Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana głośników do maks 800zł lub DIY.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmiana głośników do maks 800zł lub DIY.

Witam. Chciałbym zmienić głośniki aktualnie posiadam altusy 110 sam zmieniałem górne zawieszenia, graja ok, ale to nie to czego bym chciał. Myślałem na początku o kupnie czegoś gotowego od stx-a np f280n bądź 360n lecz nie wiem jak to by zagrało. Posiadam wzmacniacz pioneer-a a604r, słucham głównie muzyki(dance, hip-hop, dubstep ogólnie różnej) czasami jakiś film. W kompie siedzi SB0460. Myślałem tez nad zrobieniem projektu dostępnego na forum "nowe FX200" tylko nie wiem czy będzie tam dość basu i czy dadzą rade jeśli chodzi o głośność(tez nie wiem jakby mi to wyszło jeśli chodzi o estetykę). Głośniki będą docelowo w pokoju 3,85m na 4,65m i wysokim na jakieś 3m. Ostatnio też znalazłem w necie głośniki M audio HTS-900 wiem ze to od kina domowego lecz chodzi o fronty czy dawałyby rade? Czy narazie to odpuścić i szukać czegoś innego? Co moglibyście polecić ? Mogą to być używki lecz dobrze by było gdyby to było w okolicy gdyż w ciemno nie chce kupować, wole odbiór osobisty. Z góry dziękuję za pomoc.
    Edit: Zapomniałem dodać ze mam subwoofer diy na STX 27/150/4 lecz naprawdę lubię dość sporo basu czasami zwłaszcza w dubstepie itp.
    Last edited by kaziu; 21.12.2014, 16:46.

Zamieszczone przez kaziu Zobacz posta
    Myślałem na początku o kupnie czegoś gotowego od stx-a np f280n bądź 360n lecz nie wiem jak to by zagrało.
    to sa tanie kolumny do glosnego sluchania. przy normalnych poziomach glosnosci brzmi OK
    ale przy glosniejszym sluchaniu zaczyna sie robic krzykliwie. pewnie wynik prostego filtrowania...

new fx-200 zagra zdecydowanie lepiej jakosciowo, ale faktycznie basu moze brakowac zapewne :(

Skomentuj

Fx 200 wyjda troche taniej, moze na subwoofer wystarczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
        moze na subwoofer wystarczy
        Znaczy ja subwoofer mam ten co pisałem, wiem ze szału jeśli chodzi o jakość nie ma lecz gra całkiem ok jak na swoją cenę, chyba ze wtedy zrobić coś lepszego, a co myślicie o tych kolumnach od M audio? Mogę je kupić za dość niską kwotę w porównaniu do nowych np z Media M. Tylko jak to zagra? Może ktoś na forum je słyszał?
        Edit: Znalazłem dziś w necie takie używki http://olx.pl/oferta/glosniki-stx-f-...tml#5194419822 lub takie http://olx.pl/oferta/kolumny-stx-f-2...tml#d8c58d217a Kusi mnie żeby je kupić jednak w ciemno chyba nie ma co jak myślicie?
        Last edited by kaziu; 22.12.2014, 14:56.

Skomentuj

kilka m-audio slyszalem... nie zawracaj sobie glowy

jak ma byc tanio, glosno to smialo mozesz brac
          ale rewelacyjnej jakosci to nie bedzie

Skomentuj

To te m-audio sobie odpuszczę, chyba jednak wezmę się i tak za "new fx200" znalazłem niedokończony projekt na olx: http://olx.pl/oferta/kolumny-diy-3-d...tml#725054fd94 Wolałbym samemu je zrobić tylko boje się ze zwrotnic nie dam rady dobrze zlutować. Ile mogłoby kosztować zrobienie zwrotnic do wersji tej z stx-em PCX? To tez jest chyba stara wersja jakby czy coś? Czytałem w tym wątku ze na tych zwrotnicach od "Irka" nie gra to dobrze.
            Dowiedziałem się ze w tym projekcie wysokotonówka to pj od STX. Co myślicie o tym? Zwrotnica wygląda na dobrą?
            Last edited by kaziu; 23.12.2014, 21:53.

Skomentuj

Przepraszam za post pod postem, ale nie mogę tego edytować. Coraz bardziej jestem przekonany do kupna tych kolumn 3D
              STX z olx. Pytanie czy byłaby wyraźna różnica miedzy nowymi FX200, a tymi? Czy usłyszę różnice miedzy tym, a altusami 110? Czy też ktoś mógłby podać mi orientacyjną cenę obu zwrotnic do new fx200 w wersji z PCX-em? Widzę ze cena zwrotnicy chyba do opcji pierwszej to zależnie od podzespołów od 160-240 tam niby jest mniej skomplikowana konstrukcja lecz nie mam pojęcia ile to może kosztować?

Skomentuj

kaziu, poczytaj sobie ten post http://diyaudio.pl/showthread.php/96...l=1#post423730 może coś Ci to rozjaśni
                A co do różnicy FX200, a Altus 110 na pewno usłyszysz różnicę, a czy Tobie się to spodoba bardziej niż Altus to już różnie bywa (fanboye Altusów przybywajcie!). Ja bym robił FX200 wg. projektu z forum. Wavecore może nie jest dostępny ale jest opcja z innymi wysokotonówkami, które będą lepsze niż w Altusie, chociażby Visaton sc10n lub po prostu PCX.

Wszystkie elementy wydaje mi się, że dostaniesz w polinku.
                Tu masz link do cennika http://www.polink.com.pl/pliki/cenniki/cennik_239.pdf ctrl+c w przeglądarce ctrl+f w adobe następnie ctrl+v i enter. Tyle elementów jest, że wątpię żeby komuś chciało się tego szukać za Ciebie.

Skomentuj

Dzięki za linka, ciężko jest ogarnąć tak rozległy temat. Policzyłem sobie na oko koszty konstrukcji tych kolumn i wyszło mi dość sporo nie licząc wykończenia. Głośniki to 400zl, zwrotnice jakieś 200zł około do tego obudowy i wyciszenia to myślę około 150-200zł. Do tego doliczyć trzeba kable i wykończenie wiec ciężko będzie się zmieścić w tym budżecie. Jestem nadal ciekaw jaka jest różnica między tym projektem new fx200, a tym na pj-ce i zwrotnicach od "Irka"? Czy da się to łatwo wychwycić czy czasami większego wpływu nie będzie miało już samo środowisko odsłuchu.

Skomentuj

Czaruję...
                  X