Wykresy impedancji są mocno poszarpane a powinny być gładkie (nie mylić z proste). Pobaw się z ustawieniami karty dźwiękowej.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Podpięcie głośnika dwucewkowego do pomiarów
Collapse
X
-
Robisz podstawowy błąd początkującego.
Wrzucenie parametrów do winISD to nie wszystko bo właśnie wyszły Ci głupoty. 40 litrów dla tak małego głośnika to bez sens.
http://diyaudio.pl/content.php/13
Sam musisz dopasować odpowiednią obudowę obserwując jak zmienia się charakterystyka i inne parametry opisane w powyższym linku.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Artmag Zobacz postaWykresy impedancji są mocno poszarpane a powinny być gładkie (nie mylić z proste). Pobaw się z ustawieniami karty dźwiękowej.
Skomentuj
-
A np. tu http://diyaudio.pl/showthread.php?p=402991 . W następnym poście jest propozycja rozwiązania problemu.
Skomentuj
-
Powtórzyłem pomiary teraz jako wyjście użyłem Audinst HUD-mini, a Line IN tak jak wcześnie na zintegrowanej dźwiękówce. Dzięki temu zwiększyłem moc sygnału na wyjściu. Ustawiłem również opcję repeat count na 3. Pomiary wyszły dużo lepiej, nie zostało zastosowane żadne wygładzanie.
Free air:
Added mass:
Porównanie końcowych wyników dla 3 pomiarów:
VAS w litrach 6,57l 6,54l 6,4l (nie zapamiętuje mi zmiany jednostek). Teraz już chyba pomiary są na tyle zbliżone, że nie ma różnicy które wybiorę?
Mam nadzieję, że teraz już mogą być te pomiary?
Rfck mógłbyś mi powiedzieć czemu nie zastosował byś 3way, oraz w takim razie co z nimi najlepiej zrobić 2way z zamkniętą obudową?Last edited by enig123; 03.03.2015, 16:42.
Skomentuj
-
Zakładając, że wykonane pomiary wreszcie okazały się poprawne (nie wiem co jeszcze mógłbym w nich poprawić) zacząłem obliczać obudowę. Wykonałem kilka symulacji z pojemnościami 20l, 25l, 30l, 35l dla obudowy bass-reflex i zamkniętej. Wiem, że przy tak wysokim Qts 0,867 powinienem zastosować obudowę zamkniętą.
Obudowy bass-reflex:
Obudowy zamknięte:
Wykonałem porównanie dla 20l gdyż wydają mi się najkorzystniejsze:
Z tych wszystkich wykresów, oraz artykułów, które przeczytałem wydaje mi się, że obudowa zamknięta 20l będzie najlepsza. Dla mnie to jest wciąż such wiedza i nie umiem sobie wyobrazić jak to będzie grać, więc proszę was o opinię (jeśli to możliwe to z uzasadnieniem, abym mógł się czegoś nauczyć).
Skomentuj
-
Bardzo ładne wykresy impedancji zyskałeś.
Niestety ten głosnik jest bardzo słaby i basu nie będzie z niego zbyt wiele jak widzisz w symulacji w obudowie zamkniętej jest ładna charakterystyka przenoszenia ale -3dB 70 Hz co oznacza że bas nisko nie zejdzie. Dla większości osób a szczególnie początkujących obudowa zamknięta nie ma basu w ogóle, a mając kiepski głośnik o tak małej średnicy to już w ogóle.
Natomiast widzisz co się dzieje z obudową bass reflex. Wielkie Buuuuuczydło Ci się zrobi. Głośnik sięgnie 40 paru Herców na basie ale za to co się dzieje na ok. 100 Hz ? bardzo duże podbicie nie do zaakceptowania.
Jeśli chodzi o 3 drogi.
1. Głośniki masz kiepskie i zrobienie zwrotnicy 3 drożnej będzie o wiele droższe niż same głośniki, sama cewka na woofer bedzie droga a co dalej.
W większości im gorsze głośniki tym mają gorsze charakterystyki i trzeba większej ilości elementów żeby to skorygować a i tak brzmieć nie będzie.
2. Nie specjalnie usłyszysz różnicę pomiędzy 2 a 3 drożnymi przy takich głośnikach. Średnie tony z obu głośników będą zapewne niewiele się różniły.
Masz za to świetny materiał do treningu. Możesz sklepać obudowę pomierzyć charakterystyki poszczególnych głosników i posymulować zwrotnicę i napewno się czegoś nauczysz, potem kupisz lepsze głośniki, potem jeszcze lepsze i nigdy nie przestaniesz ich kupować :).
W sumie to nie zrobisz pomiarów :) Ta karta nie ma gniazda mikrofonu.
Last edited by Rfck; 05.03.2015, 02:10.
Skomentuj
Skomentuj