Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2.1 do muzyki z laptopa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2.1 do muzyki z laptopa

Witam szanownych Kolegów!
    Jestem nowy na forum, ale kiedyś zaglądałem już tu w celu zbudowania wzmacniacza na pojedynczym TDA7294, co zresztą się udało, ale o tym potem:)
    Zastanawiam się nad zbudowaniem prostego zestawu 2.1 do słuchania muzyki z laptopa. Nie potrzebuję kilowatów mocy, ważne żeby sympatycznie grało. Jeśli uda mi się zrobić coś sensownego i ładnego prawdopodobnie się pochwalę:) Ale do rzeczy.
    Potrzebuję propozycji, sugestii na głośnik najlepiej 8" który to dobrze by współpracował z wcześniej wspomnianym pojedynczym TDA (nie chcę budować wzmacniacza mostkowego, skoro ten działa, poza tym moje trafo nie podoła mostkowi). Widziałem trochę konstrukcji na GDN 22-140-8-SCX, ale wydaje mi się że mój wzmacniacz będzie za chudy w uszach na niego. Może ARN 226? Będę wdzięczny za jakieś sugestie, budżet na głośnik niskotonowy to max 150 zł.
    Gdy skończę suba, przyjdzie pora na wykonanie satelitek (monitorów?), najchętniej jednodrożnych. Zależy mi żeby były możliwie małych rozmiarów, wtedy uda mi się opracować jakieś schludne obudowy (będą stały na biurku). Początkowo będę to napędzał tym co mam, czyli wzmacniaczem na 2(w sumie to na 3) TDA2030. Zaciekawiły mnie produkty 3" z Monacora, tj. SPX-30M, SPX-31M oraz SPX-32M (http://www.monacor.pl/category/kategoria/315/3-2.html). Chciałbym zbudować głośniki na pojedynczych przetwornikach, gdyż temat zwrotnic jest mi obcy. Może macie jakieś inne sugestie odnośnie przetworników do satelitek? Budżet to max 150 zł / parę.
    Na koniec zostanie wykonanie nowego wzmacniacza, ale to głównie w celach rozwoju umiejętności oraz przypomnienia sobie programowania AVR. Planuję wykonanie wzmaka na 2xTDA2030 lub 2xLM1875, do tego preamp na TDA 8425 sterowany z mikrokontrolera.
    Rozpisałem się co nie miara, będę wdzięczny za każdą sugestię i pomoc:) Pozdrawiam
    Kamil

Rozumiem że chcesz zrobić satelitki do 150zł i suba do 150? Bo jak wszystko za 150zł to polecam troche dozbierać...

Co byś powiedział na gotowe i używane satelitki? Nie musisz projektować, zazwyczaj dobrze wyliczone, za 150zł mógłbyś już coś wyłapać. Ostatnio widziałem zg15c na szmacianym zawieszeniu za 120zł w miare dobrym stanie.

Co do suba to nie pomogę bo nie znam sie na stxach, Tutaj masz coś o tym arn:

http://diyaudio.pl/showthread.php/36...awda-o-arn-226

Ja mając te 150zł na suba szukałbym jakiegoś tonsila, przynajmniej masz pełen zestaw części dostępnych w razie zużycia

Skomentuj

Czaruję...
    X