Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Davone mojo - jako mocna inspiracja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Davone mojo - jako mocna inspiracja

Witam
    Już od jakiegoś dość długiego czasu chodzą za mną kolumienki omnipolarne.
    Po przejrzeniu dostępnych konstrukcji najbardziej - ze względów lokalowych, ale i estetycznych - podpasowały mi Davone mojo.

W sumie mam jeszcze dość mało informacji na ich temat, ale to co wiem to:
    - głośniki Tang band - prawdopodobnie wysoki i subniski, obstawiam TANG BAND 28-847SE i jakiś sub którego nie mogę zlokalizować ponoć ma około 13 cm średnicy.
    - podział zwrotnicy jest na około 200 hz - nie wiem powiem szczerze czy się tego trzymać
    - znane wymiary zewnętrzne, i tu tez niewiadoma jak grube ścianki, przy założeniu, że będą miały 18 mm wychodzi mi litraż około 4,6 l
    - czytałem gdzieś jeszcze, że wysoki oddzielony jest ścianką od niskiego
    Chyba więcej pytań niż tego co wiem. W każdym razie technologicznych problemów nie przewiduje, bardziej nurtują mnie wątpliwości dotyczące co i jak tam siedzi.
    Projekcik i tak powstanie choćby w ciem no bo zaciekawiły mnie te "głośniczki", ale wszelkie sugestie i opinie mile widziane.

Jeśli to jest tylko na dwóch głośnikach to to nie ma prawa działać :)
    Jakim cudem tam ma niby być podział na 200Hz? Kopułka zjara się przy pierwszym mocniejszym przekręceniu gałki głośności.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Doczytałem
    Punkt podziału między głośnikami ustawiony jest bardzo nisko, bo na 200 Hz, stąd można zaakceptować pojawiające się gdzieniegdzie opisy mówiące o głośniku szerokopasmowym i subwooferze. Główny głośnik, o średnicy 75 mm skierowany jest ku górze i umieszczony w osobnej, odizolowanej od głośnika basowego, komorze. Producent mówi o nim "tweeter", ale to nieprawda - to głośnik szerokopasmowy. Wiadomo, że napędza go silny magnes neodymowy.
    Czyli szerokopasmówka :) Czyli w zasadzie nic nowego - szerokopasmówka i woofer - cięte pasywnie :) Więc to na pewno nie jest głośnik, który podałeś.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Za dużo reklamacji mieliby gdyby był tam podział 200Hz stosując wysokotonową kopułkę... :P
      W takich wynalazkach zazwyczaj stosuje się szerokopasmówkę i wooferek na dół.
      Najgorsze natomiast jest to, że szerokopasmówkę zazwyczaj trzeba tłumić jak stosuje się jakiś mały woofer i przez to pozbawia się jej najlepszych cech.
      Z drugiej strony przykładowo fr88ex (84dB) aż prosi się o dołożenie wooferka w takiej koncepcji.
      http://loudspeakershop.eu/glosnik-fo...ex-p-2199.html

Skomentuj

Wszystko co piszecie ma sens, dla mnie właśnie zagadką są przetworniki.
        Czytałem gdzieś, że tam siedzą TB, ale nie mogę ich zidentyfikować, a nigdzie nie widzę rozbebeszonego Mojo, zresztą może to i głośniki specjalnie robione pod tę konstrukcję. W takim razie może odpuścić sobie pierwotne założenia i zrobić coś na innych przetwornikach. Czy aby taki szerokopasmowy do tego typu konstrukcji nie powinien mieć wyższej skuteczności??

Na razie mam rozrysowane wstępnie obudowy, chyba na to poleci mdf 18mm

A tu propozycja zwrotnicy

Skomentuj

Zapewne są to głośniki nisko + szerokopasmowy. Ten drugi ukryty jest pod stożkiem rozpraszającym za jakąś maskownicą. Kiedyś robiłem eksperyment z takim stożkiem rozpraszającym oraz 3 calowym głośnikiem tang banda. Rezultaty były całkiem dobre. Wymagany jest głośnik najlepiej o wznoszącej się ch-ce. Głośnik o płaskiej zaaplikowany z takim stożkiem miał problem z wysokimi, po prostu im wyższa częstotliwość tym większe straty na tym stożku. Jakość wykonania stożka oraz jego odległość od głośnika ma również bardzo duże znaczenie na przebieg ch-ki wyższych częstotliwości. Ogólnie jest z tym trochę zabawy. Efekt całkiem ciekawy :-)

