Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

co do STX GDN 17/80/4/SC ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

co do STX GDN 17/80/4/SC ?

jakie głośniki proponujecie do tych STX (http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...=0&vSubPage=35)
    planuje po dwa GDN 17 na kolumne w połączeniu szeregowym co da 8Ohm
    dla GDN litraż granicach 35 - 40, albo i nawet 45l strojenie w granicach 40Hz

do tego myśle o kopułce Vifa D27TG-05-06 bądź Peerles DT100

i teraz kwestia czy 2-way wystarczy, czy lepiej dołożyć do tego np ARP tesli i zrobic 3-way?

prosiłbym o rady i sugestie

w 3way się nie pchaj kup sopranówke która toleruje niski podzial. ja bym polecał Vifke
    pytanie czy z tym STX'em to nie będzie mezalians :P

Skomentuj

hehe
      czyli wezme vifke:-) zrobie kolumny i sie okaze:-) najwyzej potem wymienie front i stx'y na coś innego...
      no albo vife na coś ze stajni stx'a:-)

mam nadzieje tylko ze nie bedzie dziury w okolicach 3kHz bo vifa tam zaczyna grać a te stxy to nie wiem czy podołają?
      no zobaczymy

Skomentuj

W pobliżu częstotliwości podziału, w układzie dwudrożnym, w torze głośnika nisko-średniotonowego, dość dużo można zyskać stosując odpowiednio dobrane elementy zwrotnicy (musi być co najmniej 2 rzędu). Można uzyskać nawet 3-4 dB podbicia nieco poniżej fp. Oczywiście nic za darmo - dzieje się to kosztem impedancji układu, która wówczas w tym zakresie maleje (dzieje się to w wąskim paśmie i wzmacniacze tego raczej nie odczuwają). Zatem dobra zwrotnica potrafi często zrekompensować opadającą ch-kę midbasa.
        Z kolei zwrotnica 1 rzędu na głośnik średnio-niskotonowy (w postaci samej cewki), to straszne badziewie (zaczyna ciąć już od kilkuset Hz) i nie powinna być stosowana w typowych układach 2 drożnych.

Skomentuj

i i tu się nie zgodze!! dobrze dobrny filtr 6dB/okt to optymalne rozwiązanie!! tylko trzeba wiedzieć co i jak i oczywiście robić pomiray. filtry 12dB/okt zwłaszcza "z podbiciem" charakteryzują się szybko opadającą charakterystyką a co za tym idzie mają najgorsze odpowiedzi impulsowe!! sproboj uzyskać prostokat przy takim filtrowaniu.....

Skomentuj

co do zwrotnicy to jeszcze na nic sie nie zdecydowałem (no moze pozatym ze chce ja zrobic sam i chce zrobic pomiary - SW, JIG itd)

myślałem o filtrze II rzędu.. cięcie kolo 3kHz
            liczyłem juz rożne filtry w jakichś programach ale zdaje sie ze są one mocno uproszczone i to nie jest dobre rozwiązanie ( chodzi mi o to ze liczą elementy w ten sposób ze oba filtry mają te same wartości C i L)

jesli mozecie doradzić to jak najlepiej sie wziąść za projektowanie zwrotki? wykonać pomiary w SW i wtedy będzie można wsio dobrać jak nalezy? i jak te pomiary zrobić? w gotowej obudowie, czy wystarczą same głośniki (nie pytam o szczegóły, tylko tak ogolnie bo dopiero jak zrobie JIg'a i reszte i troche poczytam to pewnie bede miał pytania:-)

Skomentuj

moja kolejność postępowania
              1) dokładny pomiar parametów TiS (do tego nie trzeba obudowy
              2) pomiar wstępny charakterystyk (czy wogóle warto kombinować....)
              3) projekt obudowy i jej wykonanie
              4) dokładne dostrojenie obudowy pomiary charakterystyk
              5) kombinowanie ze strojeniem i wytłumieniem (ciągle pomiary na bierząco co "jeden krok")
              6) ostateczne pomiary charakterystyk w gotowej obudowie (od tego czasu nic nie ruszamy)
              7) wstępny projekt zwrotki
              8) zwrotka prototypowa
              9) dostrojenie zwrotnicy - odłuchy - pomiary (tu poprawiamy wartości tłumików i ewentualnie korygujemy wartości elementow wpływających na charakterystyke)
              10) testy wytrzymałościowe i odsłuchowe
              11) jak 10 ok robimy docelowe zwrotki według wzorca :)

Skomentuj

wielkie dzięki... czyli teraz biore sie do roboty i w miare postępow będe cię nękal:-)

Skomentuj

tak sobie czytam tego posta i rodzi się pytanko: ta Vifa D27TG-05 jest 6ochmowa, jak ją zaaplikować do kolumny która docelowo ma mieć 8 ochm???

Skomentuj

i tak filtr na sopranie podbije impedancje więc olej

Skomentuj

tegoco sie od was dowiedziałem to nie ma to wiekszego znaczenia.. vifa mogłabybyć i 4Ohm
                      trzeba zrobić odpowiednią zwrotkę a wyznacznikiem impedancji kolumny jest głośnik niskotonowy (ten przetwarzający najniższe pasmo) (w tym przypadku dwa glośniki 4Ohm połączone w szereg co daje 8Ohm)
                      chyba ze sie myle?

Skomentuj

Pomużcie mi ze zwrotką bo mam już kasę na wszystko ... http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=2144

PozdroO

Skomentuj

Czaruję...
                        X