Cześć!
Mam trzy głośniki:
wysokot. - 90 dB - 8ohm
średniot. - 91 dB - 8ohm
niskoton. - 88 dB - 8ohm
Mam zrobioną zwrotnicę trójdrożną Linkwitz-Riley 12 dB/okt., podziały nieważne.
Ten filtr daje zysk dla średniotonowego w dużym przybliżeniu 2 dB, czyli średni ma 93 dB.
Jakie tłumienie zastosować dla niego i wysokotonówki?
Chodzi mi o wartości rezystorów i ich podłączenie.
W Boxplot wyliczyłem wartości (dokładnie ich nie pamiętam, ale teraz są nieważne) i wszystko jest O.K., ale tylko dla średniotonowego. Gra rewelacyjnie i równo z basem. Nie czuć, że w ogóle jest jakieś cięcie. Niestety wysokotonowego prawie w ogóle nie słychać.
Liczyłem to tak: najpierw tłumienie średniego, odniesienie bas (93 dB do 88 dB) a później wysokotonówki, odniesienie średni ( 90 dB do 88 dB). Rezystory podłączyłem przy głośnikach. Po prostu zgłupiałem. Wysoki został totalnie stłumiony.
Co mam zrobić?
Gdzie popełniłem błąd (jak myślę).
Czy podłączyć rezystory tylko szeregowo? Tylko jakie?
Jeśli ktoś może mi pomóc, będę wdzięczny.
Pozdrawiam!
Mam trzy głośniki:
wysokot. - 90 dB - 8ohm
średniot. - 91 dB - 8ohm
niskoton. - 88 dB - 8ohm
Mam zrobioną zwrotnicę trójdrożną Linkwitz-Riley 12 dB/okt., podziały nieważne.
Ten filtr daje zysk dla średniotonowego w dużym przybliżeniu 2 dB, czyli średni ma 93 dB.
Jakie tłumienie zastosować dla niego i wysokotonówki?
Chodzi mi o wartości rezystorów i ich podłączenie.
W Boxplot wyliczyłem wartości (dokładnie ich nie pamiętam, ale teraz są nieważne) i wszystko jest O.K., ale tylko dla średniotonowego. Gra rewelacyjnie i równo z basem. Nie czuć, że w ogóle jest jakieś cięcie. Niestety wysokotonowego prawie w ogóle nie słychać.
Liczyłem to tak: najpierw tłumienie średniego, odniesienie bas (93 dB do 88 dB) a później wysokotonówki, odniesienie średni ( 90 dB do 88 dB). Rezystory podłączyłem przy głośnikach. Po prostu zgłupiałem. Wysoki został totalnie stłumiony.
Co mam zrobić?
Gdzie popełniłem błąd (jak myślę).
Czy podłączyć rezystory tylko szeregowo? Tylko jakie?
Jeśli ktoś może mi pomóc, będę wdzięczny.
Pozdrawiam!
Skomentuj