Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Magnat Sonobull 60

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Magnat Sonobull 60

Witam.Chciałem zapytać czy z głośników z tych kolumn dałoby się coś sensownego zrobić.Grają w obudowie zamkniętej a brzmienie jest takie sobie ale no cóż...grają to ich nie wyrzucęChodzi o to że obudowa wygląda już dosyć obskurnie i mógłbym zrobić nową.Problem w tym że parametrów głośników nigdzie nie można znależć (może ja żle szukam)Chcę zrobić podłogówki więc chyba zachowam obecny litraż odcinając komorę z głośnikami od reszty.Czy może jednak te głośniki są tak kiepskie że śmietnik i zacząć jakiś gotowy projekt z forum.Co mi radzicie?

Jak chcesz sie pobawic i czegos nauczyc to czemu nie. Warto zmierzyc parametry glosnika basowego, jesli nie ma ich w sieci. Jesli oczekujesz lepszego brzmienia, to moze lepiej bedzie sprzedac i dolozyc do sprawdzonego projektu Diy.

Skomentuj

Znam tę kopułkę, bo mam w innych kolumnach, da się słuchać, ale trochę ostra i "plastikowa".

Są tam jakieś zwrotnice?

Skomentuj

ampli dokładnie taki ten głośnik jest i ten dżwięk razi najbardziej.Zwrotnica jakaś tam jest

Skomentuj

Jak masz ochotę na zabawę, to wymiana kopułek i przeprojektować zwrotnicę. Jakbyś zrobił na początek pomiary, to byłoby wiadomo czy aktualna kopułka nie wymaga ściszenia, może by na upartego starczyło (choć to też wpłynie na zmianę wartości innych elementów zwrotnicy).
          Aktualnie nie ma rezystorów tłumiących na kopułce ani średnim, więc jeśli efektywności nie są dopasowane, to przyjemnie grać nie będzie.

Gdybyś miał robić zupełną przeróbkę, to podlicz koszty, bo może się okazać, że kupisz za to lepsze używane.

Skomentuj

Nie mam aż takiej wiedzy żeby samemu to robić. Mam już upatrzony projekt i za niego się wezmę.Przy okazji sam zagłebię się w temat i czegoś nauczę żeby tworzyć samemu a nie zrzynać A te magnaty puszczę w świat i niech kto inny się z nimi męczy:)

Skomentuj

Czaruję...
            X