To oczywiste przy pomiarze impedancji, inaczej tego nie zrobisz. PM chodziło raczej o pomiar SPL.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Najlepszy system pomiarowy
Collapse
X
-
Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz postaJak to nie? Podczas pomiaru amplitudy, mikrofon wpinam w lewy kanał, a do prawego kanału doprowadzam sygnał z wyjścia wzmacniacza. Podczas pomiaru impedancji na lewy kanał idzie sygnał zza rezystora referencyjnego, a na prawy z przed niego(zza wzmacniacza). Do JIGa mam taki o to kabelek:
Skomentuj
-
Tak. Rezystory smd widać na poprzednim zdj, diody dałem zwykłe i są umieszczone z drugiej strony płytki. Tak jak mówiłem, jest to pełny jig tylko bez wejścia na mikrofon. Bo ten wpinam bezpośrednio w kartę i zasilam phantomem.
Co z SPL mogłoby być nie tak?Last edited by DiGiCo; 22.11.2015, 17:03.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaPlik .frd z cha-ką mikrofonu to zwykły plik tekstowy, który zresztą można łatwo przekształcać w SW.
Jeśli znasz cha-kę tej pojemnościówki, to nie ma problemu i jako taki jig będzie potrzebny tylko do pomiaru impedancji.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Piter93 Zobacz postaCzy jest więc sens budowy JIGa, skoro impedancję kolumny mogę uzyskać pomiarami pośrednimi?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz postaTak. Rezystory smd widać na poprzednim zdj, diody dałem zwykłe i są umieszczone z drugiej strony płytki. Tak jak mówiłem, jest to pełny jig tylko bez wejścia na mikrofon. Bo ten wpinam bezpośrednio w kartę i zasilam phantomem.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Piter93 Zobacz postaZnam charkę, właśnie dlatego pytam.
Zamieszczone przez Piter93 Zobacz postaCzy jest więc sens budowy JIGa, skoro impedancję kolumny mogę uzyskać pomiarami pośrednimi?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaW zakresie częstotliwości 20Hz-20kHz?
Miłej zabawy, a tak nawiasem mówiąc nie musisz robić całego jiga, używając LIMPa starczy kilka elementów.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaZnasz charke modelu mikrofonu czy jego numeru seryjnego? Bo to spora roznica.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaZapytam inaczej. Czy jest sens bawic sie w inny pomiar niz Limp ( lub podobny program ) i rezystor?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Piter93 Zobacz postaJeśli faktycznie pojedynczy rezystor jest wystarczający, to sensu faktycznie nie ma Do pomysłu nad innymi metodami pomiaru skłonił mnie fakt, że właściwy JIG używa dość dziwnych wartości rezystorów, które trzeba kombinować na własną rękę i mimo to uzyskane wartości są rozbieżne ze wzorcowymi. Stąd moje wątpliwości, co do dokładności pomiarów spowodowanych samym JIGiemAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
Skomentuj