Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer

Witam
    Na początku prosiłbym o nie hejtowanie mnie za (dla was może banalne) pytania, gdyż jestem zielony w tym temacie i z informacji na forum nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania... Byłbym bardzo wdzieczny gdyby ktoś prostym językiem krótko wytłumaczył mi co i jak, czy mam racje, czy dobrze myśle, i co wyjdzie z tego co zamierzam zrobić. Planuje zrobić subwoofer który miałby byc podłączony do wieży na której jest napisane 40W , są do niej podłączone 2 głośniki 25W, jest to jakiś tani model LG... Posiadam stara kolumne z której planuje wziac głosnik do stworzenia subwoofera (powiedzcie mi czy sie nada). Na kolumnie jest napisane "UNITRA TONSIL, Moc znamionowa 50W, moc muzyczna 70W, 8 Ohm. Planuje zrobic drewniany sześcian o krawędzi np 40 cm (jeśli inna to napiszcie), z tunelem bass reflex gdzies z boku... Jak już pisałem jestem kompletnie zielony w temacie elektroniki i nie rozumiem tego słownictwa na forum, co powinienem kupic, zrobic, zmienić, żeby ten subwoofer mógł być podłączony do wpomnianej wieży i poprawnie działać?? Prosze o odpowiedz jak najprostszym językiem, nie znam sie na wzmaciaczach itp, piszcie najprościej jak sie da, z góry dzięki !
    Last edited by fabian9697; 03.01.2015, 14:10.

Witaj na forum.

Moja rada na dzis - kup gotowy subwoofer aktywny z wejsciami wysokopoziomowymi i ciesz sie basem.
    Po tym mozesz zaczac spokojnie czytac na temat audio na naszym forum. Znajdziesz tutaj wszystko co potrzebne do wlasnej budowy kolumn glosnikowych. Jednak na nauke trzeba czasu i jakis podstaw teoretycznych, ktorych Ty nie masz zadnych.

Poza tym, zamiesciles post w zlym dziale. Tutaj przedstawiamy temat z juz rozpoczetej budowy, a nie zamiaru.

Skomentuj

Żeby co kol wiek ruszyć w temacie podaj info.
      1. Dokładnie co to za model wieży LG .... ?
      2. Dokładnie co to za model kolumny starej z której chcesz wziąć dany głośnik (co to za głośnik)

Zamieszczone przez fabian9697 Zobacz posta
      Jak już pisałem jestem kompletnie zielony w temacie elektroniki
      Więc licz się z tym że będziesz musiał kupić gotowy "panel do subwoofera" (prawdopodobnie z wejściem wysokopoziomowym) który to przykręcisz do jednej ze ścianek obudowy subwoofera. Mimo to będziesz miał styczność z elektroniką korzystającą z wysokich napięć z sieci domowej 230V co może mieć wpływ na twoje zdrowie i/lub życie. Jeśli nie wiesz jak postępować w tym środowisku to należy odradzić Ci zabawy samemu...
      Wtedy pozostaje Ci kupić gotowy subwoofer (prawdopodobnie z wejściem wysokopoziomowym)

Nie na temat...
      EDIT: PM, ślicznie ! :)
      Last edited by ir0nhide; 03.01.2015, 14:31.

Skomentuj

Jeszcze kolega mógłby podać model wieży, może ma wyjście na subwoofer.
        / ir0nhide mnie ubiegł /

Skomentuj

To raczej niskobudżetowy, zwykły stary model: LM-M1140D, dzięki za odpowiedzi ! Ten panel do subwoofera..? moglibyscie mi wytłumaczyć pokrótce co to jest, jaki najlepiej kupić i co on daje?

Skomentuj

kup gotowca,

panel na czyms lepszym niż tda to 300zł np irka 150W
            +200zl glosnik
            +duzo czasu
            +materiały i narzędzia
            +dojazd po mdf
            to jest rozsądne minimum

Skomentuj

Dobra dzięki i sorry za zaśmiecanie forum takim tematem xD ale tak btw skoro juz tu jestem to chce nabyć szybko troche podstawowej wiedzy.. jesli podłączam tę kolumnę 70 W do wieży na której jest napisane 40 W to czym to grozi i czy ta kolumna gra prawidłowo? I pełną mocą? I w co musze zainwestować zeby podłączyc do takiej wieży np subwoofer 300 W?

Skomentuj

I w co musze zainwestować zeby podłączyc do takiej wieży np subwoofer 300 W?
                Musisz zainwestować w subwoofer 300W z wejściem wysokopoziomowym i wyjściem na kolumny

Skomentuj

nic nie musisz inwestować, możesz podłączyć dowolny subwoofer do czego tylko chcesz, ma mieć wejście wysokopoziomowe
                  Last edited by kamil4772; 03.01.2015, 14:53.

Skomentuj

Np. takie coś?? http://olx.pl/oferta/subwoofer-alpin...tml#7ffbd8b233

Skomentuj

Nie, to jest subwoofer pasywny tzn nie ma wzmacniacza. Potrzebujesz aktywnego.

Np taki http://allegro.pl/subwoofer-bas-akty...944023925.html
                      Last edited by etaks; 03.01.2015, 14:57.

Skomentuj

takie:
                        http://allegro.pl/sprzet-audio-dla-d...-isqm-2-e-1218

Skomentuj

http://olx.pl/oferta/tuba-skrzynia-s...tml#7ffbd8b233 a taka opcja ze wzmacniaczem? I dlatego jest potrzebny wzmacniacz że to jest subwoofer pasywny? Bez wzmacniacza nie da rady tak?

Skomentuj

Nie rozumiem po co tak kombinujesz. Kamil wkleił Ci całe mnóstwo wyników, a Ty wyszukujesz skrzynie samochodowe z takim samym wzmacniaczem.

Pasywny to głośnik w skrzyni, jak chcesz takie coś podłączyć do wieży?
                            Aktywny ma wbudowany wzmacniacz, filtry itp
                            Last edited by etaks; 03.01.2015, 15:20.

Skomentuj

ale jak chcesz do domu to prościej i estetyczniej będzie szukać w sprzęcie domowym
                              http://allegro.pl/sprzet-audio-dla-d...-ssqm-1-e-1218

model: LM-M1140D
                              Nie widzę w sieci specyfikacji tej wiezy ale chyba nie ma dodatkowego wyjścia np. na subwoofer, więc musisz szukać subwoofera AKTYWNEGO z wejściem wysoko poziomowym.
                              Last edited by ir0nhide; 03.01.2015, 15:26.

Skomentuj

Nikt nie poprosił o zdjęcie z tyłu wieży, można się zdziwić ale nawet stare wierze miały Pre outa na suba

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                  Nikt nie poprosił o zdjęcie z tyłu wieży, można się zdziwić ale nawet stare wierze miały Pre outa na suba
                                  Wcale się bym nie zdziwił dlatego pytałem o model..., ale i tak nie ma chyba subwooferów z tylko wysokopoziomowym wejściem.

Skomentuj

No tak ale większość jednak jest bez wysokopoziomowych co zawęża pole poszukiwań
                                    Zauwazyłem że w większości droższe konstrukcje mają dopiero wysokopoziomowe ( nie jest to jednak regułą )

Skomentuj

Czaruję...
                                    X