Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Vintage Audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Vintage Audio

Witam
    Po bardzo długiej nie obecności na forum, związanej ze studiami i pracą przy realizacji koncertów. Znalazła się chwila wolnego czasu. Teraz nadszedł czas by zbudować projekt DIY AUDIO
    Założenie:
    Budowa trój drożnych kolumn podłogowych w wykończeniu fornir.
    Przetworniki
    GDN 20/40 8 + Membrana bierna sklejona na Oryginalnym zestawie naprawczym GND 20/40
    GDM_12/60
    T2030
    Czemu takie połączenie. Hymm
    Może dlatego że jak byłem mały miałem kolumny Tonsila z głośnikami GDN 20/40 ,a do Beyma-y mam sentyment bo na tych głośnika były zbudowane kolumny estradowe mojego taty.
    Tak czy inaczej zawsze fascynowały mnie kolumny zg40c, bo kolega takie miał. Wiem ze stosowanie MB jest troszkę starożytne. Ale jest to bardzo ciekawe zarazem.

Proszę o opinie :)

Jesli jeszcze nie kupiles tych glosnikow, to radze nie popelniac tego bledu. Wydasz niemalo, a dzwiek bedzie po prostu slaby. Chyba nie chcesz tylko spogladac na te kolumny? Fajnie by bylo jakby to jeszcze zagralo...

O ile T2030 mozna uznac za glosnik przyzwoity i dajacy dobrej jakosci dzwiek, to reszta jest nieporozumieniem.

Skomentuj

Już wczoraj się zastanawiałem czy nie lepiej było by zastosować GDN 20/60/3 i membranę bierną też od GDN 20/60. Wiem ze też nie super. Ale jaki Średniak z oferty Tonsila jakieś propozycje ?
      Bo na tą chwilę już mam zamówione Beyma T2030. Co do reszty się zastanawiałem.
      Last edited by sound129; 08.05.2015, 09:58.

Skomentuj

Dlaczego chcesz wybrac tak przestarzale glosniki? Gdybys chcial odnowic juz istniejace to rozumiem, ale kupno nowych dla nowego projektu raczej nie ma sensu. To juz lepiej kupic STX.

Skomentuj

Masz racje, ale pojawia się taki straszny problem że kolumny na STX już mam w domu. Wim na forum jest moda by robić na STX. To dobre głośniki, ale ten projekt ma być napędzany przez Unitra DSH-303A. Wiec kolumny muszą Być na głośnikach Tonsil. Gadałem nawet z człowiekiem z Tonsil i powiedzieli ze nie ma problemu wyprodukują mi membrany jakie tylko chcę.

Skomentuj

Zamieszczone przez sound129 Zobacz posta
            ten projekt ma być napędzany przez Unitra DSH-303A. Wiec kolumny muszą Być na głośnikach Tonsil.
            Co ma jedno do drugiego?

Skomentuj

Pewnie cos jak 7906 , m1 i r6 z rc1

Skomentuj

Jedyny związek to względy wizualne i to że po prostu chcę mieć kolumny na tonsil-ach z starej serii. Takie kolumny mają swoje nie idealne brzmienie, jak szukam ideału to idę do studia i odpalam sobie muzykę na Genelec 8040a i powiedzmy ze jest idealnie w cudzysłowu.

Skomentuj

W zasadzie mozesz zastosowac dowolne glosniki, tylko czy poradzisz sobie ze zwrotnica?

Skomentuj

Ze zwrotnicą nie powinno być problemu. Bo już nie raz takie coś robiłem. Dysponuje mikrofonem pomiarowym i względnie wygłuszonym pomieszczeniem studyjnym. Co do głośników basowych jeszcze nie zapadła decyzja, ani co do środków. Co do średniaków. Biorę pod uwagę tylko konstrukcje tonsilu z koszem otwartym. GDM 18/80 8 OHM lub GDM 12/60 8 OHM. Kurcze bardziej skłony jestem do 18/80 tylko ze do niego średnio pasuje 20cm na basie ( wizualne ) i raczej dał bym 25cm. Oczywiście membrana bierna ma być klonem głośnika. Dzwoniłem do tonsilu ostatnio i zrobią mi takie na zamówienie indywidualne. Nawet będą tańsze niż nowy głośnik.

Skomentuj

to bierz 18 i basy 25.

Skomentuj

Ale jaki ma to mieć sens? Nie lepiej poszukać coś ze starych zestawów Tonsila z membraną bierną i w zależności od stanu odnowić albo zbudować zestaw od początku ?

Jeśli chcesz mieć Tonsile i estradowo - Beymę to daj dwa GDN 20/100/3 na bas, GDN 15/40/3 na tony średnie i tę nieszczęsną beyme na górę. Obudowa będzie raczej duża tak jakieś 60-70 litrów i powinno grać głośno :-) A przy okazji zestaw będzie nowoczesny.

Skomentuj

Jak estrada :) beyma z serii studio t2030. Do tego średni GDM 18/80 i nowy stary GDN 20/55/2 + membrana bierna o identyczny wyglądzie z tonsilu na zamówienie. Dziwne bo jakiś miesiąc temu rozmawiałem z managerem, ze fajne by było gdyby GDN 20/40 był nie co mocniejszy. Bo fajnie wygląda retro i pasuje do mojego projektu. I nagle nowość w sklepie GDN 20/55/2
                          http://www.skleptonsil.pl/img/128284...52015186_2.jpg
                          http://www.skleptonsil.pl/img/128284...5052015183.jpg
                          http://www.skleptonsil.pl/img/128284...5052015189.jpg

Skomentuj

...

Skomentuj

Jak estrada :) beyma z serii studio t2030. Do tego średni GDM 18/80 i nowy stary GDN 20/55/2 + membrana bierna o identyczny wyglądzie z tonsilu na zamówienie.
                              Te Tonsile nigdy nie miały nic wspólnego z techniką estradową. Akurat T2030 też jest głośnikiem z tak zwanej "studyjnej" serii czyli raczej przeznaczonym do grania w domu czy jakimś klubie.

Parametrami a nawet kształtem i wielkością - przypominającą mniejsze studyjne Beymy - będą pasowały do tej kopułki na przykład Tonsil GDN 13/40/9 jako średniotonowy (podobny do serii 5N40 polipropulenowych Beym) i GDN 20/100/3 (sztuk dwie na bas).

Dziwne bo jakiś miesiąc temu rozmawiałem z managerem, ze fajne by było gdyby GDN 20/40 był nie co mocniejszy. Bo fajnie wygląda retro i pasuje do mojego projektu. I nagle nowość w sklepie GDN 20/55/2
                              http://www.skleptonsil.pl/img/128284...52015186_2.jpg
                              http://www.skleptonsil.pl/img/128284...5052015183.jpg
                              http://www.skleptonsil.pl/img/128284...5052015189.jpg
                              Może i fajna nowość o ile ma lepsze parametry akustyczne i można ją zastosować do starych zestawów Tosila zwłaszcza takich 2-droznych. Może być dobra opcją modernizacji. Ale ja nie wierzę w takie możliwości (oczy mnie mylą czy na zdjęciu widzę nabiegunniki składane z dwóch?).
                              Last edited by ifonik; 26.05.2015, 09:34.

Skomentuj

coś podobnego już kiedyś było, tylko parametry jakby inne i to chyba znacznie.
                                http://www.unifirm.sk/pages/repro/nizton/20501.html

Skomentuj

Czaruję...
                                X