Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeróbka alton 110 tonsil

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przeróbka alton 110 tonsil

Witam serdecznie.
    Jak w temacie chce przerobić alton 110 na inną obudowę tzn 75 litrów wymiary to :wysokosc 105 cm szerokosc 23 cm i glebokosc 40 cm .Wymiary zewnetrzne wykonanie ze sklejki 15 mm (wewnętrzne to 100x20x37) glosnik basowy z boku obudowy , bass reflex z przodu i mam problem z doborem średnicy i długości b-r może ktoś pomoże w obliczeniach bo próbowałem ale nie wychodzi mi to. Dodam że glosnik basowy to tonsil GDN 30/80/2
    Pozdrawiam

Tak z ciekawości, po co chcesz to przerabiać?

Skomentuj

Nie na temat...
      Zapowiada sie ciekawy temat, ide po czipsy i popcorn :)

Skomentuj

Nie na temat...
        Jak to po co, żeby bas większy był

Skomentuj

Ja tam by dał obudowe 200 litrów wtedy by łupało :)

Skomentuj

Może autor ma zniszczoną obudowę albo w inny sposób mu nie pasuje?
            Popełniłeś błąd przesuwając GDNa na bok obudowy.
            Poza tym to dobra objętość.
            Rozwiązanie Twojego problemu to: diyaudio.pl -> tutoriale -> winisd

Skomentuj

Dokladnie tak jak kolega pisze obudowa zniszczona od wilgoci a głośniki juz zregenerowalem i dlatego myślałem nad jakimś nowoczesnym kształtem. A pytanie dlaczego nie z boku , źle to będzie grało? Wiem , że bas tez daje trochę średnich tonów i mogą być mniej słyszalne ale tak poza tym to może ciekawie wyglądać :)
              Zaraz zobaczę co z tym b-r może coś tam ogarne:biggrin:

Skomentuj

Skoro Tobie te kolumny "grają", to co za problem dać taki sam litraż jak w oryginałach i ten sam bas reflex? nie będziesz musiał kombinować.
                A jak chcesz mieć głośnik basowy z boku, to sobie tak zrób.
                Te kolumny i tak lepiej nie zagrają, jedynie gorzej (a tak będzie jeśli dasz głośnik basowy na bok).

Skomentuj

Tak właśnie myślałem , że jednak wygląd to nie wszystko. Jak fabryka tak wypuściła to jest to dobre chyba jednak odnowie stare obudowy może jakiś fornir dam i założę nowe nogi które juz kupiłem i tak zostawię. Kolumny grały dobrze pod diora ws 442 teraz kupiłem denon avr 1705 , trochę słaby bas ale wzmocniłem subwooferem pasywnym Infiniti i jest lepiej
                  Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez kanar50 Zobacz posta
                    diora ws 442 teraz kupiłem denon avr 1705 , trochę słaby bas ale wzmocniłem subwooferem pasywnym Infiniti i jest lepiej
                    Dobre. Śmiać sie czy płakac?

Skomentuj

Może spróbujesz obudowę ok. 100 litrów strojoną na jakieś np. 25Hz rurą o fi 10cm i długości 32cm. Moim zdaniem symulacje wyglądają ciekawie. W 66 litrach jeden z forumowiczów zrobił sobie kolumny z tym głośnikiem, są opisane na forum. Na GDN 30/100/7 dawno temu zrobiłem kolumny w obudowie oz.

W 100 litrach w zakresie średniego basu powinien mieć lepsze własności impulsowe, a w niskim basie więcej miękkości.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź. Ciekawie to wygląda, wiec faktycznie zrobię większą obudowę i zobaczymy jak to zagra

Skomentuj

Nie zapominajcie o wytrzymalości mocowej w tak duzej obudowie i strojeniu bo pozniej powstanie temat ze diora ws442 jest za mocna do kolumn na tych 30/100/7
                          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Po co chcesz robić wielkie 100l obudowy jak masz subwoofer? Czyżbyś teraz chciał się obejść bez niego?

Jak przeprowadziłeś regenerację? Na sklejonym oryginalnym zestawie naprawczym czy na membranie z gumowym zawieszeniem z portalu aukcyjnego?
                            Jeśli te głośniki ładnie wyglądają po regeneracji to pogoniłbym to i kupił stx, przynajmniej xmax mają na dobrym poziomie.

Skomentuj

Czaruję...
                            X