Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czas na głośniki.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czas na głośniki.

Wzmacniacz się robi, powoli ale w miarę dokładnie Więc teraz czas pomyśleć o czymś, co by grało razem z nim. Posiadam aktualnie "jakieś" plastikowe dwudrożne wynalazki od wieży Samsunga, Unitrę ZG15C i Unitrę ZG25C. Wzmacniacz w teorii ma mieć 2x30W przy 8Ohmach. Z tego co sam wydedukowałem żadne z posiadanych nie będą się nadawały. A chcąc iść po taniości (czasem tak w życiu bywa) wymyśliłem sobie taki zestaw:
    http://stx.pl/t-stx-4-1-200-8-f-p-pc-duplikat-1.html
    http://stx.pl/wm-stx-6-5-1-120-8-f-s-mc-duplikat-1.html
    Do tego buda z MDFu. Na początek pewnie zamiast zwrotnicy pójdzie tylko kondensator dla wysokotonowego, z czasem dojdzie właściwa zwrotnica. I tu mam kilka pytań, bo od nadmiaru informacji już mi się chyba coś robi. Czy jest szansa, że programami do obliczania zwrotnic i pojemności obudów uda mi się zrobić coś co dobrze zagra? Czy to raczej mija się z celem? Jest sens samodzielnie nawinąć cewki do zwrotnicy? I jaki jest mniej więcej koszt zrobienia najtańszej zwrotnicy dla takiego zestawu? Niestety, z moim poziomem wiedzy nie ogarnę tego sam. Tak do wszystkiego dorzucę, że w sumie to podoba mi się brzmienie ZG25C, tylko jest trochę za mało "wyraźne". Nie wiem czy dobrze się wyraziłem. Nie wiem też, czy lepsze będą kolumny podłogowe, czy może monitory na stojaczkach. A i całość docelowo będzie stała w pomieszczeniu ok 30m2.

A jeszcze tak sobie pomyślałem, czy może przy zastosowaniu kondensatora dla wysokotonowego, można ratować resztę korektorem? Mam akurat Unitrę FS032, wersję z eksportu na francję. A w środku poza tym jest TYYYYLE miejsca, że mogę upchnąć całą to swoją końcówkę mocy.
    Last edited by tobias1; 22.03.2015, 21:56.

Gdzieś go gościu na forum nawijał samodzielnie cewki. Czy się opłaca nie wiem. W każdym razie, jest ogrom obliczeń, które i tak nie pokryją Ci się w 100%, problem z rezystancją, trzeba dużo cierpliwości i myślę że sam drut nie jest jakiś specjalnie tani.. Tak czy inaczej jemu się udało :)

Skomentuj

Weź lepiej jakiś forumowy projekt na początek, są dobrze opisane , jest lista części więc sobie sprawdzisz koszta, bo zrobienie zwrotnicy nawet jak już złożysz system pomiarowy to nie jest takie chop siup. Pomieszczenie masz duże i tu bym raczej myślał o podłogowych 3way na scx powinno wyjść nie najgorzej cenowo i już dać radę w tym metrażu w takim budżecie

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
        Gdzieś go gościu na forum nawijał samodzielnie cewki. Czy się opłaca nie wiem.
        Jeśli chodzi o opłacalność to nie wiem bo zapłaciłem tylko za lakier do klejenia. Więc dla mnie było opłacalne. Troszkę roboty jest.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
        Weź lepiej jakiś forumowy projekt na początek, są dobrze opisane , jest lista części więc sobie sprawdzisz koszta, bo zrobienie zwrotnicy nawet jak już złożysz system pomiarowy to nie jest takie chop siup. Pomieszczenie masz duże i tu bym raczej myślał o podłogowych 3way na scx powinno wyjść nie najgorzej cenowo i już dać radę w tym metrażu w takim budżecie
        Popieram jest dużo fajnych projektów na forum tańszych i droższych. I od startu będziesz wiedział w jakich kosztach się zmiescisz.

Skomentuj

No na gotowce też patrzę, ale niestety głównym ograniczeniem dla mnie są koszta. Odpadnie tylko koszt forniru, ponieważ wymyśliłem sobie całość pomalowaną czarną farbą strukturalną. Raz, że widziałem już takie wykończenie, i bardzo mi się podoba, a dwa, to fanem jestem wszelakich ratbike'ów i klimatów Fallouta i Mad Maxa.

A dlaczego 2drogi nie dadzą rady w takim metrażu? Dla mnie nie musi być ultragłośno, wolałbym w miarę szczegółowo.

Skomentuj

To policz sobie koszt elementów RLC do próbnych odsłuchów zwrotnic.

Skomentuj

Czaruję...
            X