Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Adaptacja pokoju

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Adaptacja pokoju

Cześć.
    Mam prośbę o pomoc w ustawieniu sprzętu w "nowym" pokoju. Wprowadziłem się do żony I muszę sobie jakoś zaadaptować jeden pokój, który powiedzmy jest hmm ciekawy.
    Jak to wygląda? Jak poniżej. Kolumny to zaph sr71.

Jak planuję?

Ktoś ma jakąś sugestię? Inny pomysł? Martwi mnie ten skos - w związku z nim nie chciałem ustawiać kolumn na krótszej ścianie. Budynek to typowa zabudowa z okresu 1980-1989 - cegła pełna palona, warstwa izolatora i druga cegła. Ściany od wewnątrz tynk + tapeta, na suficie panele drewniane (na skosie również). W pokoju nie ma pogłosu, nie wiem co mi zrobią odbicia w takiej konfiguracji.
    Będę wdzięczny, pozdro.

Możesz spróbować na krótkiej ścianie ustawić sprzęt ale zapewne scena będzie przesunięta. Moim zdaniem lepiej będzie dać sprzęt na ścianę z skosami ale każdy pokój jest inny i powinieneś spróbować każdego ustawienia.

Skomentuj

Najprościej poeksperymentować z ustawieniem jeżeli nie zamierzać wydawać kasy w jakieś ustroje akustyczne. Wszystko zależy od zagospodarowania i materiałów.

Teoretycznie jeżeli postawisz na ścianie ze skosem to dźwięk będzie odbijał się od wielkiej powierzchni i do ciebie wracał powodując interferencje. Jeżeli postawisz na dużej ścianie, to skos będzie powodował odbijanie się fali i kierowanie jej w podłogę.

Jeśli masz możliwość zabudowy dużej ściany w coś rozpraszającego dźwięk to możesz ustawić głośniki pod skosem, jeżeli ma postać goła to raczej odradzam to rozwiązanie.

...ale co ja tam wiem

Skomentuj

Pokój jest mały, troche umeblowany. Częstotliwosciami powyżej hmm 500Hz nie musisz się martwić. Aby usłyszeć/spostrzec opóźnienie fali odbitej względem fali pierwotnej, literatura podaje czas około 20ms co daje różnicę dróg około 6.8m. Twój pokój posiada jakąs chłonność akustyczną, dzieki umeblowaniu, dywanowi itp. Jeżeli sam nie odczuwasz pogłosu to zostaw wyższe pasmo w spokoju. Skup się na zachowaniu modalnym pokoju, czyli czestotliwości poniżej hmm 200Hz.
        Możesz albo wyliczyć strzałki i węzły dla poszczególnych częstotliwości, albo je zasymulować, albo postaw zestaw głośnikowy tak jak pokazałeś i zminiaj miejsce odsłuchowe skupiając sie na basie. Twój cel to znalezienie miejsca gdzie bas nei będzie ani podbity ani stłumiony. Referencję możesz wziąść za przyłożenie ucha do ściany, ponieważ, tam objętościowa prędkość akustyczna jest największa. Albo jeden z rogów, gdzie bas będzie podbity o hmm 6dB. Cieżko powiedzieć bo jest to pole pogłosowe i nie ma gotowego wzoru.

Skomentuj

Czaruję...
        X