Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny do 1500zł - gotowy projekt do skopiowania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny do 1500zł - gotowy projekt do skopiowania

Witam wszystkich, na wstępie chciałbym przeprosić za linka.

Brat mnie poprosił o kolumny do pokoju 25m2, z dobrym dzwiękiem, jak na wcześniejszym poście pisałem, że znam dobrze tonsile, i ich nie chce, wolę spróbować coś na SEASie.

Głośnik niskotonowy to SEAS Prestige woofer U18RNX/P (H1571-08)
    Wysokotonowy SEAS Prestige tweeter 27TBCD/GB-DXT (H1499-06)

http://loudspeaker.pl/projekt-kolumn...nikowej-v2002/

Proszę o opinię, czy ktoś robił ten projekt? Ma pojęcie jak grają, i czy ma lepszą propozycję zwrotnic, jeśli z tymi jest coś nie tak.

PS. Biorę się za JIGA i mikrofon - jak mi się uda "to jakby małpa nauczyła się posługiwać śrubokrętem" :) - EWOLUCJA

WM61A na początek?

A może macie inne propozycje... do 1500zł - dość wąskich kolumn - max20cm.
    Jak nauczę się kopiować - następny projekt będzie autorski... ( i zrobie Jiga )

Pozdrawiam
    Adrian

Usher 8948a + HDS? :)

http://diyaudio.pl/showthread.php/22...t-by-raven1985

Oczywiście w wersji podłogowej.

Skomentuj

Dzięki, seasy kupuje za 995zł + dodatki. a tu same przetworniki około 1300-1400zł, warto?

Skomentuj

Tego raczej Ci nikt nie powie, bo to mogą być dwa różne grania:)

Skomentuj

Odpowiem tak,
          Brat teraz słucha muzyki na logitechu 2.1. Więc jak bym zrobił na tonsilu to by był zachwycony. Ale jak mam skrzynki robić z 22mm mdf i oklejac fornirem (orzech amerykański bejcowany na ciemny kolor) - to mi żal wsadzać tonsile - a te 1500zł mogę przeznaczyć. (czyli 1200zł na przetworniki).

Skomentuj

Zrób cokolwiek i efekt będzie i tak lepszy od tego komputerowego zestawu:)

Skomentuj

Ja bym uważał na Ten projekt ... to nic innego jak "zapożyczony" seas Idunn z jedną zmianą na schemacie: http://www.seas.no/index.php?option=...its&Itemid=365 i pokazany dla innej obudowy.

Seas Idun gra bardzo specyficznie ( spokojny i poukładany dźwięk ) Taki grzeczny. Jak szukasz Dynamiki i walniecia to nie ten adres ... 8948 to świetny głośnik myślę ze wart swojej ceny. ja go obecnie łączę własnie z DXT zobaczymy co wyjdzie :)

Skomentuj

Z cyklu taniej a lepiej od tonsili to może TL'ka na AWX'ach ?

Skomentuj

Moze projekt MarkaK na Daytonie RS I usherze na gorze?

Skomentuj

Miałem najpierw secik na 27tbfc/g i er18rnx - monitorki -> przesiadłem się następnie na ushery 8948a + 9950-20 - jakościowo dzieli te zestawy dość sporo - kwota która sie dopłaca do 48a jest warta spokojnie2x tyle.
                    Róznica znaczna i nie ma sie co zastanawiać, mimo ze SEASy też miały w sobie coś ciekawego i na początek były naprawdę fajną opcją :)

Skomentuj

muszę dodać około 500zł.
                      1000zł za seasy
                      1500zł za ushery.

A teraz pytanko. Amplituner na którym to prawdopodobnie będzie grało to Denon 2113 lub x2000. Oczywiście muzyka lub filmy tylko w dobrej jakości dzwięku.
                      Ale, czy na takim ampli usłyszę różnicę? Jak można porównać ten zestaw do np. Heco CELAN 500? (seas lub ushery)
                      Czy ktoś ma podobny sprzęt w okolicach wrocławia i się chce pochwalić ? :)

aeron: mógłbym cię poprosić o wymiary skrzynek oraz schematy zwrotnic do proponowanego zestawu ushera :)?

Skomentuj

->aeron i adrianus

Jako że mam oba projekty (L18 + 27TBFCG) i Ushery, to tak, dzieli je sporo, fakt.
                        Tyle, że cenowo zestaw na Usherah wychodzi praktycznie razy dwa, licząc też wiele bardziej skomplikowaną zwrotnicę.

Adrianus, jeszcze raz radzę zobacz stronę MArkaK albo Zapha na Seasach 27TDFC a woofera nie pamietam, SR71 o ile dobrze pamietam projekt się nazywa, chyba z CA18 na dole.

Ewentualnie projekt na tanich Usherah.

Z drugiej strony, masy ludzi się zachwycają aplikacjami Seasó L18 i L15 z ich tanimi metalowymi kopółkami, więc, zależy czego szukasz.

Ja myślałem że podłączę seasy po Usherach, ale, zwyczajnie mi się już nie chce....

ale na sąsiednim forum masz wielkich zwolenników Seasów Prestige.

Skomentuj

Czaruję...
                        X