Skomentuj

Zamiast stozka, mozesz uzyc kuli.
            http://www.duevel.com/Produkte/EPlanets.shtml

Skomentuj

Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
              W takim razie może odpuścić sobie pierwotne założenia i zrobić coś na innych przetwornikach. Czy aby taki szerokopasmowy do tego typu konstrukcji nie powinien mieć wyższej skuteczności??
              Może być, ale pamiętaj aby do tego znaleźć woofer który podoła szerokopasmowcowi. Najlepiej tak aby nie było go trzeba tłumić i można było wykorzystać cały potencjał szerokopasmówki. Osobiście szukałbym wooferka 2-3dB wyższej skuteczności niż szerokopasmówa wg datasheetów.

Zwrotka którą pokazałeś to kalkulator, w docelowej obudowie i tak będziesz musiał umieścić głośniki i je pomierzyć.

Jaki budżet?

PS. U mnie stożki leżą, ale nie mam na nie chęci i budżetu za bardzo..
              Last edited by dolphin123; 21.05.2015, 14:04.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                Wymagany jest głośnik najlepiej o wznoszącej się ch-ce. Głośnik o płaskiej zaaplikowany z takim stożkiem miał problem z wysokimi, po prostu im wyższa częstotliwość tym większe straty na tym stożku.
                czy coś takiego ew. by się sprawdziło??
                TANG BAND W3 881SJ

Jakość wykonania stożka oraz jego odległość od głośnika ma również bardzo duże znaczenie na przebieg ch-ki wyższych częstotliwości.
                Tu spokojnie mogę eksperymentować, ale wolę raczej stożki niż kule.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zapewne są to głośniki nisko + szerokopasmowy. Ten drugi ukryty jest pod stożkiem rozpraszającym za jakąś maskownicą. Kiedyś robiłem eksperyment z takim stożkiem rozpraszającym oraz 3 calowym głośnikiem tang banda. Rezultaty były całkiem dobre. Wymagany jest głośnik najlepiej o wznoszącej się ch-ce. Głośnik o płaskiej zaaplikowany z takim stożkiem miał problem z wysokimi, po prostu im wyższa częstotliwość tym większe straty na tym stożku. Jakość wykonania stożka oraz jego odległość od głośnika ma również bardzo duże znaczenie na przebieg ch-ki wyższych częstotliwości. Ogólnie jest z tym trochę zabawy. Efekt całkiem ciekawy :-)
                Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                Jaki budżet?
                W zasadzie to sam nie wiem, obudowy to w zasadzie z odpadków w garażu, a jedyny koszt to głosniki i zwrotnice.
                Jest to swego rodzaju eksperyment więc nie chciał bym wydać więcej niż 400-500zł na głośniki.

Skomentuj

Ja na początku robiłem na tang bandzie ze stożkiem fazowym i bardzo płaskiej ch-ce, potem po uzyskanych rezultatach wybrałem zamiennik taki http://www.lautsprechershop.de/pdf/t...and_w3-315.pdf głośniki nawet kupiłem ale nie robiłem z nimi pomiarów. Ostatecznie wylądowały w aucie, grały naprawdę dobrze, aluminiowa membrana robi robotę. Ten co znalazłeś nadawałby się , wszystko zależy od tego jakie Ty uzyskasz rezultaty z tym stożkiem. Może go lepiej wykonasz, będziesz mieć inną geometrię i od razu inne rezultaty. Moim zdaniem zależność jednak będzie podobna, że im wyżej z częstotliwością tym będzie ona bardziej osłabiona. Niestety jest to taki projekt, że jeżeli chcesz go dobrze zrobić to będziesz musiał mierzyć. Możesz tez po prostu zrobić i cieszyć się niezłym rezultatem ale dopracowanie tego wymaga posiedzenia z mikrofonem i pokombinowania.

