Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDWK-10-250-8-AWX + wm.stx.15.2.500.8.f.s.mc - potrzebna zwrotka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDWK-10-250-8-AWX + wm.stx.15.2.500.8.f.s.mc - potrzebna zwrotka

Witam serdecznie wszystkich.
    Jestem tutaj zupełnie nowy i jest to mój pierwszy temat.
    Od wielu lat w posiadaniu jestem kolumn JVC :

Jakiś czas temu padła cewka w niskotonowym no i postanowiłem wspomóc Polski rynek :) zamówiłem nowe W.38.500.8.MC z STX'a.
    Po podłączeniu pierwszego głośnika do obecnej zwrotki pojawiła się drażniąca średnica w porównaniu ze starym niskotonowcem.

Teraz przyszedł czas na wysokie tony , wybór padł na T.10.250.8.PCX (GDWK-10-250-8-AWX) znane na forach.
    Jestem świadomy,że nie jest to "super" zestawienie, konstrukcja jednak mam sentyment do tych kolumn i nie chciałbym się z nimi rozstawać póki co.

Pozostaje kwestia głośnika średniotonowego, nie wiem czy go wymieniać, gra w porządku , jest zabudowany z tyłu jednak nie mam żadnych info na jego temat. Lepiej zostawić go jak jest czy wymienić np. na M.15.120.8.MC z stx'a?

Prosiłbym Was o pomoc w budowie zwrotnicy.
    Jaki to może być koszt??
    Czy ewentualnie ktoś by się podjął?

pozdrawiam Piotr
    Last edited by piterzwtp; 08.10.2015, 02:57.

Kolego bez przeprojektowania zwrotnicy wszystkie twoje modyfikacje biorą w łeb... Bo ani to nie zagra jak powinno, a kasę na nowe przetworniki wsadzisz.
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Hej
      Jestem jestem świadomy,że na obecnej zwrotce to nie zagra jak należy, dlatego proszę o pomoc w projekcie czy też wykonaniu nowej :)

Skomentuj

Niestety, ale przy wymienieniu wszystkich głośników należałoby się też pozbyć obudowy (do której pozostanie Ci sentyment). Nie dość, że to nie zagra na tej zwrotce, to prawdopodobnie nie będzie grało także przy obudowie. Czy wymieniające niskotonowy, sprawdziłeś, w jakim litrażu i dla jakiego strojenia br pracował stary głośnik?

Skomentuj

Zycie jest za krotkie na sentymenty. Sprzedaj te paczki i buduj lub kup solidnie brzmiace kolumny, bo szkoda czasu na ten stary pazdzierz JVC.

Skomentuj

Przyznam,że kupiłem w ciemno, ponieważ na rynku nie ma zbyt wielkiego wyboru jeśli chodzi o niskotonowce 38cm oczywiście zwracając uwagę na budżet :)
            Szczegółów starego głośnika nie sprawdziłem, obudowa ma wymiary 94 x 47 x 33, więc trochę litrów się nazbiera
            Uważacie , że nie warto inwestować w leciwe już pudełka??
            A może nowe obudowy?

Skomentuj

Sa stare i warte odbudowy kolumny, ale te do nich nie naleza. Po prostu to sa paczki z pewnej epoki, w ktorej takie duze tluczki byly popularne, niestety to co jest na srednicy i wysokich, jak i sama obudowa jest mocno srednich lotow.

Niestety te basy, ktore kupiles ni jak nie pasuja do tweeterow AWX, maja zbyt duza sprawnosc. Nie polaczysz tego zadna zwrotnica. AWX bedzie po prostu zbyt cichy do tego duzego basu. Poza tym brakuje Ci jeszcze glosnika sredniotonowego.
              Generalnie, to Ci powiem, ze masz nauczke. Najpierw kupiles graty zamiast zapytac, wydales kase, a teraz to wszystko do siebie nie bedzie pasowac.

Skomentuj

Mądry Polak po szkodzie , nic już nie poradzę :) Wyjście jest jedno... Dokupić inny zestaw tweererów, żeby jakoś to ze sobą współgrało i pomyśleć z czasem o nowych kolumienkach , AWX'y będą pierwszym elementem :) Jakie głośniki byście polecali? STX z serii FGX, FCX??
                Wzmak który posiadam to Onkyo Integra 8780, co grało by z nim najlepiej??

Jakieś propozycje tweeterów do obecnych kolumn JVC???
                :)

Skomentuj

Żadnych bo nie ma sensu wydawać pieniędzy bo efekt będzie bardzo słaby, odłóż kasę lepiej na nowy projekt.

Skomentuj

na Twoim miejscu jak już masz tweetery AWXa to dokup 2szt. 18cm AWX i złóż MX140

Skomentuj

Czaruję...
                    X