Chciałem pomierzyc sobie parametry głośników poczytalem trochę o programie sw ale trochę nie opłaca mi się wykonywać JIGa na kilka użyć tym bardziej jeśli można zrobić to prościej np: www.dobryton.pl/porada/items/parametry-tsp.html tylko pytanie czy w dwuch wymienionych metodach można policzyć parametry umożliwiające policzenie obudowę br i czy dokładność pomiarów bardzo odbiega od prawdy znacząco wpływając na różnice w litrazu itp
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
pomiar głośnika w speaker workshop
Collapse
X
-
W sumie możesz. Jako generator zastosujesz komputer, potrzbujesz w miarę dokładny multimetr z niskim zakresem napięcia zmiennego i rezystor. Mierzyłem tak i fs wychodzi bardzo wiarygodnie w porównaniu do programu np. Arta.
Co do tych wzorów i wiarygodności, dobre pytanie za dużo pozostałych składowych iwiele dyskusji było na tym forum bez jednoznaczngo konsensusu. Dlaczego nie chcesz zastosować parametrów produćenta głośników?
-
Przy pomiarze małych napięć wyświetla np 1.425 nie wiem czy potrzebne będą do zmierzenia napięcia powyżej 10v bo wyświetla wtedy w dokładnością 2 miejsc po przecinku nie wiem co to za miernik ale pisze na nim HDS-90l taka żółta sonda tylko z jednym kablem drugi to igła umocowaną w obudowie
Skomentuj
-
Dla mnie to próbnik nie miernik. Spróbuj zmierzyć napięcie na wyjściu karty dźwiękowej i zobacz co pokaże.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Ewentuwalnie zainstaluj artę i wykorzystaje wejscia wyjścia karty dźwiękowej. Programem do impedancji też zmierzysz fs, musisz mieć tylko wejscie liniowek stereo w karcie.
Skomentuj
Skomentuj