Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mid-Woofer za ~ 100zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
    Może należało zastosować inny rząd filtracji...?
    pewnie że można było :lol: ostatnio bardzo modne są filtracje 1 rzędu - wszędzie gdzie popadnie a najlepiej do metalowców :)
    Last edited by dolphin123; 12.11.2014, 14:48.

Skomentuj

Nie popadajmy w skrajność.. :) Często bywa tak, że idealnie złożony 2rząd nie gra jak trzeci i odwrotnie.. :) Podobna charka końcowa a zawsze.. jeden pik potrafi rozwalić brzmienie całego zestawu :)

Skomentuj

A jak się mają małe Tang Bandy do w.w. głośników? Ma ktoś jakieś porównanie i może się podzielić spostrzeżeniami?

Skomentuj

10dB między basem i średnicą i 5dB między średnicą i górą hmm... Na pewno gra to efekciarsko, ale sam osobiście inaczej bym ułożył tą zwrotnicę..
          Serio? Przecież dobrze jest. Te piki na basie trzeba uśrednić co daje jakieś 94dB odjąć ~3db (bo 2,5 way) = 91dB - ~6db (pełna kompensacja BS) = ~85dB
          Abstrahując jeszcze od tego że różnice do 3dB poniżej 2Khz są mało istotne...
          No chyba że ja to źle widzę /liczę to proszę mnie poprawić.

Skomentuj

Serio. Ja tego nie będę słuchał, widziałbym to trochę inaczej, po prostu:)

Skomentuj

Rozumiem że każdy zrobił by to po swojemu, no jasne że tak; ale np. jak ty to widzisz ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                Przecież dobrze jest.
                jest na miarę samych głośników ideału z nimi nie będzie. Podniósłbym poziom średnicy to Harmoniczne w tym paśmie tak by dawały znać o sobie ze jeden by powiedział "ale super kolumny" a drugi by dodał "beznadzieja słuchać się nie da" :).
                "K" dzisiaj dzwonił, podobno na odsłuch jedzie sam Pan M z AA - a to bardzo ciekawe bo znowu mi się dostanie :). Będzie jak zwykle że grają źle bo muszą grać źle :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Harm. całej kolumny jak widać i tak nie udało się uzyskać ideału ale w czułych dla nas paśmie spadły do dużo mniej niż 1%. A kto zerknął na pomiary gołego głośnika widział dzwon 3 harmonicznej.
                Jak trzeba zrobić liniowo to się robi liniowo ale nie każdy głośnik na średnicy na to pozwala. Tutaj w układzie 3 drożnym gra FW146 swoją drogą bardzo wdzięczny głośniczek.
                .
                Last edited by dolphin123; 12.11.2014, 20:54.

Skomentuj

Rozumiem że każdy zrobił by to po swojemu, no jasne że tak; ale np. jak ty to widzisz ?
                  Na pewno nie zostawiłbym 5dB różnicy między punktami 2k a 3,5kHz i 5dB podbicia w okolicy 200Hz.

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                  Podniósłbym poziom średnicy to Harmoniczne w tym paśmie tak by dawały znać o sobie ze jeden by powiedział "ale super kolumny" a drugi by dodał "beznadzieja słuchać się nie da" .
                  A ja wolałbym obniżyć poziom powyżej 3,5kHz do reszty kosztem średniego SPLU niż zostawiać taki banan. Tyle, że to moja teoria:)

Jak trzeba zrobić liniowo to się robi liniowo ale nie każdy głośnik na średnicy na to pozwala. Tutaj w układzie 3 drożnym gra FW146 swoją drogą bardzo wdzięczny głośniczek.
                  No ok, ale jeżeli się nie da to sam osobiście bym ten głośnik odrzucił niż miał się z nim męczyć :) Na pewno ostatni wykres jest bliższy temu co mi pasuje.
                  Last edited by dolphin123; 12.11.2014, 20:42.

Skomentuj

Na pewno nie zostawiłbym 5dB różnicy między punktami 2k a 3,5kHz i 5dB podbicia w okolicy 200Hz
                    :p uciekam na dzisiaj sprzed komputera
                    Last edited by dolphin123; 12.11.2014, 20:54.

Skomentuj

No to idź, słuchaj banana, ciesz się że się komuś to podoba :)

Skomentuj

Tutaj w układzie 3 drożnym gra FW146 swoją drogą bardzo wdzięczny głośniczek.

