Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwny dźwięk z głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sylvek, Położenie pokrętła volume ma się nijak do mocy wyjściowej. Wszystko zależy od czułości urządzenia (wzmacniacza czy amplitunera) i sygnału źródła. To samo urządzenie zachowa się inaczej przy podłączeniu różnych źródeł. Gałką wzmocnienia należy kręcić od zera do momentu pojawienia się zniekształceń przesterowania, a te mogą pojawić się w różnych położeniach pokrętła w zależności od czynników wymienionych wcześniej. Producenci starają się zachować pewien margines dla źródeł o relatywnie niskim sygnale. Zauważ że nawet płyty CD realizowane są z różną głośnością, jedne wymagają większego podkręcenia, a inne mniejszego, dla uzyskania porównywalnego poziomu głośności. Nie ma też znaczenia czy regulacja odbywa się klasycznie czy elektronicznie, decyduje wzmocnienie urządzenia. Charakterystyki układów regulacji wzmocnienia też mogą się znacznie różnić.

Skomentuj

Dokładnie o to mi chodziło gdy pytałem o poziom sygnału wejściowego
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zgadzam się z wami ale w 98% przypadków różnica ta to kilka procent, a nie pół skali.

Skomentuj

No to sprawdz o ile sygnał wejściowy zostaje wzmocniony przez wzmacniacz

I jaka bedzie to wartosc licząc od 1V sygnały z cd
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie chodzi o mierzenie i obliczanie. Wnioskuję na podstawie obserwacji.
            Mam dwa pre, jeden z regulacją analogową a drugi z cyfrową. Do obydwu podłączona jest jedna końcówka mocy, selektorem wybieram z którego pre jest sterowana. Źródłem jest jeden CD podłączony do obydwu pre.
            Aby uzyskać podobny poziom głośności na analogu mam godz.9 a na cyfrowym 50 w skali 100.
            Wydaje mi się że to potwierdza moje słowa. Ale jak wiemy od każdej reguły jest wyjątek.
            O tym że tak wyregulowane są potencjometry powiedział mi serwisant Yamahy z którym kiedyś rozmawiałem.
            Last edited by sylvek; 05.02.2015, 16:46.

Skomentuj

A masz miernik sygnału czy tak na "ucho" te sygnały sa podobne

Bo taki sam poziom o jakim piszesz obarczony jest dużym bledem
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                Wydaje mi się że to potwierdza moje słowa. Ale jak wiemy od każdej reguły jest wyjątek.
                wydaje mi się że potwierdza to tylko że oba pre mają różne wzmocnienia :)

Skomentuj

sylvek, wyobraź sobie wzmacniacz jako klocek o pewnym wzmocnieniu (przy potencjometrze ustawionym na maxa). Kręcąc potencjometrem możesz tylko obniżać poziom wejściowy sygnału. raven1985 dobrze napisał że Twoje dwa urządzenia mają różne wzmocnienia, a pewnie też inne charakterystyki potencjometru (zwykle potencjometry analogowe znacznie odbiegają od charakterystyki wzorcowej ze względów technologicznych produkcji). Musiałbyś popróbować z innymi źródłami (tuner, gramofon) wtedy zobaczyłbyś że tak właśnie to wygląda.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                    Niepokojace i glosne stuki dochodza od uderzenia dolnego zawieszenia o plyte nabiegunnika. Czasami producenci montuja tam jakis miekki material tlumiacy to uderzenie.

A takie mega glosne przerazajace stukniecie to powoduje stukniecie cewki o dolny nabiegunnik jego dno. I tu czasami wystarczy jedno uderzenie i po glosniku. Jak karkas cewki jest aluminiowy to czesto zagina sie jego krawedz i potem obciera jak cholera
                    Wsio prawda.
                    Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                    Takie uderzenie nie jest wada glosnika!!
                    Nie prawda.
                    Primo - napisałem, że dla mocy nominalnej.
                    Secundo - dla większych amplitud sygnału elektrycznego (niż nominalnie) przetwornik powinien byś tak zaprojektowany, aby za wszelką cenę zapobiec twardemu ograniczeniu wychylenia układu (walniecie karkasu cewki o dolny nadbiegunnik) A żeby temu zapobiec wystarczy dobrze dobrać całkowitą wysokość cewki oraz dobrze umiejscowić dolne zawieszenie, aby to ono ograniczało jako pierwsze. W innym wypadku? Bubel... :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X