Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa Soundbar'a ...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa Soundbar'a ...

Witam! Jakiś czas temu w Szwecji zaszedłem do sklepu z głośnikami. Oferuje on całą gamę od Vify przez Seas po Wavecor. Za gablotą stała kolumna przypominająca głośnik centralny. Jak sie okazało był to BP-8080ST http://www.soundandvision.com/conten...-system-page-2 Poprosiłem sprzedawcę aby zaprezentował owy sprzęt... Szczęka mi opadła trzy razy. Pierwszym razem gdy usłyszałem jak to pięknie gra ( 2 szerkopasmówki, subwoofer, dwa pasywne radiatory i kopułka), w jaki sposób została wykonana oraz cena 3000zł... Muszę to mieć ale nie za takie pieniądze. Pomyślałem o projekcie diy. I tu proszę was o pomoc. W tym sklepie jest promocja na głośniki firmy PEERLESS. Czytałem o niej i ma nie naganne opinie a wręcz zadowalające. Jako szerokopasmówek użyłbym dwóch PEERLESS FULL RANGE 830986 3" jako głośnika niskotonowego PEERLESS SDS P830855 jako pasywnych radiatorów 2 sztuki PEERLESS SLS 830878 PASSIVE 3.5" natomiast co do kopółki to nie wiem czy jest sens ją dawać?? Za wymienione głośniki musiałbym zapłacić w granicach 600zł. W jakim celu zostały zastosowane dwie membrany? Jako że nigdy nie budowałem subwoofera z membraną bierną prosiłbym o pomoc w obliczeniu obudowy do głośnika niskotonowego z radiatorami oraz ewntualny filtr. Dodam jeszcze że jestem posiadaczem głośnika bose soundlink mini z taką membraną i jestem naprawdę w szoku jak ładnie gra przy niskich częstotliwościach. Mam ogromną nadzieję na pomoc głównie z sekcją niskotonową ( projekt obudowy, ilość radiatorów itp) Chcę zrobić właśnie swego rodzaju Soundbar do telewizora. Proszę mnie nie odwodzić od tego pomysłu jak i nie krytykować. Wystarczą mi porady i pomoc :) Pozdrawiam i z góry dziękuję.
    Last edited by Konstrukcjonista; 29.06.2015, 22:08.

Może się przydać
    http://www.sbacoustics.com/index.php/technical-notes/
    http://ep.com.pl/files/4083.pdf
    http://ep.com.pl/files/4110.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez Konstrukcjonista Zobacz posta
      Witam! Jakiś czas temu w Szwecji zaszedłem do sklepu z głośnikami. Oferuje on całą gamę od Vify przez Seas po Wavecor. Za gablotą stała kolumna przypominająca głośnik centralny. Jak sie okazało był to BP-8080ST http://www.soundandvision.com/conten...-system-page-2 Poprosiłem sprzedawcę aby zaprezentował owy sprzęt... Szczęka mi opadła trzy razy. Pierwszym razem gdy usłyszałem jak to pięknie gra ( 2 szerkopasmówki, subwoofer, dwa pasywne radiatory i kopułka), w jaki sposób została wykonana oraz cena 3000zł... Muszę to mieć ale nie za takie pieniądze. Pomyślałem o projekcie diy. I tu proszę was o pomoc. W tym sklepie jest promocja na głośniki firmy PEERLESS. Czytałem o niej i ma nie naganne opinie a wręcz zadowalające. Jako szerokopasmówek użyłbym dwóch PEERLESS FULL RANGE 830986 3" jako głośnika niskotonowego PEERLESS SDS P830855 jako pasywnych radiatorów 2 sztuki PEERLESS SLS 830878 PASSIVE 3.5" natomiast co do kopółki to nie wiem czy jest sens ją dawać?? Za wymienione głośniki musiałbym zapłacić w granicach 600zł. W jakim celu zostały zastosowane dwie membrany? Jako że nigdy nie budowałem subwoofera z membraną bierną prosiłbym o pomoc w obliczeniu obudowy do głośnika niskotonowego z radiatorami oraz ewntualny filtr. Dodam jeszcze że jestem posiadaczem głośnika bose soundlink mini z taką membraną i jestem naprawdę w szoku jak ładnie gra przy niskich częstotliwościach. Mam ogromną nadzieję na pomoc głównie z sekcją niskotonową ( projekt obudowy, ilość radiatorów itp) Chcę zrobić właśnie swego rodzaju Soundbar do telewizora. Proszę mnie nie odwodzić od tego pomysłu jak i nie krytykować. Wystarczą mi porady i pomoc :) Pozdrawiam i z góry dziękuję.
      Jeśli wizualizacja nie kłamie to system składa się z typowego dwudrożnego centrala na pasywnej zwrocie plus subwoofer aktywny.
      Zastosowali dwie membrany bierne, aby w małym litrażu wydobyć nieco basu.