Kliknij tutaj, aby zobaczyć zdjęcie w pełnym rozmiarze 830x242px.
                        Czyżby nie wycięty dzwon znowu ?
                        Czy to już nerwica natręctw u mnie
                        Last edited by dolphin123; 12.11.2014, 20:55.

Skomentuj

głośnik odrzucił niż miał się z nim męczyć
                          głosniki , obudowa , układ , strojenie itd był z góry narzucony. "K" miał oryginalne Hyp... AA bez zwrotnic. Nie było opcji zmian.
                          Zerknij na pomiary niefiltrowanego W170S to zrozumiesz dlaczego akurat 1-2khz jest obniżony. Ten głośnik po prostu sobie z tym pasmem nie radzi.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          Czy to już nerwica natręctw u mnie
                          100% B-up głośnika po co go wycinać :) zostawiłem celowo lubie jak mi coś dzwoni z metalowej membrany :razz:

Ps. sorki za off topic autora - posty niedługo same wygasną

Skomentuj

100% B-up głośnika po co go wycinać zostawiłem celowo lubie jak mi coś dzwoni z metalowej membrany
                            ja tam nie lubię

Skomentuj

głosniki , obudowa , układ , strojenie itd był z góry narzucony. "K" miał oryginalne Hyp... AA bez zwrotnic. Nie było opcji zmian.
                              Zerknij na pomiary niefiltrowanego W170S to zrozumiesz dlaczego akurat 1-2khz jest obniżony. Ten głośnik po prostu sobie z tym pasmem nie radzi.
                              No dobrze ok... :)
                              Wyraziłem tylko swoją opinię. :)

Skomentuj

Na pewno nie zostawiłbym 5dB różnicy między punktami 2k a 3,5kHz i 5dB podbicia w okolicy 200Hz.
                                Ale ty wliczasz pełną (6db) kompensacje BS czy nie, bo ja juz się chyba pogubiłem :blink: Od okł. 1.8kHz łagodnie leci w górę. Wytłumacz mi co jest nie tak ?

Po mojemu wg tej ch-ki w odsłuchu różnice w paśmie 100Hz - 10kHz w ponad 90% przebiegu nie wynoszą więcej jak 3dB. Naprawdę chcesz się czepiać tych 3dB w praktyce ?
                                Last edited by ir0nhide; 12.11.2014, 21:12.

Skomentuj

No bez jaj... Na prawdę tylko ja widzę, że 400Hz-2kHz jest dużo niżej niż cała reszta?
                                  Od okł. 1.8kHz łagodnie leci w górę
                                  Super.. jeżeli Ci to pasuje.. :)

Skomentuj

No, usmiech dyskoteki jak siemano. Jak glosniki sie nie nadaja do lepszego zgrania, to trzeba je wystrzelic w kosmos. Po co sie na sile uszczesliwiac?

Skomentuj

Super.. jeżeli Ci to pasuje..
                                      Nie bądź złośliwy. Pytam normalnie jak człowiek, chciał bym się nauczyć... Coraz dziwniejsze te forum się staje...
                                      Przedstawiłem swoją myśl, ale dobra skoro tak....

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      No, usmiech dyskoteki jak siemano. Jak glosniki sie nie nadaja do lepszego zgrania, to trzeba je wystrzelic w kosmos. Po co sie na sile uszczesliwiac?
                                      No no po prostu mi się to śni chyba...
                                      Nie mam pytań po prostu.
                                      Last edited by ir0nhide; 12.11.2014, 21:31.

Skomentuj

Nie jestem złośliwy, nie bez powodu masz dwukropek i nawias, którego nie zacytowałeś :flapper: No, ale ile razy mam pisać, że mi się ten banan nie podoba? :) Przedstawiłem swoją myśl nie raz, na różne sposoby a tu że się nie dało, że o co Ci chodzi, Ty serio..? Nie podoba mi się to, wiem że to nie moje granie i koniec :)
                                        Last edited by dolphin123; 12.11.2014, 21:30.

Skomentuj

ALE JA CI ZADAJE PROSTE RZECZOWE PYTANIA A TY MI ODPOWIADASZ "mi się nie podoba i już"
                                          1. Nie oglądamy pejzaży, obrazów czy innej grafiki artystycznej to nie ten dział.
                                          2. Nawet jeśli temat dotyczył by obrazu Matejki to cyt: "mi się nie podoba" nie jest konstruktywną wypowiedzią.
                                          Równie dobrze mi się nie podoba twoja odpowiedź.

Skomentuj

Czaruję...