Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Proac Response 2.5 - warto klonować?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Proac Response 2.5 - warto klonować?

Miałem niedawno okazję posłuchać tych kolumn (a właściwie ich klonów) i urzekły mnie swoim brzmieniem. Aktualnie posiadam TL-kę na STX AWX - projekt dobrze znamy na forum. Lecz przy Proacach... brzmią koszmarnie. Kusi więc zrobienie tej starej konstrukcji. Koszt przetworników to ok. 1500 zł, zwrotnice proste, skrzynki proste... w kwocie 2500 zł można mieć piękne brzmienie. Tylko pojawiają się wątpliwości. Czy te same głośniki obecnie produkowane przez SS będą miały takie same parametry i brzmienie jak kilkanaście lat temu? Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie?

Tak- ...same głośniki nie grają. Słuchałeś tych głośników u siebie na swoim sprzęcie. ?
    Pytanie nie jest bez sensu

Skomentuj

Byłem z moimi kolumnami u kolegi. Posłuchałem jego Proac-ów i już po chwili wiedziałem, że to jest brzmienie dla mnie, to jest dźwięk, który mi w 100% odpowiada. Potem na tapetę poszły moje TL-ki. Nie brzmią źle, ale... już teraz wiem, że to nie to. Dlatego też pojawiła się myśl zbudowania Proac-ów. A wątpliwości dotyczą jedynie parametrów aktualnie produkowanych przetworników. Klony, których słuchałem są z 2004 roku.
      Więc: "Tak" - warto klonować? "tak" - parametry Scan Speak-ów będą takie, jak kilkanaście lat temu??

Skomentuj

Co bylo nie tak w dzwieku AWX?

Skomentuj

sorry pieprzysz jak mały kazio ...... pytam czy miałeś kolumny u siebie
          -powinna paść odpowiedź tak/nie
          - słuchałeś ze swoim sprzetem - tak/nie

głośniki są te same a ludzie klonują wszystko jak idzie a potem mają pretensje że u nich nie gra ....
          sorry może ja mam zły dzień ale w tygodniu mam takich tematów kilkanaście i wszyscy się dziwią że u kogoś grało a u mnie nie chce...
          Stare przysłowie mówi -im większy cukierek tym trudniej go zjeść .... tak proste a tak ciężkie do zrozumienia ...

możesz klonować bo te głośniki niewiele się zmieniły - robię sporo na nich .
          Myślę że bardziej zmieniają się nasze preferencje i postrzeganie świata . Poznajemy inne brzmienia , inne gatunki muzyczne i to wraz z naszym osobistym rozwojem zmienia sposób w jaki odbieramy bodźce zewnętrzne ...

dlatego zadałem konkretne pytania...

Skomentuj

Miałem proaki 2,5, ale miałem też paczki od akkusa v2jki do samodzielnego montażu a tu dla kolegi x3jki złożone 15 minut temu i powiem Ci, ze wolałbym przytulić zestaw od akkusa.

Skomentuj

Utopia, co ja Ci zrobiłem?! Może dziś rzeczywiście jest zły dzień. Prosiłem o radę. Oczekiwałem od osoby doświadczonej podpowiedzi, czy przetworniki te na przestrzeni produkcji w ciągu lat zachowały te same parametry. I cieszę się, że finalnie takiej odpowiedzi mi udzieliłeś - dziękuję za to. Wiem, że u mnie mogą zagrać inaczej. Inny wzmacniacz, inna akustyka pomieszczenia. Ale mając porównanie brzmienia w danych warunkach odsłuchowych, w których miałem przyjemność ich słuchać, mam jakiś punkt odniesienia. Od czegoś muszę zacząć - czy nie na tym to polega? I, bez obaw, nie będę płakał, że być może u mnie nie będzie to grało tak, jak oczekiwałem. Bo wiem, że zależy to od wielu czynników. Chciałbym jedynie wiedzieć, czy na aktualnie produkowanych przetwornikach będę w stanie uzyskać brzmienie zbliżone do tego sprzed kilkunastu lat. Bo brzmienie to trafiło w mój gust. Może mało wyrobiony, może "przestarzały", ale trafiło doskonale. Tak to chyba powinno działać.

Pogromca mitów - Co było nie tak w AWX-ach? - ano brak mi w nich detaliczności i przestrzeni. Może źle to ująłem - gdy słucha się ich nie mając porównania z czymś lepszym, wydają się być OK. W tej klasie cenowej. Gdy jednak jest do czego porównać, wypadają blado. Może na zdrowie wyszłaby wymiana głośnika wysokotonowego np na USHER 9950, ale w tej chwili nie jestem pewien, czy dalej chcę w nie inwestować i je rozwijać. Wiem, że porównuję je do kolumn z innej półki cenowej. I być może jestem trochę niesprawiedliwy w tym porównaniu, jednak... "zobaczyć Neapol i umrzeć" - tymczasem Proac 2.5 stały się moim Neapolem ;-) Może kiedyś się to zmieni.

Skomentuj

Każdy ch... na swój strój, bez obrazy mam TL 18awx mnie odpowiada bas i reszta, ale nie miałem porównania z czymś lepszym więc milknę jak grób.
                Last edited by piotr f.; 29.09.2015, 23:11.

Skomentuj

Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
                  Miałem proaki 2,5, ale miałem też paczki od akkusa v2jki do samodzielnego montażu a tu dla kolegi x3jki złożone 15 minut temu i powiem Ci, ze wolałbym przytulić zestaw od akkusa.
                  A co ma do zaoferowania X3 w stosunku do Proaców?
                  Last edited by Kazio; 30.09.2015, 06:40.

Skomentuj

Jeśli słuchałeś 2.5 i Ci odpowiadają to je klonuj tym bardziej, ze jak napisałeś obecny zestaw który posiadasz to koszmar.
                    Za głośniki na proaki wychodzi 1800 zł.
                    Teraz dopiero kojarzę, że USHER 8935A jest w nowej wersji i będzie problem z klonem np x3jek. Warto też rozejrzeć sie za wersją 8945A lub 8948A i zrobić coś np z projektów yoshiego.

Skomentuj

Czaruję...
                    X