Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa monitorów. Proszę o poradę.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa monitorów. Proszę o poradę.

Witam!
    Jako że jestem nowy na tym forum w pierwszej kolejności chciałem się przywitać!
    Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem budowy własnych monitorów.
    Widziałem wasze projekty i jestem pod wrażeniam.
    Chciałbym zbudować konstrukcję która da mi w miarę możliwości jak najbardziej precyzyjny bas i ciepłą górkę.
    Pracuję czasami na monitorach Yamaha HS80. Bardzo cenie sobie w nich precyzję basu ale jeśli chodzi o górkę jest jak na moje ucho zbyt krzykliwa (jasna)
    Jeśli chodzi o stolarkę to materiały posiadam więc koszty materiałów odpadają.

Rozmiar pomieszczenia to 3,7m x 5m co daje nam około 18,5 m2

Całość będzie napędzana przez Denona ADR500AE

Moje założenie to budowa monitorów 2 drożnych o wymiarach:
    S:215mm
    H:330mm
    G:280mm

i tu pierwsze moje pytanie. Czy aby uzyskać taką charakterystykę o której pisałem wyżej powinna być to konstrukcja otwarta czy zamknięta?
    Dodam tylko że nie wchodzi w grę BR z tyłu gdyż będą stały bardzo blisko ściany. Natomiast jeśli chodzi o przód to nie wykluczam takiej możliwości.

Zakładany budżet na głośniki i zwrotnice to 800zł
    Jako że będzie to moja pierwsza konstrukcja DIY nie chcę przesadzać :)

Mid-woofer myślę o czymś około 6,5"
    Wysoko tonowy - nie mam pojęcia liczę na poradę
    Zwrotnice - nie mam pojęcia bo nie wiem jakie będą głośniki (czy ewentualnie pod dobrany już zestaw może je ktoś odpłatnie wykonać? Z jaką rzędu kwotą muszę się liczyć?)

Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam

Czemu takie wymiary? Przy płycie 18mm wychodzi mi litraż ok 13 litrów. Zwykle to za mało na 6,5 calowy midwoofer. No i przy takiej szerokości frontu będzie to słabo wyglądać. Już nie zważając na to, że przy takiej wysokości będzie problem ze zmieszczeniem na froncie głośników i okrągłego BR (jeśli to planujesz).
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tak to jest jak człowiek pierwszy raz chce coś zbudować. Wzorowałem się na monitorach EVE SC207 które mi się bardzo podobają.
      Mają właśnie takie wymiary. 6,5" cala to w moim odczuciu jest minimalny rozmiar głośnika reprodukującego bas o którym pisałem.
      Pracowałem kiedyś na Yamaha HS50 i nie przypadł mi bas do gustu.
      I taki też rozmiar ma mid-woofer montowany w EVE. Nie mam doświadczenia w głośnikach więc proszę o poradę.

Skomentuj

Może MX-140?
        http://stx.pl/mx-140-diy.html
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          Miał ktoś kiedyś okazję tego posłuchać??
          Zmieszczę się w założeniach kwotowych?

Skomentuj

Z moich obliczeń wynika że to kwota ponad 1000zl Jeszcze jakieś pomysły?

Skomentuj

STX W.18.200.8.MCX i na górę PCX. Koszt samych przetworników to około 300zl, do tego jakieś 200zl reszta. Zwrotnica projektu Pawła. Ktoś chyba zrobił z tego 13L monitorki. U mnie grają w 19l. Dla ciepłej górki możnaby zmienić PCXa na ALXa i to chyba bez ingerencji w zwrotnicę :)

Skomentuj

Czaruję...