Witam, mam zamiar w najbliższym czasie zrobić nadstawki. Myślałem nad przetwornikiem GDS 30-200 plus do tego jeszcze driver. Najtaniej by mnie wyszło gdyby był to GDWT 9/100fp bo mam taki na zapleczu ale również za małą cenę mogę kupić dwa używane CT.STX.7x3.1.250.8.N.P.PH http://stx.pl/t-stx-7x3-1-250-8-n-p-ph.html. W jednym driverze stx'a jest cewka do wymiany.
Moje pytania brzmią:
1. Jakiego drivera wybrać? Warto kupić te drivery STX czy można użyć Tonsila GDWT 9/100? Będzie duża różnica?
2. Na różnych forach m.in. elektroda.pl są podobne projekty oparte na tym GDSie w obudowie bass reflex chociaż na stronie producenta rekomendowana jest pojemność 50L w obudowie zamkniętej. Co lepiej zrobić wysoko strojoną obudowę bass-reflex czy 50L closed?
3. Obudowa trapezowa różni się czymś od zwykłej, akustycznie?
4. Jakim urządzeniem się ścina płyte aby wychodziły skosy? (obudowa trapezowa)
5. Jak zabezpieczyć drivera przed spaleniem?
Podkreślam że ma to być konstrukcja budżetowa. Wiem że najlepiej byłoby kupić GDS 30-200 + D-500 albo najlepiej GDN-30-400-SE + D-800.
Dziękuję za pomoc :)
Moje pytania brzmią:
1. Jakiego drivera wybrać? Warto kupić te drivery STX czy można użyć Tonsila GDWT 9/100? Będzie duża różnica?
2. Na różnych forach m.in. elektroda.pl są podobne projekty oparte na tym GDSie w obudowie bass reflex chociaż na stronie producenta rekomendowana jest pojemność 50L w obudowie zamkniętej. Co lepiej zrobić wysoko strojoną obudowę bass-reflex czy 50L closed?
3. Obudowa trapezowa różni się czymś od zwykłej, akustycznie?
4. Jakim urządzeniem się ścina płyte aby wychodziły skosy? (obudowa trapezowa)
5. Jak zabezpieczyć drivera przed spaleniem?
Podkreślam że ma to być konstrukcja budżetowa. Wiem że najlepiej byłoby kupić GDS 30-200 + D-500 albo najlepiej GDN-30-400-SE + D-800.
Dziękuję za pomoc :)