Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie pasmo przenoszenia głośników 3 drożnych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie pasmo przenoszenia głośników 3 drożnych

Witam,
    Zakładam wątek, bo nie znalazłem ani w książkach, ani na forum nigdzie dokładnej odpowiedzi jak to naprawdę wygląda :) Jeśli już był taki temat to proszę o linka.

Czy dobierając głośniki trzeba specjalnie zwracać uwagę na pasmo przenoszenia?
    Mam na myśli taki teoretyczny przykład.
    1. Dobieramy głośniki tak żeby pasmo równo się zazębiało? Głośnik niskotonowy powinien mieć 30-300Hz, średniotonowy 300-3000Hz, wysokotonowy 3000-20000Hz?
    Czy nie robi to różnicy i mogą mieć jakiekolwiek pasmo, np. głośnik niskotonowy 30-3000Hz, średniotonowy 200-6000Hz, wysokotonowy 3000-Hz?

2. Jeśli drugi przypadek to czy szukać tak, żeby głośniki miały jakiś szczególny zakres pasma (wyżej lub niżej) czy nie ma generalnej zasady i zależy to indywidualnie od głośnika?
    Wyczytałem, że głośnik niskotonowy, basowy, powinien mieć zakres 20-300Hz, tymczasem większość głośników ma pasmo sięgające 3500Hz. Czy to znaczy, że lepiej jest mu uciąć pasmo przy 300Hz i wypuśić średniotonowy, czy niskotonowy uciąć wyżej? Czy tu również zależy od danego głośnika?

Byłbym wdzięczny za pomocne wskazówki doświadczonych kolegów :)

Przeczytaj kilka artykułów ze strony glownej i wszystko stanie sie jaśniejsze
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
    X