Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rozszerzający się bass-reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rozszerzający się bass-reflex

Witam. Może pytanie już było, ale szukam i nie mogę znaleźć.
    Muszę wymienić BR pod nowy front i nie bardzo mogę znaleźć odpowiadający mi prosty tunel.

W sporej części są rozszerzające się porty w stronę wylotu ( nawet około 8-10mm różnicy na końcach ) i tutaj pojawia się moje pytanie.
    Jak w takim przypadku uwzględnić średnicę. Czy brana pod uwagę ma być średnica wylotu, średnica końca wewnątrz obudowy, czy wyliczona średnia wylotu i początku portu.

Średnica wlotu :)
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wydaje mi się, że średnia. Dlaczego?
      Bo ważna jest masa powietrza w tunelu, a przyjmując średnicę najwęższą tunelu to rozminiemy się ze strojeniem.
      Chyba, że pytanie dotyczy minimalnej średnicy jaką można zastosować, to w takim razie może i wlot.

Skomentuj

Mnie też wydaje się, że średnia, ale wolę zapytać jak nie mam pewności, a w sieci nic nie znalazłem na ten temat.
        Z drugiej strony najwęższa część jest jak by hamulcem przepływu powietrza.
        Tak więc sam już nie wiem:???:

LuSzTi, czyli jak mam BR o wlocie ( wewnątrz paczki ) 50mm, ale wylot zewnętrzny jest 58mm, to przyjmuję port jako po całości 50mm ?

Skomentuj

Ja sprawdzałem symulacje z pomiarami impedancji i siodło pokrywało się z symulacją, gdy symulowałem średnicę wlotu portu.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

U mnie było jak u LuSzTi'ego
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dzięki wielkie Panowie.

Czyli zamawiam porty z wlotem o średnicy jaką potrzebuję

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                Ja sprawdzałem symulacje z pomiarami impedancji i siodło pokrywało się z symulacją, gdy symulowałem średnicę wlotu portu.
                potwierdzam - od dawna o tym pisalem

Skomentuj

A teoretycznie powinno brać się pod uwagę średnii przekrój tunelu. Ale koledzy podali już praktyczne wskazówki, które są lepsze :)

Skomentuj

Czaruję...
                  X