Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MX 140 DIY dźwięk przytłumiony?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    pewnie chodzi bez żadnego filtru i drze ryja
    miales kiedys te glosniki?
    one sa tak zaprojektowane ze nie wymagaja filtrow!
    oczywiscie, wysokie sa naturalnie podbite. ale nie ma ich za duzo i nic tam nigdy "nie darlo ryja"

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      one sa tak zaprojektowane ze nie wymagaja filtrow!
      oczywiscie, wysokie sa naturalnie podbite. ale nie ma ich za duzo i nic tam nigdy "nie darlo ryja"
      Fakt, "lekko" podbite :biggrin:

Last edited by marian; 03.04.2015, 18:46.

Skomentuj

Ale to wykres na osi
        Poza osia jest juz ok
        Ale w odbiorze wcale nie ma ich tak bardzo duzo

Skomentuj

Ale to wykres na osi
          Poza osia jest juz ok
          Taki argument to nie argument.
          Przecież tak być nie powinno.
          Wyobrażasz sobie bardzo drogie kolumny, np. na Accutonach czy Scanach, gdzie są 9db-elowe góry i doliny, a projektant mówi "ale to tylko na osi, poza osią jest OK"? :)

Ten temat powinien rozpocząć się od porównania wykresów... i na tym powinien się zakończyć.
          Last edited by marian; 03.04.2015, 19:06.

Skomentuj

Pawle jest jeszcze BS no chyba, że to pomiar w obudowie a nie odgrodzie .
            Poza tym tam nie są podbite tylko wysokie ale od 4k
            Natomiast w MX140 jest to pasmo stłumione i wydaje mi się, że to jest przyczyna opisywanej różnicy

Mogę tylko patrzeć na to przez te wykresy bo obu nie słuchałem
            Jestem natomiast daleki od porad typu "wymień wysokotonówkę na XYZ " Bo to gwarantuje jedynie spory ubytek gotówki z konta a nie gwarantuje, że rozwiąże problem .

Proponuje najpierw pobawić się tłumikiem jak podałem i tą pułapką na wysokich jak radził jeden z przedmówców .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              Mogę tylko patrzeć na to przez te wykresy bo obu nie słuchałem
              a ja mialem i sluchalem oba!
              wiec wiem co pisze...

poprawnie zmontowane mx-140 oferuje poprawne pelne pasmo. nie jest idealne, ale niczego nie brakuje (tak, basu jest tam za duzo)
              tak wiec ja bym zaczal od sprawdzenia zwrotnicy

Skomentuj

a ja mialem i sluchalem oba!
                wiec wiem co pisze...
                Ale każdy człowiek ma inny słuch.
                Dla mnie np. w FX-300 wysokotonówka jest za głośno, a mój kuzyn twierdzi że nie ma tam najwyższej góry.
                Twierdzisz że:
                w odbiorze wcale nie ma ich tak bardzo duzo
                ...a ja patrzę na charakterystykę i coś mi się nie klei :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Ale każdy człowiek ma inny słuch.
                  Dla mnie np. w FX-300 wysokotonówka jest za głośno, a mój kuzyn twierdzi że nie ma tam najwyższej góry.
                  tutaj to nie ma znaczenia bo jest ta sama osoba i te same warunki

Skomentuj

tutaj to nie ma znaczenia bo jest ta sama osoba i te same warunki
                    Czyli Ty i autor tematu macie podobny słuch i gusta skoro twierdzicie że Cube bez filtra gra OK :)

Ja tak jak Raven nie słyszałem Cube, ale charka to charka, widać jak na dłoni co się dzieje na końcu pasma.
                    Tak jak pisałem, temat powinien się zakończyć na wykresach... a słuch autora tematu to już inna sprawa.

Skomentuj

Czyli Ty i autor tematu macie podobny słuch i gusta skoro twierdzicie że Cube bez filtra gra OK
                      ty tak specjalnie?
                      chodzilo mi o porownanie f155 i mx-140!
                      oba graja poprawnie i nie powinno byc tak wielkiej przepasci

Skomentuj

ty tak specjalnie?
                        Nie rozumiem.
                        chodzilo mi o porownanie f155 i mx-140!
                        No cały czas mówimy o tym samym.

oba graja poprawnie
                        Jak już pisałem, nie słyszałem, ale charakterystyka Cube mówi co innego.
                        Od kiedy to charakterystyka z różnicami 10db gra poprawnie?

Ja widzę tu tylko jedną odpowiedź: tylko wtedy gdy słuchaczowi się to podoba.

Może i mi gra Cube by się podobała, bo mam już 31 lat, ale jak na razie (znając siebie i swój słuch) nie jestem tego taki pewien.

Skomentuj

Chętnie bym się przejechał posłuchać szkoda ze dysponuję ograniczonym czasem....

Skomentuj

Jak już pisałem, nie słyszałem, ale charakterystyka Cube mówi co innego.
                            Od kiedy to charakterystyka z różnicami 10db gra poprawnie?
                            jak pisalem ten wykres jest na osi
                            jak ustawisz kolumny do codziennego sluchania to nagle ch-ka sie wyplaszcza
                            ale niestety stx nie dal pomiarow pod katem

Skomentuj

Co to Pawel znaczy ze ustawisz je do sluchania? To juz nie maia byc w osi przy odsluchu? Troche noe rozumiem czego probujesz bronic.

Skomentuj

ty je chyba miales okazje sluchac, to wiesz ze nie wyja wysokimi tak jak to marian i raven próbuje wmawiac

Skomentuj

Ja nie wmawiam, tylko widzę charki i oceniam.
                                  Sam autor tematu pisze że Cube mają wysokie tony w porównaniu do MX-140.
                                  A to czy komuś to odpowiada, świszczy lub nie świszczy, to już kwestia słuchu.

Skomentuj

Sam autor tematu pisze że Cube mają wysokie tony w porównaniu do MX-140.
                                    a ja ci pisze ze f155 wcale nie maja ich tak duzo!
                                    wiec skoro w praktyce nie ma ich tak wielkiego nadmiaru to znaczy ze z jego mx-140 jest cos nie tak!

przeciez sam miales fx-300. a mx-140 graly bardziej plasko i bardziej wyrownanie niz fx-300

Skomentuj

Dobra, kłócić się nie będę.

Skomentuj

F155 - przy nich można mieć wrażenie, że grają jak z taniej MP3, bo mało basu i dużo wysokich. Taki styl nie zanadto mi się podoba, ale przy jazzie, jak się zwraca uwagę pod kątem wierności odtwarzania instrumentów typu trąbka, talerze itd. to tam niestety szerokopasmówki wypadają bliżej oryginału.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X