Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cichy subwoofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cichy subwoofer

Kupiłem aktywny subwoofer. Po podłączeniu go specjalnego wyjścia w amplitunerze Yamaha RX-V450 i uaktywnieniu wszystkich funkcji woofer gra bardzo cicho praktycznie go nie słychać pomimo podkręcenia głośności na tylnim panelu subwofera na maxa. Niewiem w czym jest problem ,przeglądałem forum ale nie znalazłem podobnego problemu.

sprzwdz ten subwufer na inym żrudle dzwięku

a potem sprzwdz żrudło dzwięku
    pozdro

Skomentuj

zbig99, Pochodź z subem po pokoju, może to problem z fazą?

Skomentuj

mlodedrwale, to nie faza

prawdopodobnie wyjscie z yamachy ma za niskie napiecie (czyt głosnosc )
        a subwoofer potrzbuje wyzszego np standardem jest chyba 2 V wiec subwoofer moze wymagac 4V sprawdz czułosci wyjscia i wejscia subwoofera masz to w instruukcji

Skomentuj

Sprawdź wyjście do którego podłączyłeś suba. Ja u siebie mam dwa jedno z synchronizacją drugie bez. Może masz podłączony do tego bez synchro i we wzmaku gdzieś są jakieś dziwne opcje powłączane, których nie znalazłeś. Powinno wyjść co jest grane.
          Pozdrawiam:)

Skomentuj

a masz wzmacniacz ? w subwooferze? tzn. aktywny czy pasywny?

Skomentuj

przecie pisal ze aktywny

Skomentuj

to może podłączył z ominięciem wzmacniacza ? Ok, sorry niedoczytałem.

Skomentuj

Może poprostu ma głośność dla suba ustawioną na małą. Większość amplitunerów ma możliwość regulacji suba. Dzieje się to niezależnie od źródła dźwięku? Sprawdzałeś to tylko przy muzyce, czy na filmach też?

Skomentuj

Wielu urzytkownikow Yamahy narzeka na niski poziom sygnalu na wyjsciu do suba.
                    Druga sprawa to to ze nie zawsze te wyjscie jest aktywne. Nie wiem jak w tym amplitunerze ale w moim SONY przy wlaczeniu opcji 2CHANEL sub nie dziala.

Skomentuj

Niemożliwe żeby Yamach nawaliła. Mam taką w chacie i dobrze mi służy.
                      Pozatym nie lubie aktywnych sub-ów. Mam pasywnego 180-waciaka i nie narzekam :)
                      pozdro

Skomentuj

W modelu 430 sub nie działa w trybie stereo - wydaje mi się ze w nowszych modelach sprawa wygląda podobnie. Jeśli chodzi o poziom głośności wyjścia na subwoofer to rzeczywiście mógł by być trochę większy - mi najbardziej to przeszkadzało jak korzystałem z głośników no name - w takiej sytuacji słaba efektywność przetwornika w połączeniu ze słabym sygnałem powodowała że dźwięk subwoofera była za cichy w porównaniu do reszty pasma.

Skomentuj

Próbowałem na różnych wyjściach 2szt są do subwoofera , w opcjach amplitunera sprawdziłem różne konfiguracje , gra tylko ( ale też nie zadawalająco ) na wyjściu do nagrywarki i magnetofonu ,ale tylko przy włączonym tunerze po przełączeniu na DVD lub TV znowu robi się cichy.
                          Dziekuję za dotychczasowe podpowiedzi będę musiał sprawdzić subwoofer i amplituner na innym sprzęcie

Skomentuj

Jesli wszystko jest dobre (tzn nieuszkodzone) i mimo to gra poprawnie to zastanawiam sie jak go ustawiłes ze dla Ciebie jest za cicho.
                            Bardzo duzy wpływ na głosnośc ma f odcięcia. Ustaw wszystko na max i wtedy powiedz jak gra.

Skomentuj

a jeszcze takie profilaktyczne pytanie na jakim on jest glosniku i z jakimi frontami gra...

Skomentuj

Zamieszczone przez zbig99
                                Próbowałem na różnych wyjściach 2szt są do subwoofera , w opcjach amplitunera sprawdziłem różne konfiguracje , gra tylko ( ale też nie zadawalająco ) na wyjściu do nagrywarki i magnetofonu ,ale tylko przy włączonym tunerze po przełączeniu na DVD lub TV znowu robi się cichy.
                                Dziekuję za dotychczasowe podpowiedzi będę musiał sprawdzić subwoofer i amplituner na innym sprzęcie
                                mam taką samą Yamaszkę ale przyznam, że nie dopatrzylem się dwóch wyjść na suba. Mam tylko jedno opisane "subwoofer". Przyznam, że mam potężnego suba i wymiata fest ale jak z ciekawości ominąłem filtr i podałem bezpośrednio sygnał na wzmacniacz w subie - gral cicho - to fakt.......

Gdzie jest to drugie wyjście na subik w tym modelu Yamahy ?

Skomentuj

Już znalazłem w ustawieniach amplitune i podciągnąłem tam wszystko na max teraz dobrze gra. W instrukcji nie miałem tego opisanego (bardzo lakoniczna) ,drugie wyjscie jest na subwoofer do zewnętrznego dekodera.
                                  Dzięki za podpowiedzi.
                                  PS.
                                  Czy serwer był nieczynny bo od dłuższego czasu nie mogłem wejść na stronę.

Skomentuj

Czaruję...