Pierwsze pytanie. Myślałeś jakiej elektroniki do tego użyć?

Skomentuj

Co do elektroniki to musiałbym mieć w sumie dwa wzmacniacze. Jeden na subwoofer drugi na szerokopasmowki czyli oddzielna regulacja głośności. Z racji iż chciałbym mieć możliwość podłączenia do akumulatora to bardziej upieram sie na 12v. Nie bez powodu ponieważ mam przetwornice +- 35V 200W. Wiec zakres wzmacniaczy mam szeroki. Być może dwa wzmacniacze na LM albo TDA akurat mam pod ręka. Teraz tylko jaki filtr pasywny jaka obudowa ?? :)

Skomentuj

I co myślicie o wybranych przeze mnie głośnikach? Zależy mi na czasie ponieważ w sobotę jade do Polski na wakacje i chciałbym do piątku je kupic.

Skomentuj

W sieci sa gotowe 2.1 z regulacja glosnosci i filtrami dla suba.
            Szerokopasmowce dalbym inne, natomiast wooferek na bas i mb beda ok

Skomentuj

A o szerokopasmowcach myślałem tez o visatonach frs8 8 ohm co o tym myślisz ? A co do wzmacniacza to może projekt mirley firley http://mirley.firlej.org/wzmacniacz_..._z_subwooferem tylko ze ja mam przetwornice +- 35v a ten układ jest Max +- 25v. Ewentualnie może masz jakiś pomysł ? No i jak z ta obudowa i filtrem? :)

Skomentuj

Słuchajcie, temat istnieje więc nowego nie ma sensu zakładać.
                Witajcie ponownie.
                Jest takie pytanie, yyyy, znaczy będzie dalej.
                Jako że mam sentyment do sprzętu Technics'a choć nie jest on górnolotny to bardzo go lubię, tak więc posiadam między innymi amplituner SA GX370. prosty amplituner z procesorem Dolby Pro Logic. Mam też jakiś tam zestaw głośników do tego (zmienię bo są słabej jakości). Za środkowy robi mi jakiś Voice Kraft, ale że ostatnio jest moda na soundbary to też bym chciał coś takiego wykonać. Naoglądałem się i pi razy oko wiem co i jak tylko chciał bym żeby był on odcięty od mniej więcej połowy pasma w górę bo ma robić za pasywny środkowy głośnik do Pro Logic'a.
                Upatrzyłem głośniczki takie jak średniotonowiec STX M.10.80.8.MC GDM-10-60-8 oraz jako wysokotonowy STX T.10.200.8.PC GDWK 10/200 w ilości chociaż po dwie sztuki żeby to trochę jak soundbar wyglądało. Jaką "zwrotkę" mogli byście polecić do tego ?

I teraz wspomniane na początku pytanie:
                - Czy to w ogóle ma sens ?

Nadmienię tylko że wiem że dziedzina audio to nie jest tanie hobby, ale zawsze można znaleźć jakiś kompromis, a melomanem audiofilem to ja nie jestem no i nie dysponuję górą hajsu. Pomożecie ?

Skomentuj

Czaruję...
                X