Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobieranie Tunelu Bass-Relfex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobieranie Tunelu Bass-Relfex

Witam
    Buduję sobie kolumny które będą używane przeze mnie w domu. Do nich wsadziłem głośniki niskotonowe z firmy STX (http://stx.pl/gdn-22-140-8-scx.html). Narodziło się pytanie jaki bass relfex użyć do tych kolumn, aby wszystko miało ręce i nogi. Proszę o pomoc

Pozdrawiam

A jaki jest litraż skrzyni?

Skomentuj

wymiary (zewnętrzne) to: szerokość 29cm, głębokość 40cm, wysokość 105cm

Skomentuj

Policz objętość w jakiej gra sam głośnik basowy.

Skomentuj

To są wymiary w których znajdują się 2 takie głośniki zupełnie oddzielone od średniego tonu i wysokiego tonu

Skomentuj

No dobrze...a skąd ja mam wiedzieć jaka jest pojemność w środku, skoro nie wiem jaka jest grubość ścianek ani czy z tej pojemności nie jest wydzielona jakaś pojemność właśnie na średniaka?
            Zadałem Ci proste pytanie - jaka jest pojemność komory, w której grają te dwa głośniki?
            Jeśli nie potrafisz tego policzyć to proponuję najpierw pouczyć się matematyki.

Skomentuj

89,1L

Skomentuj

No to teraz http://diyaudio.pl/content.php/13 i wrzuć tu swoje typy z symulacji :)

Skomentuj

Zamieszczone przez szalony123 Zobacz posta
                  89,1L
                  nie uwazasz ze to sie troche rozmija z tym co proponuje producent?

Skomentuj

Srednica tunelu 10,2 cm
                    długość 19,74 cm
                    skrzynia 61L

Załączam zdjęcie poniżej
                    W mojej głowie miało to wyglądać tak jak na zdjęciu, a bass reflex miał być na dole (kolumna będzie miała zrobioną podstawkę które będzie w odległości np. 5cm od kolumny). Z obliczeń programu wynika że komora w której mają być głośniki jest zbyt długa. W tym momencie nasuwa się pytanie co zrobić? Czy bass reflex zrobić z tyłu i zamknąć komorę wcześniej? Czy może macie jakieś inne ciekawsze pomysły ?

Last edited by szalony123; 28.12.2014, 00:11.

Skomentuj

Czaruję...
                    X