Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa UNITRA >>> jakie glosniki?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa UNITRA >>> jakie glosniki?

Witam serdecznie,

jest to moj pierwszy post na tym forum a DIY interesuje sie naprawde od niedawna.
    Znalazlem w domu 2 skrzynki po starych UNITRACH. Konstrukcje byly 2 drozne, zas objetosc 18,24 dm3. Chciałbym wyposazyć te pudełka w jakies w miare sensowne głosniki, aby całoś przyjemnie zagrała w pokoju 12m2. Jesli to mozliwe chciałbym osiagnac w miare przyjemny bass i zauwazalna, ale nie jazgotliwą górę.

Myslalem nad przetwornikami Tesli lub Tonisla - nie wiem jednak jakie modele brac pod uwage?

Dodatkowo zastanawiam sie czy przerobic te skrzynki na konstrukcję bass reflex, czy pozostawic zamknieta?

Serdecznie prosze o wskazowski i pozdrawiam.

nie chce wrzucać fotek ale czy to te http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=39238187

Skomentuj

Skrzynka wrecz identyczna, tyle ze moje sa 2 drozne...

Skomentuj

wiec ja mam takie same. ja wrzuciłem do tej skrzyki 2X LW650 rownolegle niektórzy mówią że to pierdziałki ale ja na prawde jestem zadowolony, co trawda nie schodzą za nisko bo tak 50-60Hz ale ja to uzupełniłem subkiem każdy widział skrzynke zajaranego:) co do głośników to ta obudowa idealnie pasuje do br srednica 6 dlugość 9, tak naprawde to bedzie niewielki koszt i mnie starcza to moja rada ale wiesz na pewno napiszą ci jeszcze kilka może lepszych

Skomentuj

moze stx 17/80/4:)ale moge sie mylic

Skomentuj

W tych na zdjęciu z aukcji są dwa gdn16/12/8 i gdwk 9/40/4 jeśli to komuś potrzebne
            Też wydaje mi się że 17 stxa by się nadawała.

Skomentuj

stx 17ss i wys arv 104

Skomentuj

zamknięta mocno tłumiona

Skomentuj

Dziekuje za podpowiedzi.

Z tego co wyczytalem, watro pojsc wi kierunku niskiego od STX 17/80/4 SS. zas przy wysokim Tesla ARV 104 - takie pewnie wybiorę. Mam jeszcze pytanie odnośnie tego glosnika niskotonowego? Nie lepiej wrzucic tutaj sredniotonowca i dolaczyc do tego subwoofer? Poniewaz docelowo zastanawialem sie nad konstrukcja 2+1 a wszystko ma grac przy komputerze.

P.S. Czy gotowa zwrotnica Jambo z odcieciem przy 4,8 kHz byla byla dobra ? Czy moze cos innego?

P.S.1 Obudowa zamknieta mocno tlumiona > co to oznacza? Calosc mam wypchac gabka i matami tłumiacymi ?

Skomentuj

zamknięta z bass reflexem buahaha - żarcik oczywiście

Skomentuj

tylko ARV'k do tego głośnika moze być za słaba.... lepiej 11/100 podział obnizyć jak tylko się da....

Skomentuj

A co powiecie na taki zestaw:

1. Wysoki STX GDWK-11-200-4-AJ
                        http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...=2&vSubPage=10

2. Niski STX GDN-17-80-4-SS
                        http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...=0&vSubPage=36

3. Zwrotnica Janbo 2 drozna z odcieciem na 2750 Hz
                        http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38967088

Co o tym sadzicie ? Wrzucic wszystko do zamknietej ? Zagra to w miare sensownie?

Doradzcie.

Skomentuj

wysoki to ja bym zamienił na 9/80/1 :) kształtem taki sam jak ten stary wiec jakośto bedzie fajnie tak wyglądało :) pzoatym gra bardzo dobrze, porówhywanlnie a nawet lepiej niżarv zresztą jedi wol to drudzy tamto, a niskie to tak jak mówili wyzej

wytumić tzn dac na ścianki ze 2-4 cm najlepiej welny owczej, a luzem do obudody ja bym nic nie wrzucał

niemozesz dac średniotnonowca bo CO ?? bedzie odpowiadac za niskie tony ?? subwofer ma grac tymi czestotliwościami z ktorymi już kolumny sobie nieporadzą czyli poniżej 60-50 hz, a średniaka jak dasz to bedziesz miał kolumny które kończą swoją jazde na 500 hz :) wiec to jest konstrukcja nie do przyjęcia

szczerze mówiac jak się podłączy konkretny piecyk te paredziesiac W pod te kolumny to te stxy rozsadzą ci tą skrzyneczke a na 100 % bedzie ona podskakiwac i będziesz musiał japrzykrecac do podłogi czy czegoś tam zeby ci niejeździłą po domu ... wiem bo miełąme kiedyś coś podobnego i to na głosnikach no name i na wzmaku chyba 6 W :( a kolumna sobie po połodze jeździła - dosłownie

mocna i zwarta konstrukcja to podstawa a jak niema podstaw to poco marnowac pieniądze w głośniki :)

lepiej sklep coś od nowa

Skomentuj

Czyli lepiej nie bawić się w ogole z tymi odubowami tylko zbudowac cos od poczatku?

Ja nie mowilem, ze nie moge wrzucic sredniego >>> chcialem wlasnie zamiast tych niskich wrzucic srednie i do tego systemu dolozyc suba.

A co ze zwrotnica? Nada sie ? Czy nie za nisko odcina?

Skomentuj

ty chciałes tak zrobic ze sredniakiem aale tak niemożna ! bo to nietrzyma sie kupy

akurat jak chcesz to moge ci zaproponowac coś co u mnie gra w 18 litrach , CZYTAJ opis , w takie obudowy za taką kase było by warto

Skomentuj

Na dół 2x GDN 16/30 4 Ohm szeregowo, podział ok. 3-4kHz, obudowa zamknięta.

Skomentuj

Czaruję...
                                X