Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JBL LX300 MKII - jakie głośniki?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

JBL LX300 MKII - jakie głośniki?

Nie jestem pewien czy dobry dział na taki temat. Stałem się posiadaczem kolumn JBL LX300 MKII, niestety woofery mają zniszczone membrany i zawieszenia. Wysokotonowce są sprawne, mają oznaczenie JBL A026TS. Pojemność skrzyni to około 15L, tunel BR fi 6cm, długość 10cm. Kolumny mają oznaczenie 4ohm. Woofery mają oznaczenie JBL A606, przy pomiarze multimetrem mają około 4,7ohm. Nie mogę znaleźć w sieci żadnych danych na temat tego modelu. Udało mi się rozrysować schemat zwrotnicy z wartościami elementów:

Jakie woofery nadawałyby się do tych kolumn zachowując oryginalne tweetery (ponoć tytanowe kopułki)?

Zadna w wymiana wooferow nie wchodzi w rachube. Chcesz je naprawic, to wyslij glosniki do naprawy i koniec temat.

Skomentuj

Może wiesz gdzie miałbym je wysłać? Pisałem do serwisu w Katowicach, nie produkują już tego modelu głośnika, nie zajmują się regeneracją. Jedynie na ebay'u dostępne są same zawieszenia górne do tego modelu, chociaż zapewne dalekie od oryginału, poza tym cena ich jest dosyć wysoka, pewnie równa cenie niejednego głośnika. Poza tym co z membraną? Nie znalazłem żadnego zestawu regeneracyjnego, a zmiana membrany i zawieszenia na jakieś inne wpłynie na parametry głośnika i tym samym na dźwięk. Może dałoby się dobrać jakieś inne przetworniki, po modyfikacjach zwrotnicy dopasować je do tych tweeterów? A jeśli nie to może chociaż obudowy nadałyby się na jakieś inne głośniki? Domyślam się, że do tego niezbędne są pomiary, ale może ktoś miał kontakt z tymi kolumnami, wie mniej więcej czego się spodziewać lub w co celować?
      Last edited by wiorekw; 04.02.2015, 21:05.

Skomentuj

pokaz zdjecia tych glosnikow
        jak tylko wkleic nowe to moge to zrobic w weekend

Skomentuj

Czaruję...
        X