Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na biurko z membraną bierną do 15l w układzie jak zg40c ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny na biurko z membraną bierną do 15l w układzie jak zg40c ?

Koledzy mażą mi się kolumienki na biurko do komputera w z membraną bierną i układem jak w Tonsil zg40c. Jednak nie mogą to być ogromne kloce, więc może coś na Tang Band, Dayton albo HiVi (nie mają chyba MB) ? Ze stolarką dam sobie radę, ze zwrotnicą nie, więc po zakupie głośników chętnie wyślę je dla kogoś z forum, kto je pomierzy i zaprojektuje zwrotnicę i udostępni projekt dla reszty użytkowników forum gdyby ktoś chciał takowe sobie zrobić, jeżeli będzie trzeba to oczywiście za pracę zapłacę. Macie jakieś propozycje co do przetworników ? Najlepiej by wysokotonowy nie był kopułką, może być ceramiczny.

Czego oczekujesz po membranie biernej? Czy tylko chcesz by był układ głośników z tej kolumny?

Skomentuj

Układ, wygląd, a i wiem, że MB nie zrobi łubudubu jak bass reflex. Ewentualnie zamiast MB to 2x woofer. Macie większe pojęcie niż ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kaitai Zobacz posta
        Układ, wygląd, a i wiem, że MB nie zrobi łubudubu jak bass reflex.
        MB dziala tak samo jak b-r. czyli ilosc basu teoretycznie powinna byc taka sama (bezposredniego porownania brak)

Najlepiej by wysokotonowy nie był kopułką, może być ceramiczny.
        czyli ceramiczny stożek? chyba tanie to nie bedzie :p o ile sa takie glosniki...

jak ma byc na biurko to bym dal 10, max 13cm glosnik
        ostatnio bawilem sie daytonami ND105. glosniki potrafia calkiem sporo basu wyprodukowac... ale niestety w dosc duzej obudowie :(
        w tak duzej ze spokojnie znajdzie sie tanszy 13-15cm ktory tez da tyle basu

idealnie na klona tych tonsili by pasowal nieprodukowany juz STX 17 SW. gral w malutkich obudowach i byl z membrana bierna
        moze uda sie dobrac cos podobnego z TB lub wavecora - oni maja takie typowo subwooferowe malutkie glosniki

Skomentuj

Mam na same przetworniki 1500PLN. Jak mówię to "marzenie" i wiem, że będzie kosztować :) 17SW nie do dostania nawet na giełdzie w Warszawie (poprosiłem znajomego o rekonesans). Co do wysokotonowego chodzi by nie była to delikatna jedwabna kopułka. Głośniki mogę zamówić z part express lub innego zagranicznego.

Może na górę STX ALX ?
          Last edited by Kaitai; 23.07.2015, 13:08.

Skomentuj

Może na górę STX ALX ?
            Eeeee nieee

Skomentuj

Panowie doradźcie coś, macie wiedzę jak 12 tomowa encyklopedia PWN :) Tang Band ma 1 membranę bierną 3'' i jedną 12'' więc raczej nic z tego, więc 2x niski, średniak i wysoki. Po przemeblowaniu, mam miejsce na coś o maksymalnie gabarytach Tonsil Space 86 czyli jakieś 18l.

Skomentuj

Ktoś na forum pokazywał podlogówki na 2x14SCX

Skomentuj

Co do wysokotonowego chodzi by nie była to delikatna jedwabna kopułka.

Może na górę STX ALX ?
                  i tu pojawia sie zaprzeczenie stereotypu!
                  ALX to bardzo lagodny i delikatny glosnik!
                  mi pasuje idealnie takie brzmienie!

tobie bardziej sie spodoba seas 27 TBFCG

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                  Ktoś na forum pokazywał podlogówki na 2x14SCX
                  nie uzyska takiego wygladu. no i basem to gra od 10l/szt

2 zestawy 17 SW leza w audio-techniku... ale nie wiem czy chcesz uzywki

Skomentuj

Jak są sprawne to w niczym to nie przeszkadza. Mają 2x17SW i 2x membrany bierne ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      i tu pojawia sie zaprzeczenie stereotypu!
                      ALX to bardzo lagodny i delikatny glosnik
                      Slychac w nim aluminium, ale przyteperowana gora sprawia wrazenie pewnego niedosytu. Dla mnie ten glosnik jest nijaki, ale mimo to jego cena i wykonanie zachecaja do kupna.

