Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na GDN 20/80/2 - problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na GDN 20/80/2 - problem

witam

ostatnio zrobilem sobie subika na gdn 20/80/2 @ 38l BR. ogolnie jestem z niego zadowolony, dobrze sie sprawuje przy ogladaniu filmow, ale sie zastanawiam czy czegos nie skopalem, bo to moja pierwsza konstrukcja, problem w tym, ze membrana strasznie sie duzo wychyla, a przy niektorych kawalkach muzyki slychac, jak membrana po prostu "charczy", co prawda niewiele, ale da sie to zauwazyc. suba zasilam z tda 7294s na trafie 2x30V 200W, filtru aktywnego nie mam, jak na razie odcinam w komputerze sterownikami kx do soundblastera.

zastanawiam sie czy moze za malo go wytlumilem, bo dalem tylko na tylniej sciance 2cm gabke i to nie na calej sciance, tylko za glosnikiem, ale znow na tym forum pisano, ze subow nie trzeba wytlumiac. nie wiem, gdzie mam szukac bledu.

pozdrawiam
    freudiana

yo

[ Dodano: 2004-07-16, 13:29 ]
    yo, troche duza obudowa, ale mozesz miec za krotki port BR

Skomentuj

rura to BR 18 z elektrolandu

Skomentuj

155mm to o duzo za malo, musisz ja jakos przedluzyc, na ta objetosc obudowy to musi miec okolo 370-400mm, zreszta sam sprawdz, najlepiej w programie WinIsd.

Skomentuj

za duza obudowa zmniejsz do jakichs 25-29 l i bedzie od razu duzo lepiej

Skomentuj

szkoda, ze od razu nie spytalem o rade no, ale coz, sprobuje najpierw cos wlozyc do srodka, zeby sprawdzic, a pozniej sie pomysli o jakiejs nowej obudowie.

Skomentuj

Zastosuj filtr subsoniczny i problem zniknie.

Skomentuj

a sprawdzałeś czy masz wszystko szczelne, uszczelka pod głośnikiem, uszczelniony b - r.
                Nawet minimalna dziurka może powodować dziwne odgłosy do złudzenia przypominające odgłos latającej membrany - sprawdzone.

Skomentuj

Moze to znieksztalcenia na karcie muzycznej skoro odciane to jest programowo?

Skomentuj

w sterownikach kx do kart creative'a mozna sobie wstawiac rozne filtry i wlasnie tam sobie dalem dolnoprzepustowy, poki jeszcze nie zmontuje aktywnego filtru to tak zostawie.

pod glosnik i terminal przylaczeniowy dalem uszczelke, wiec tam jest szczelnie, ale BR'u nie przyklejalem jeszcze, bo go chce jeszcze wyciagnac jak bede skrzynke obijal. co prawda rura wchodzi dosc pasownie, ale nie powiem, ze to jest w 100% szczelne.

Skomentuj

a czy przypadkiem te "niektore kawalki" to nie sa jakies skopane mp3??
                      zle zrobione mp3 potrafia zepsuc przyjemnosc sluchania nawet na dobrze zrobionym subie

zatem subsonic bardzo sie przyda

te buraki w mp3 ktorych nie wylapiesz na samych kolumnach wyjda na subie i bedziesz mial wrazenie ze bez suba bylo lepiej

Skomentuj

mozliwe, chociaz staram sie nie trzymac mp3 o bitracie mniejszym niz 192kbps.

musze zaczac wiecej sluchac plyt cd-audio :)

Skomentuj

Niektóre mp3 to mają taką bajeczną jakośc że ohh. Czasem to sie zastanawiałem czy to nie za oknem tak coś mieli.

Skomentuj

witam!
                            to moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumialosc.
                            pisze w tym temacie, poniewaz mam zamiar zrobic sobie suba na takim samy glosniku jak kolega freudiana, poleccie mi prosze jakas skrzynke do niego nie chce sie bawic we wlasne obliczenia, to moj pierwszy subwoofer i wolal bym zrobic jakas sprawdzona konstrukcje mam juz do niego wzmacniacz na tda7294 i filtr aktywny.wszystko ma sluzyc do ogladania filmow i czasem do muzyczki.

ps. gdzie znajde jakies demo basboxa ???

Skomentuj

Jak napisał LUKASZ zrób dla niego obudowę 25-29l i będzie dobrze.

Skomentuj

sprawdzona konstrukcja to 36 litrów na 36Hz i rura BR70HP z akkusa. Grało bardzo ładnie.

Skomentuj

dzieki za podpowiedz! jutro zabieram sie do pracy, jak skoncze to pochwale sie moimi wypocinami.

Skomentuj

ludzie za wiee pomysłów ... a już w ogóle z tymi skopanymi mp3 hahahaha lol :) Przecież wyraźnie widać że ten głośnik stracił wytrzymałość nocową co jest na bank spowodowane objętością pudła która jest pop prostu za wielka !!! a co do BR to równie dobrze można zrobić obudowę 40l dla głośnika 16 cm i wstawić 50 cm BR ale gdzie tu logika ??

Skomentuj

Nawet tak spora obudowe da sie zetroic tak zeby odzyskac kontrole nad glosnikiem.Ludzie czesto zapominaja ze ustawienie czest rezonansu budy to nie tylko opodobanie, ladnie wygladajaca ch-ka ale przede wszystkim w odpowiednim momencie oddawanie energii rezonatorowi przez co glosnik utrzymuje sie z ryzach.Zbyt dowolne wybieranie rezonansu obudowy moze kogos zadowala i jesli ma szczescie to nie rozwali niczego, ale jest jakby jedzeniam od konca.Najpierw kontrola a przy okazji ladnie rozciagniecie ch-ki z ladnymspadkiem.Zabierajac sie do strojenia od tej strony zawsze uzyskuje sie lepszy wfekt. Filtr subsobiczny takze wskazany jesli glosnik dostaje wszystko ze wzmacniacza nie wiadomo po co (i tak ani on ani juz rezonator nie wyrabia tak nisko ).

[ Dodano: 2004-08-25, 17:21 ]
                                      Wlasnie czytam czesc 10ta artykulu "W glosnikowym zywiole" Pana A.Kisiel a druga czesc o bass refleksie polecam tam wlasnie opisano troche o strojeniu i kontroli.EP 8/2004 i wczesniejsze

Skomentuj

Czaruję...
                                      X