Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wpływ podfrezowania na tweeter

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wpływ podfrezowania na tweeter

Witajcie. Zmierzyłem nowiutkiego AWXa i wygląda to tak:

Pomiary wyjątkowo wykonałem na zintegrowanej karcie, którą również zmierzyłem i pomiary można uznać za wiarygodne do 12kHz. Pomiary mają dużą powtarzalność. Markerami już się bawiłem i aktualnie wygląda to chyba najlepiej w moich warunkach.

Jak widać mam wielkie dziury na charakterystyce. Czy rzeczywiście brak podfrezowania może aż tak wpływać na charakterystykę ? Aby wykluczyć kłopoty sprzętowe zmierzyłem MDT-29 i tweeter z Yamaha NX-E800 jak i tweeter z Jamo S606 i wszystko wyszło elegancko zgodnie z tym co pokazuje morel na swoich charkach, a w pozostałych nie było takich cudów tylko (względnie) równe wykresy.
    Pytanie czysto teoretyczne. Frezy się pojawią, z tym, że nie będę miał już możliwości zmierzyć tych głośników.

Pokaz tamte pozostałe pomiary
    Bo cos nie wydaje mi sie, zeby tak dobrze wyszły
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pomiary robione około 2 cm od kopułki we wszystkich przypadkach - chciałem wykluczyć kwestie odbić itd (drugi i trzeci wykres ma niższe pasmo bo nie odłączyłem wooferów). Po prostu rzeczywiście tak wychodzi. W ARTA awx wyszedł identycznie jak w SW. Pomiary z SW niestety mi się nie zachowały, bo po 3 godzinach pracy SW "przestał działać" i pomimo zapisania całego projektu plik się uszkodził.. i dziś musiałem wszystko od nowa.
      Last edited by David853; 14.03.2015, 12:02.

Skomentuj

Zrob to porządnie
        Nie wiele tu widać

Odłącz woofer
        Podłącz tylko tweeter i zmierz z 1cm
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie mam takiej możliwości aby odłączyć woofer ani w jamo ani w NXach niestety. AWX też już pojechał, dlatego nie specjalnie mam opcję go mierzyć :/ Była to pierwsza obudowa bez frezów jaką mierzyłem. Wszystkie inne tweetery jakie mierzyłem nie miały takich skoków z tym, że paczki miały podfrezowania. Póki miałem możliwość zabawy z owym AWXem starałem się go wymierzyć na wszystkie możliwe mi sposoby i zawsze wychodziło to samo. +- 0,5 dB. Nie chcę tworzyć mitów ani jakiś teorii spiskowych - chcę wiedzieć czy to rzeczywiście jest możliwe aby frezy miały taki wpływ na przebieg charakterystyki, bo tak jak mówię pierwszy raz spotkałem się z takim wynikiem pomiarów.

Dla porównania PCX, którego mierzyłem jakieś 2 tygodnie temu. Złapałem odbicia (wciąż się uczę) ale pomiar ogólnie wyglądał zdecydowanie lepiej. Obudowy w których je mierzyłem miały podfrezowania.

Skomentuj

Zamieszczone przez David853 Zobacz posta
            Zmierzyłem nowiutkiego AWXa i wygląda to tak:
            mialem kiedys jakis problem z kompem i mierzyl mi identyczne fale!
            wykres byl wiarygodny, ale zafalowany w calym zakresie

na stronie troelsa byly wykresy co zmienia brak podfrezowania
            wystarczy ze okleisz tasma glosnik i zmierzysz jeszcze raz

- - - - - aktualizacja - - - - -

a pokaz pomiar pulse

Skomentuj

Widziałem właśnie u Troelsa ten patent z taśmą - z taśmą nie wiele się zmieniało, chociaż fakt piki były mniejsze ale bardzo niewiele.

Skomentuj

za slaby sygnal i mikrofon za daleko od glosnika

Skomentuj

Pomiar z pierwszego postu wykonany z odległości 0,5m podłoga wytłumiona grubym kocem. Mierzyłem przy niskim poziomie głośności bo przy wyższych jakkolwiek ustawiałem markery to straszna szarpanina wychodziła. Btw PCXa mierzyłem w takich samych warunkach i pulse ma prawie taką samą amplitudę.

Skomentuj

ja jak mierze z takiej odleglosci to nic nie wykladam na podloge i da sie cos zmierzyc :/

Skomentuj

Czaruję...
                    X