Skomentuj

Mają 2x17SW i 2x membrany bierne ?
                        jak ostatnio tam bylem to widzialem komplet

Skomentuj

Co powiecie na:

Zestaw A:
                          wysoko tonowy: Tang Band W2-803SM 2"
                          średnio tnowy: Tang Band W3-2141 3"
                          nisko tonowy: 2x Tang Band W4-1720 4"

Zestaw B:
                          nisko tonowy: 2x Tang Band W5-1138SMF

Skomentuj

W 18 litach to sie robi normalne monitory na 15-17cm midbasie, a nie jakies tajwanskie pierdzidla. Kombinujesz jak kon pod gore. Zrob normalne monitory, bedzie przynajmniej pewnosc jakosci dzwieku, a to co proponujesz to zupelna niewiadoma.

Skomentuj

Widzisz, nie chcę kolejnego klona, czegoś co już pojawiało się tutaj 100razy. Jak ktoś chce Forda Model A to powiesz mu, żeby kupił Astre z salonu bo na pewno będzie śmigać ? Zależy mi czy głośniki są w miarę odpowiednio dobrane parametrami, a co z nich wyjdzie to wiem, że nie wiadoma bo marka TB nie jest u nas popularna. Jak wyjdzie to fajnie, kolejny nie sztampowy projekt na forum, a jak klęska to trudno utopię trochę grosza z czym się liczę.

Skomentuj

Jak sie ma wiedze i doswiadczenie, to mozna sie bawic, cudowac i wybierac. Ty sie podjarales unitra i chcesz zrobic dziwnego klona, nie majac zadnej wiedzy.
                                W takim wypadku zostaje tylko zyczyc powodzenia :)

Skomentuj

Kaitai

Kolega wyzej dobrze ci radzi.
                                  Zerknales moze jaka efektywnosc maja te subwoferowe TB, tylko 82dB na szt,wiec nawet jak dasz 2szt i do tego skompensujesz co nieco zwrotnica to wyjdzie ci zestaw do ktorego trzeba bedzie pakowac sporo wacikow.

Chcez cos nowego ?
                                  To ja ci zaproponuje MTM na 2 daytonach rs125 na strone + jakas dobra, mala wysokotonowka (tansza vifa NE25vts albo drozsza SB29rdc). I bedziesz mial super zestaw na malych glosnikach. Zestaw bedzie nowy, nie ma takiego na forum, bedzie gral ladnie basem (moze nie tym najnizszym ale bedzie bardzo ladnie).

Generalnie praktycznie nie ma zadnego zestawu MTM na forum wiec bedzie to cos nowego. Ja sam nie wiem dlaczego ale bardzo lubie takie zestawy.

Cos np tego typu:

Pozdr
                                  Last edited by borys; 25.07.2015, 07:49.
                                  i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                  https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

jaki jest sens dawac 2x full roznej wielkosci?
                                    albo jeden dobry full albo "mid" + tweeter

ten 5" sub bedzie produkowal sporo basu, ale o jakosci zapomnij
                                    no i trzeba by dac drugiego jako MB, bo ciezko bedzie tam wpasowac b-r

taki zestaw jak GDN 17 SW + 3-4" full + neodymowy wysoki ma sens i to zagra
                                    ale trzeba dobierac glosniki z glowa

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      taki zestaw jak GDN 17 SW + 3-4" full + neodymowy wysoki ma sens i to zagra
                                      A zrobisz mu zwrotnice z subwooferowym glosnikiem?
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

oj tam czepiasz sie o szczegoly :p
                                        cos tam by sie zrobilo...
                                        ale ze to nie bedzie ani zbyt poprawne, ani tanie to juz szczegol...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X