Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Naprawa wstęgi quadral - zimny lut (?)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Naprawa wstęgi quadral - zimny lut (?)

Witam.Może tutaj ktoś pomoże.
    W moich quadralach jedna ze wstęg przestała grać, zrobił się zimny lut (?)
    Gra w połączeniu takim jak poniżej na zdjęciu czyli jedna końcówka kabla do czarnego terminala w głośniku, druga do fragmentu wstęgi na przodzie, więc przerwa powstała w okolicy czerwonego terminala.

Czy ktoś wie jak rozebrać ten głośnik, by dobrać się do tej przerwy ? Wygląda na sklejony ( na gorąco ) i tak naprawdę niewiele wiem o budowie takiego głośnika, boje się o przerwanie tej folii aluminiowej przy demontażu.

Pozdrawiam.

A wyeliminowałem wszystkie inne możliwe błędy?
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dobra, udało mi się rozebrać głośnik.
      Wystarczy z przeciwnej strony od terminali ( tam gdzie zaznaczyłem na czerwono) mocno docisnąć nożem w miejscu łączenia na całej długości i reszta już się łatwo oderwie.
      Tak wygląda po rozebraniu :

Po oględzinach znalazłem ścieżkę, która nie łączy - pierwsza z brzegu zaznaczona na czerwono :

Jak dotknę w tym miejscu czymś przewodzącym ( np pilnikiem do paznokci ) jest przejście na terminalu czerwonym i czarnym, czyli jest ok.

Jak taką ścieżkę najłatwiej naprawić ? Z lutownicą trochę boje się wchodzić, mam dużą i nieporęczną, jeszcze zdeformuje tą folijkę przy okazji.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Może klejem do naprawy ogrzewania szyb w samochodach ?

Skomentuj

Poszukaj kogoś z lutownicą kolbową z małym grotem (cienkim).
          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

EXCALIBUE wrzuć fotki na nasz serwer...

Skomentuj

Teraz już niestety nie zedytuje wcześniejszych postów.
              Może najlepiej będzie jak pojadę z tym do serwisu elektronicznego, tam chyba sobie lepiej poradzą niż ja z moimi domowymi sposobami.
              Różne są specyfiki do łączenia ścieżek, znalazłem nawet takie coś :
              http://blackelectronics.com.pl/produ...oducts_id=8069
              To jest malutki fragment, w dodatku zaraz z brzegu, więc jest dobre dojście do niego. Nie powinno być problemu ze złączeniem.

Skomentuj

Niestety byłem w dwóch punktach naprawy rtv/agd i nie chcieli się tym zając, moglem popytac w punktach gsm gdzie naprawiaja telefony tam może prędzej by się ktoś znalazł, bo przecież taśmy w telefonach naprawiają, a to w sumie bardzo podobne rzeczy.
                To przerwanie jest na pierwszej ścieżce z brzegu więc dojscie jest bardzo dobre.
                Pytalem sie o jakies pasty/kleje przewodzace, najtansze sa od ok 40zl - używał ktoś takich specyfików ?

Skomentuj

Zamieszczone przez EXCALIBUE- Zobacz posta
                  ...moglem popytac w punktach gsm gdzie naprawiaja telefony tam może prędzej by się ktoś znalazł, bo przecież taśmy w telefonach naprawiają, a to w sumie bardzo podobne rzeczy.
                  Taśmy w telefonach są nienaprawialne, tego się po prostu wymienia.
                  Kleje przewodzące są raczej do powierzchni twardych, jak szyba samochodowa lub laminat pcb.
                  U ciebie to jest folia, która drga i to na wysokich częstotliwościach, zwykły klej przewodzący w krótkim czasie się wykruszy (efekt myjki ultradzwiękowej).
                  Są specjalistyczne kleje przewodzące elastyczne, na bazie srebra, niestety dla przeciętnego człowieka nieosiągalne, są bardzo drogie, mają krótki termin przydatności
                  (ok 14 dni), dlatego nikt tego nie trzyma na magazynie, zamawia się u producenta.
                  W wojsku się używa do uszczelnień urządzeń EMC (ElectroMagnetic Compatibility).
                  Troche czarno to widzę, tym bardziej, że dokładając czegokolwiek do tej membrany (klej, taśma przewodząca, pasta itd) zmienia się waga membrany, tym samym częstotliwość
                  rezonansowa i cała charakterystyka względem oryginalu.

Skomentuj

Może spróbuj tego: http://allegro.pl/klej-przewodzacy-p...217238447.html
                    https://www.youtube.com/watch?v=rQpdiSmsi_Y
                    ,pewnie będzie bezpieczniej niż lutownicą.

Skomentuj

To jest reanimacja trupa
                      Pisz do dystrubitora/producenta po zestaw naprawczy
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam po przerwie.
                        Dzielnie ją reanimowałem, niestety w końcowym rachunku bezskutecznie choć byłem już blisko..

Teraz pytanie - gdzie dostane taki drugi głośnik ?
                        Producent do tej pory już pewnie dawno wyprzedał resztki magazynowe, a nawet jeśli byłyby dostępne to pewnie w astronomicznej cenie.
                        Patrzyłem na ebayu niemieckim jednak samego języka nie rozumiem ani trochę i trochę ciężko mi jest się nawigować. Widziałem jednak, że parę wstęg quadrala się tam ostatnio sprzedało.

Druga sprawa - większość wstęg do modelu Amun ( taki mam ) oferowanych jest z dodatkowym "plecakiem" tak jak na na samej górze ( lewy głośnik ).
                        U mnie natomiast głośnik wygląda tak ja prawy ( ten chudszy ).
                        Ta dodatkowa warstwa to.. ?

Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                        X