobacz posta
                        Kupuj, nie bedziesz zawiedziony a i tak nic nie zastapi Tobie praktyki i uczenia sie na wlasnych bledach. To bardzo dobry glosnik z duzym potencjalem wiec do dziela!
                        zgadzam sie
                        nie wiem czy nowa odslona na papierowej membranie brzmi inaczej. ale z pierwszej serii mam 2szt i to znakomite glosniki!!

tylko nie zapomnij ze do mostka tda potrzebujesz 2x4r!

Skomentuj

cześć arwas :) kto się dał nabrać na "sztuku: ?
                          Za chwilę odezwie się arwas z innego konta jako klon stx i znowu mamy otwarty "zamknięty" konflikt o stx.

Skomentuj

Nie na temat...
                            ale arwas przeciez robil zadyme z tonsilem... na audioshow bedzie mial okazje sie wykazac

Skomentuj

Temat zatęchł... Wysłannik zdekonspirowany

Skomentuj

Nie na temat...
                                "nie wywoluj wilka z lasu!"

Skomentuj

Czaruję...
                                X