Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regeneracja zwrotnicy Arcus TM69

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regeneracja zwrotnicy Arcus TM69

Witam wszystkich!

Zakupiłem niedawno używane kolumny Arcus TM69.
    Stan wizualny do remontu, więc czekają właśnie na fornirowanie.
    Wymontowałem głośniki, wydają się OK.
    Wyjąłem również zwrotnice, na oko również wygląda OK.
    Ale pytanie, czy może nie trzeba by wymienić w niej kondensatorów?
    Jeśli tak, to proszę o sugestie, gdyż nie do wszystkich udało mi się znaleźć w necie zamienniki o identycznych parametrach.

https://diyaudio.pl/i/27171/76aea94f...1447879731.jpg

To orginalna zwrotnica od tego sprzętu? Niezłe wartości tych kondensatorów..

Skomentuj

Zamieszczone przez gallileo Zobacz posta
      Ale pytanie, czy może nie trzeba by wymienić w niej kondensatorów?
      Tego na oko nikt Ci nie powie.
      Są elektrolityczne, więc mogły trochę podeschnąć i stracić pojemność. Choć z drugiej strony były przypadki ze kilkunastoletnie kondy trzymały dalej parametry.
      Jedyna możliwość to je pomierzyć i ewentualnie wtedy wymieniać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
        To orginalna zwrotnica od tego sprzętu? Niezłe wartości tych kondensatorów..
        Tak, zwrotnica oryginalna.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Rozumiem, że bez pomiarów ciężko, ale z tego co wiem, zwykłym multimetrem praktycznie nie da się zmierzyć pojemności kondów, dlatego myślałem o ich prewencyjnej wymianie.
        Pytanie czy da się kupić coś sensownego na dwie zwrotnice w budżecie max. 50zł za wszystko?

Skomentuj

Możesz poprawić położenie cewek tak, żeby były w różnych płaszczyznach, teraz się wzajemnie indukują.

Skomentuj

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
            Możesz poprawić położenie cewek tak, żeby były w różnych płaszczyznach, teraz się wzajemnie indukują.
            No tego bym akurat nie ruszał. Może projekty były dla takiego ustawienia i zostało to uwzględnione.

Zamieszczone przez gallileo Zobacz posta
            Pytanie czy da się kupić coś sensownego na dwie zwrotnice w budżecie max. 50zł za wszystko
            Jeśli będziesz te elektrolity wymieniać na nowe elektrolity to powinieneś się zmieścić bez problemu. Z tym, że jesli te trzymają pojemność to wielkiej różnicy nie odczujesz. Foliowe przy tej wartości to będzie już większy wydatek i nie wiem czy jest sens jeśli masz ograniczony budżet. To już lepiej się przemęczyć i w przyszłości zmienić całe kolumny.

Jak Ci się podoba ich granie, to nic nie ruszaj.

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
              Może projekty były dla takiego ustawienia i zostało to uwzględnione.
              Sugerujesz, że projektant chciał żeby cewki na siebie oddziaływały czy że sprawdził, że nie jest to szkodliwe?

Skomentuj

Niczego nie ruszaj, w szeregu z wysokotonowka masz foliowe wiec jest dobrze, na srednich jest elektrolit ale nie wiadomo jaka ma obecnie realna pojemnosc i jakie ESR, aby przeprowadzic jakakolwiek modyfikacje nalezy pomierzyc te kondensatory i wtedy dobrac kondensatory foliowe + rezystor wyrownujacy ESR alr to tez ogromny koszt bedzie, wiec polecam zostawic to tak jak jest

Sugerujesz, że projektant chciał żeby cewki na siebie oddziaływały czy że sprawdził, że nie jest to szkodliwe?
                Po prostu uwzglednil to w projekcie
                Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Sugeruję, że pewnie odsłuchiwali tak ułożoną zwrotkę, a i pewnie zrobili pomiary kolumny z takową zwrotnicą.

Skomentuj

Jeśli to jest oryginalna zwrotnica, fajnie jakbyś rozrysował schemat i wrzucił może ktoś kiedyś będzie szukał i może się przydać. Swoją drogą duże te wartości kondensatorów, ciekaw jak to wygląda na schemacie.

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                      No tego bym akurat nie ruszał. Może projekty były dla takiego ustawienia i zostało to uwzględnione.

Jeśli będziesz te elektrolity wymieniać na nowe elektrolity to powinieneś się zmieścić bez problemu. Z tym, że jesli te trzymają pojemność to wielkiej różnicy nie odczujesz. Foliowe przy tej wartości to będzie już większy wydatek i nie wiem czy jest sens jeśli masz ograniczony budżet. To już lepiej się przemęczyć i w przyszłości zmienić całe kolumny.

Jak Ci się podoba ich granie, to nic nie ruszaj.
                      Myślałem, żeby wymienić na elektrolity, na kilka lat wystarczą, a kiedyś i tak na pewno zmienię kolumny.

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                      Niczego nie ruszaj, w szeregu z wysokotonowka masz foliowe wiec jest dobrze, na srednich jest elektrolit ale nie wiadomo jaka ma obecnie realna pojemnosc i jakie ESR, aby przeprowadzic jakakolwiek modyfikacje nalezy pomierzyc te kondensatory i wtedy dobrac kondensatory foliowe + rezystor wyrownujacy ESR alr to tez ogromny koszt bedzie, wiec polecam zostawic to tak jak jest

Po prostu uwzglednil to w projekcie
                      Czy można w domowych warunkach zmierzyć pojemność kondów?
                      Znalazłem na allegro jakby "przystawkę" do multimetru za kilkanaście złotych, czy to coś warte?

Jeśli to jest oryginalna zwrotnica, fajnie jakbyś rozrysował schemat i wrzucił może ktoś kiedyś będzie szukał i może się przydać. Swoją drogą duże te wartości kondensatorów, ciekaw jak to wygląda na schemacie.
                      Przyznam, że nie bardzo wiem, jakie są symbole elementów elektronicznych, ale mogę wrzucić dokładniejsze zdjęcia, może to się komuś przyda.

Skomentuj

Swoją drogą duże te wartości kondensatorów
                        Nie na temat...
                        Mam większe:)

Skomentuj

Doradźcie proszę jak pomierzyć kondy i czym ewentualnie zastąpić? (Linki ze sklepów lub alle mile widziane:))

Skomentuj

Czaruję...
                          X