Skomentuj

potem po uzyskanych rezultatach wybrałem zamiennik taki http://www.lautsprechershop.de/pdf/t...and_w3-315.pdf głośniki nawet kupiłem ale nie robiłem z nimi pomiarów. Ostatecznie wylądowały w aucie, grały naprawdę dobrze, aluminiowa membrana robi robotę.
                    Coś więcej możesz o nich napisać? Z kopułką go łączyłeś czy grał jako full range? Słuchałeś go w aucie na wprost czy w podszybiu?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      Coś więcej możesz o nich napisać? Z kopułką go łączyłeś czy grał jako full range? Słuchałeś go w aucie na wprost czy w podszybiu?
                      Jechałem z nim full range, prawie bo miał filtracje GP około 120Hz , dół przejmował subwoofer. Zamontowany był na miejscu fabrycznych głośników w dziwnym miejscu bo na konsoli ale nad nogami przy drzwiach. Czyli mniej więcej tak jakby był w drzwiach. Auto było stare i kiepskie, nie bawiłem sie w jakieś specjalistyczne zabudowy. Grało to i tak bardzo fajnie. Na wprost głośnik może nieco razić podbitą górą ale pracując pod tak dużym kątem nic nie było słychać.

Głośniczek fajnie wykonany bo naprawdę starannie a kosz odlewany. Mogłaby być z niego ciekawa średniotonówka :)

Skomentuj

Na wprost głośnik może nieco razić podbitą górą ale pracując pod tak dużym kątem nic nie było słychać.
                        Głośnik niedrogi więc do testów ze stożkiem jak znalazł w takim razie :)

Skomentuj

Ja na początku robiłem na tang bandzie ze stożkiem fazowym i bardzo płaskiej ch-ce, potem po uzyskanych rezultatach wybrałem zamiennik taki http://www.lautsprechershop.de/pdf/t...and_w3-315.pdf głośniki nawet kupiłem ale nie robiłem z nimi pomiarów.
                          Pomiarów nie było, ale jak zachowywał się w stosunku do pierwszego??

Ze stożkami nie ma kłopotu, mogę sobie zrobić ich ile chcę, kwestia bardziej przesunięcia i odległości, bo w mojo one nie są w osi głośnika. To też będzie działać na rozproszenie

Skomentuj

Kiedyś robiłem eksperyment z takim stożkiem rozpraszającym oraz 3 calowym głośnikiem tang banda. Rezultaty były całkiem dobre. Wymagany jest głośnik najlepiej o wznoszącej się ch-ce.
                            Na wprost głośnik może nieco razić podbitą górą ale pracując pod tak dużym kątem nic nie było słychać.
                            Powyższe cytaty mówią wszystko kolego Tranzyt :) Do stożka potrzebujesz głośnik o wznoszącej charce, bo słuchanie go pod kątem ściągnie Ci górę. Z resztą popatrz na każdy jeden inny zestaw, którego podane są charakterystyki kątowe.

Skomentuj

2 moderatorow sie udziela a nikt nie widzi ze dzial niewlasciwy?!

Skomentuj

Przejrzyj swoje posty i zobacz czy się do śmietnika nie nadają :P

Skomentuj

od czasow tego testu http://www.highfidelity.pl/artykuly/0610/lux.html chodza mi po glowie klony tych kolumn

nawet od kilku lat trzymam w domu odpowiedni kloc drewna zeby wytoczyc do tego stozki fazowe

w klang + ton byl nawet odpowiedni art pokazujacy pomiary przy zastosowaniu roznej geometrii stozkow

teraz mam hi-vi b3n to moze pobawie sie z tym jak szef pozwoli mi w pracy toczyc w drewnie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    2 moderatorow sie udziela a nikt nie widzi ze dzial niewlasciwy?!
                                    No nie wiem czy to nie był właściwy dział, bo w tym wątku zamierzam je wybudować.
                                    Jestem obecnie na etapie projektowania jig'a do frezowania odpowiednich kątów w składkach obudowy.
                                    Wygląda to podobnie do jig'a używanego przy budowie werbli klepkowych.
                                    Z budową zamierzam ruszyć po połowie czerwca, bo do tego czasu muszę oddać inną pracę.

Wtedy okaże się że to znowu niewłaściwy dział

Skomentuj

Czaruję...
                                    X