Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki HiVi - pojemność skrzyń - pomoc w budowie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki HiVi - pojemność skrzyń - pomoc w budowie

Witam, stwierdziłem że idzie zima i trzeba sobie jakieś hobby znaleźć więc zabrałem się robienie kolumn Żeby sobie skomplikować (zima ma być długa) to postawiłem na zestaw trójdrożny Zakupiłem głośniki firmy HiVi – niskotonowy D10G, średnio F6, i wysokotonowy RT2C-A.
    I teraz zaczyna się zabawa. Każdy głośnik chcę w osobnej obudowie dać i mam problem z doborem objętości boxów.
    Winisd wyliczył mi na niskotonowy aż 207 litrów. Stwierdziłem że jednak poradzę się mądrzejszych i zdolniejszych od siebie i dam ten temat na forum. Jakbyście mieli jakieś uwagi co do objętości na każdy głośnik to i mi i pewnie innym konstruktorom pomożecie.
    Z góry dziękuję za cenne rady, odwdzięczę się opisem postępu prac przy kolumnach.

Poniżej dane techniczne głośników
    http://www.swanspeaker.com/asp/produ...view.asp?id=64
    http://www.swanspeaker.com/asp/produ...view.asp?id=70
    Last edited by storm44; 12.09.2015, 21:30.

Zamieszczone przez storm44 Zobacz posta
    Winisd wyliczył mi na niskotonowy aż 207 litrów
    WinISD nic nie wylicza, pokazuje Ci charakterystykę przenoszenia po ustawieniu litrażu i strojenia.
    Musisz sam wprowadzić litraż i strojenie obserwując jak zmienia się charakterystyka przenoszenia. Spójrz w tutorial do winISD.

Najważniejsza sprawa kolego: Zwrotnica, jak zamierzasz do tego podejść ?

Podajesz parametry głośników a w nich zawarte jest:
    Recommended Box Volume(Vb)(L) : 65

Tuning Frequency(Fb)(Hz) : 30

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź. WIadomo że każdy chce żeby jego głośniki grały idealnie i przenosiły w pełnej linii całe pasmo. WinISD pokazał że przy 200 l schodzi do 20 hz. Przynajmniej ja tak to zinterpretowałem. Co do zwrotnic to chciałem się nimi zająć jak już gotowe będą skrzynie. Jeżeli coś poplątałem to myślę że na tym forum znajdą się tacy, którzy mnie naprostują :)
      W całym procesie budowy zestawu chciałem głównie się skupić na wizualnej stronie projektu. Na tym się znam dobrze. Na akustyce i zwrotnicach już raczej słabo, a nie chce popełniać głupich błędów, skoro są tu ludzie o niebo większej wiedzy.
      Stąd moja prośba o pomoc przy określeniu litrażu dla głośników, ew. doborze zwrotnic. Jak to wykroczy poza zakres przyzwoitości w dzieleniu się wiedzą to gotowy jestem zapłacić :)

Skomentuj

Jasne, dobra kolejnosć, zwrotnica na końcu ale chciałem CIe uświadomić że masz 2 opcje:
        1. Zbudować system pomiarowy, zrobić pomiary i zaprojektować zwrotnice.
        2. Wysłać do kogoś kolumnę na pomiary i zaprojektowanie zwrotnicy.

Mówię Ci to bo szkoda byłoby dać byle jaką zwrotnicę do takich głośników.
        W obudowie 200 litrów wytrzymałość mocowa będzie bardzo słaba.

Skomentuj

Rfck, dokładnie tak zamierzam zrobić - zmontować sprzęt do pomiarów, pobawić się ustawieniem podziału ale na końcu i tak oddam do kogoś z pojęciem żeby sprawdził czy nic nie popsułem :) Na zwrotnicy nie zamierzam oszczędzać natomiast teraz projektuję obudowę. Skoro sugerujesz żebym wziął rekomendowaną pojemność przez producenta to chyba tak zrobię - zawsze szansa zepsucia jest mniejsza niż własna, radosna twórczość
          Pewnie pojawię się z kolejnymi tematami jak coś wyjdzie w praniu.
          Dzięki za pomoc.

