Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Płyta MDF 18mm nacinana

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Płyta MDF 18mm nacinana

Witam
    Jestem nowy na forum ale czytam to forum od dawna.
    Przygotowałem sobie projekt kolumny i napotkałem pierwszy problem.
    Mianowicie w moim mieście nie mam gdzie kupić płyty MDF 18mm nacinanej.
    Czy ktoś wie kto prowadzi sprzedaż wysyłkowa i można kupić 2 kawałki 500mm x 820mm?
    Z góry dziękuję i Pozdrawiam

Spytaj u nich:

http://www.centrum.meble.pl/

Skomentuj

Nie da rady. Ale, znalazłem sposób aby sobie to przygotować samemu. Zrobię uchwyt do szlifierki z podstawą. Szlifierka będzie miała regulacje głębokości cięcia za pomocą śruby rzymskiej.
      A za prowadnice posłużą mi 2 poziomice. Jak ma być DIY to będzie DIY.
      Dziekuje Bardzo za pomoc

Skomentuj

Zamieszczone przez stasio85 Zobacz posta
        Nie da rady. Ale, znalazłem sposób aby sobie to przygotować samemu. Zrobię uchwyt do szlifierki z podstawą. Szlifierka będzie miała regulacje głębokości cięcia za pomocą śruby rzymskiej.
        A za prowadnice posłużą mi 2 poziomice. Jak ma być DIY to będzie DIY.
        Dziekuje Bardzo za pomoc
        Chcesz wykorzystać szlifierkę kątową ? Pamiętaj o dopuszczalnych obrotach dla tarczy (bo użyjesz tarczy do drewna ?). Trochę mało bezpiecznie brzmi to Twoje rozwiązanie; jeżeli zamierzasz częściej bawić się w DIY audio to kup nawet jakąś bardzo budżetową pilarkę tarczową.

Skomentuj

To jest mój pierwszy projekt. Wiadomo z biegiem czasu będzie trzeba pomyśleć o innych narzędziach.
          Szlifierka ma regulacje prędkości także prędkość do pasuje. Co do BHP to szlifierka będzie zabudowana z 3 stron aby była prostopadle do obrabianego materiału.

Skomentuj

To jest mój pierwszy projekt. Wiadomo z biegiem czasu będzie trzeba pomyśleć o innych narzędziach.
            Szlifierka ma regulacje prędkości także prędkość do pasuje. Co do BHP to szlifierka będzie zabudowana z 3 stron aby była prostopadle do obrabianego materiału.
            To już lepiej kup HDF 3mm i sklej kilka warstw imho (robiłem tak na tych z avka).

Szkoda palców, przydatne są ;-)

Jak mówi stare chińskie przysłowie:

Narzędzi używaj zgodnie z przeznaczeniem, bo dupę będziesz podcierał łokciem !

Skomentuj

Jaki najmniejszy promień można zrobić za pomocą tej płyty?

Skomentuj

Jaki najmniejszy promień można zrobić za pomocą tej płyty?
                Nie mam pojęcia niestety, ale nie spodziewaj się okręgu 30cm

Sklejka 4mm jest bardziej elastyczna od HDF (ale i droższa), są też specjalne sklejki elastyczne, ale z dostępnością różnie:

Skomentuj

Zamiast 4 dasz 3mm i będzie bardziej elastyczna. Kilka technik http://www.wikihow.com/Bend-Plywood

Skomentuj

Właśnie tak chciałem zrobić. Tylko że zamiast piły tarczowej bym użył szlifierki kątowej

Skomentuj

szlifierką to się zmęczysz niepotrzebnie, piła tarczowa stołowa, elektryczna ręczna/zagłębiarka lub frezarka i tu podobnie dolno-wrzecionowa lub górno

Skomentuj

W ten sposób"z nacięciami" można wyginać tylko niewysoką płytę- jak w linku,jeśli masz do ugięcia powiedzmy 30cm lub więcej to trzeba przygotować szablony bo w przeciwnym razie promień gięcia będzie na środku większy niż na końcach. Podobnie rzecz się ma z gięciem cienkiej sklejki lub płyty im gęściej są szablony tym gięcie dokładniejsze.

Skomentuj

Czaruję...
                        X