Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ścianka TV z zabudowanymi kolumnami

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ścianka TV z zabudowanymi kolumnami

Czy wbudowanie głośników przednich i centralnego w taką ściankę jak poniżej ma sens?

Ścianka miałaby ok. 10cm grubości.

Największa wada to chyba umieszczenie głośników skierowanych na wprost słuchacza.
    Czy tak duży i wspólny front dla trzech kolumn będzie dużą przeszkodą?

Ale w jaką ściankę?
    W to drewniane za telewizorem?
    To ma 10cm?

Skomentuj

Tak w to drewniane.
      To jest przykład z netu, myślałem p czymś podobnym ale o grubości ok. 10cm bo to na fotce jest raczej cieńsze.
      I w mojej wersji najprawdopodobniej byłoby wycięcie na TV, tak aby ekran był w jednej linii z frontem ścianki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
        Największa wada to chyba umieszczenie głośników skierowanych na wprost słuchacza.
        hehe, no tak, przecież zestaw głośnikowy powinien być z tyłu słuchacza, albo najlepiej w piwnicy :P
        Teraz na poważnie, takie umiejscowienie głośników baaardzo zmieni wypadkową charakterystykę częstotliwosciową zestawu głośnikowego. Podbijesz dolne pasmo w przedziale między 70Hz - 300Hz, o minimum 4dB, to tak jakbyś zwiększył troche wiecej niz dwukrotnie moc wyjściową z wzmacniacza (dla basu oczywiscie :) ). czyli zaobserwujesz więcej "wysokiego basu", jaki to da efekt w percepcji, dudnienie czy brak kontroli itp - nie wiem.
        Do tego zepsujesz sobie stereofonię, bo patrząc na zdjecie, sofa/fotel (miejsce odsłuchowe) jest daleko od telewizora. A czym dalej siedzisz tym bardziej powinno się rozstawić zestaw głośnikowy, a nie montowac wokół telewizora ile wlezie.... To tak ogólnikowo. Są jakieś podstawowe wzory na to, oraz trzeba uwzglednić geometrię pokoju.
        Last edited by El_liero; 09.02.2015, 20:23.

Skomentuj

Pisząc że są na wprost, miałem na myśli to, że nie będą ustawione pod kątem w kierunku słuchacza jak to się robi mając kolumny wolnostojące.

Rozstaw pomiędzy kolumnami byłby ok. 2m, miejsce odsłuchowe ok. 4m od TV.

Skomentuj

Do takich rozwiazan to chyba tylko glosniki coaxialne.

Skomentuj

Mniej więcej tak to by wyglądało:

Tylko że u mnie kolumny byłyby w dodatkowej ściance a nie bezpośrednio w ścianie.

Jaka jest zaleta głośników koaksjalnych w tym zastosowaniu?

Skomentuj

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
                Jaka jest zaleta głośników koaksjalnych w tym zastosowaniu?
                doskonale charakterystyki katowe, jakich nie da sie uzyskac na tradycyjnych glosnikach.

Skomentuj

Mam wątpliwości,
                  Najpierw sprezycujmy co rozumiesz przez słowo doskonałe? Wąskie czy szerokie?
                  Dlaczego koaksjalne mają mieć doskonałe ch-ki kątowe? Co to sprawia/powoduje?

Skomentuj

Czaruję...
                  X