Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomiar głośnika w speaker workshop

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomiar głośnika w speaker workshop

Chciałem pomierzyc sobie parametry głośników poczytalem trochę o programie sw ale trochę nie opłaca mi się wykonywać JIGa na kilka użyć tym bardziej jeśli można zrobić to prościej np: www.dobryton.pl/porada/items/parametry-tsp.html tylko pytanie czy w dwuch wymienionych metodach można policzyć parametry umożliwiające policzenie obudowę br i czy dokładność pomiarów bardzo odbiega od prawdy znacząco wpływając na różnice w litrazu itp

W sumie możesz. Jako generator zastosujesz komputer, potrzbujesz w miarę dokładny multimetr z niskim zakresem napięcia zmiennego i rezystor. Mierzyłem tak i fs wychodzi bardzo wiarygodnie w porównaniu do programu np. Arta.
    Co do tych wzorów i wiarygodności, dobre pytanie za dużo pozostałych składowych iwiele dyskusji było na tym forum bez jednoznaczngo konsensusu. Dlaczego nie chcesz zastosować parametrów produćenta głośników?

Skomentuj

Mojego miernika nie uznałbym za dokładny nie na przełącząnia zakresów tylko działa na jednym a parametrów tych głośników nigdzie nie znajdę

Skomentuj

no to sprawdź zakresy. Musisz mieć możliwość zmierzyć napięcie zmienne rzędu kilkuset milivoltów. Generator sygnału sinusoidalnego ściągniesz sobie z netu.

Skomentuj

Przy pomiarze małych napięć wyświetla np 1.425 nie wiem czy potrzebne będą do zmierzenia napięcia powyżej 10v bo wyświetla wtedy w dokładnością 2 miejsc po przecinku nie wiem co to za miernik ale pisze na nim HDS-90l taka żółta sonda tylko z jednym kablem drugi to igła umocowaną w obudowie

Skomentuj

Dla mnie to próbnik nie miernik. Spróbuj zmierzyć napięcie na wyjściu karty dźwiękowej i zobacz co pokaże.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ewentuwalnie zainstaluj artę i wykorzystaje wejscia wyjścia karty dźwiękowej. Programem do impedancji też zmierzysz fs, musisz mieć tylko wejscie liniowek stereo w karcie.

Skomentuj

Czaruję...
            X