Skomentuj

Pooglądaj sobie jakie są charakterysyki startując od 50 do 80 litrów , , po to właśnie jest winISD żeby dopasować sobie pasmo. do tego możesz ustawiać dowolnie strojenie.

Skomentuj

Ostatecznie zostało na 65L. Mam jednak nowy problem :) Chciałem otwór BR skierować na spodzie kolumny. Odległość kolumny od podłogi 3-10 cm. Czy to będzie poprawnie akustycznie, czy lepiej darować sobie ten pomysł na rzecz otworu z tyłu skrzynki.

Skomentuj

Z tego co widzę producent podał specyfikację jakiego litrażu i strojenia powinna być obudowa.

Ze swojej strony wiem, że te parametry producenta często mijają się z prawdą.
                Polecam zainteresować się jak się robi pomiar impedancji.
                I samemu zmierzyć parametry, lub chociaż mając te 65L dobrać odpowiednie strojenie.
                Druga sprawa 65L na 10 cali trochę mi się gryzie 25-45L to takie standardowe raczej wartości. Ponad 50 litrów to z reguły mają 12 calowe głośniki.
                Co do b-r z przodu lub z dołu, to zależy od głośnika. Jak głośnik "pompka" to może nie bardzo sobie poradzić z tymi 3-10 cm od ziemi. Musiał być zrobić obudowę testową i zobaczyć, z mojego doświadczenia wolał bym jednak b-r z przodu lub z tyłu i koniecznie profilowany z obu stron, unikniesz wtedy świstów powietrza.
                Tzn. kupujesz rurę kanalizacyjną 10 tą szarą i 2 sztuki bodajże "BR-12" ale sprawdź średnice bo z głowy mówię.
                Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Kondrax, dzięki za poradę. Chyba jednak zrobię testową obudowę i umówię się z kimś na pomiary. Sam nie do końca czuję się pewnie żeby zawierzyć swoim badaniom :) Poza tym czeka mnie zrobienie jiga i kupna mikrofonu, a tego Panasonica polecanego trudno dostać. Zastanawiam się jeszcze czy głośnik średniotonowy nie zrobić w obudowie zamkniętej. Łatwiej go będzie skontrolować?

Skomentuj

Jak dobrze poszukasz, to nie trzeba robić jiga takiego pełnego, SoundEasy, Arta i parę innych jest co wymagają mniejszego jiga. Raptem parę elementów. Nawet na dobrą sprawę dwa dobre multimetry i generatorek wystarczam kartka, długopis i rezystor.
                    Przed pomiarami polecam wygrzać głośnik, czyli albo free air tak z pół/trzy-czwarte wychylenia max i niech leci z 20 do 40Hz lub normalnie, lub prościej buda jakaś (bylejaka) closed z 25L i pomęczyć go z 2 tygodnie muzyką, tak żeby się membrana rozruszała, bo wtedy parametry się zmienią. Mikrofon jest ci nie potrzebny przy wyznaczaniu objętości obudowy i strojenia, natomiast przyda się do budowania zwrotnicy.
                    Większość głośników jest w obudowie zamkniętej, oblukaj tu: http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Lou...r_Projects.htm
                    Pamiętaj, że w diy nie daje satysfakcji tak słuchanie muzyki jak grzebanie właśnie przy tych pomiarach, zwrotnicach itp.
                    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Dzięki za link, który podałeś. Czeka mnie teraz ciekawa lektura :) To tak naprawdę będą moje drugie kolumny w życiu. Pierwsze robiłem na pracę dyplomową ze 20 lat temu :) ale to była inna bajka. Teraz chcę się pobawić w szukanie św Grala czyli idealnego zestawu dla siebie. Moje pytania tutaj mogą być czasami prozaiczne ale wolę się spytać bardziej doświadczonych osób niż po omacku szukać światełka w tunelu

Skomentuj

Czaruję...