Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Materiały tłumiące, tłumienie kolumn 3-way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Materiały tłumiące, tłumienie kolumn 3-way

Witam, ostatnio wpadły mi w ręce kolumny Tonsila Scherzo 350. Pomijając opinie o brzmieniu, jakości itd. Chcę poprawić ich wytłumienie (w tej chwili nie ma nic). Generalnie szukam materiału który będzie tłumił niskie częstotliwości, maty piramidki z allegro raczej średnio sobie poradzą, są łatwo dostępne ale nie ma informacji na temat ich parametrów. Bardzo fajne parametry ma wełna mineralna ISOVER PT-80 jednak obawiam się tego że pyli, co prawda mój znajomy wpakował to do kolumn i żyje. Oczywiście nie zamierzam wytłumiać całej kolumny. Najgorsze są ścianki górna i dolna, około metr oddalone od siebie dodatkowo równolegle więc przydało by się wyłożyć je porządnie no i tylną ścianę eksperymentalnie. No i właśnie czy np. taka piramidka o grubości 7cm poradzi sobie czy lepiej szukać watoliny do kołder a może to że wełna mineralna pyli to mit?

Witam niskich częstotliwości i tak niczym nie wytłumisz. ale trochę wyższe bedzie dobre. http://www.poweraudio.pl/monacor-mdm...cza-p-478.html
    nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Skomentuj

Ok dzięki, zamówię to jak tak powinno pomóc. Niskich nie wytłumię ale jednak to nie subwoofer i powinno pomóc chociaż na te wyższe. Mata bitumiczna raczej też dotyczy wyższych częstotliwości niż 1khz jeśli chodzi o wibracje obudowy?

Skomentuj

Wystarczy welna ecose, ktora nie pyli, a jest znacznie tansza od welny owczej.

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Wystarczy welna ecose, ktora nie pyli, a jest znacznie tansza od welny owczej.
          One jest dosyć gruba w stanie spoczynku ?? Jak ją mocujesz żeby nie zaczopowała całego wnętrza kolumny a jednocześnie żeby jej nie zdusić ?

...
          Prace powinieneś zacząć od wzmocnień i przegród wewnątrz obudowy najlepiej nieregularnych. Skrzynki Tonsila zawsze strasznie rezonowały. A do wytłumienia podejdź rozsądnie aby nie zamulić całkowicie Basu.
          No chyba że bas Ci przeszkadza w tej konstrukcji. To wtedy raczej zmiejszyć pojemności i przerobić na obudowę zamkniętą z gęstym miękkim wytłumieniem ...

Skomentuj

Wkleiłem 2 wzmocnienia łączące ściany na środku(przód z tyłem i lewą z prawą) nie wiem czy wklejać więcej żeby za bardzo nie pomniejszyć litrażu. Co do wytłumienia to chodzi mi bardziej o poprawę niskich średnich. Byłem dziś w castoramie ale jednak nie kupiłem wełny ecose, mimo że jest przyjemniejsza w dotyku to jednak ciągle trochę ostra, przemyślałem to i wolę kupić mniej ale owczej i wytłumić minimalnie.

Skomentuj

Wytłumiłem na próbę tylko dół i górę i jest poprawa. Usiadłem na dłużej i posłuchałem, w sumie są to bardzo przyjemne kolumny. Może i nie jest to hi-end ale czytałem określenie że stworzono je do łupania na dyskotece i nie mogę się zgodzić. Mogły by schodzić niżej, jak będę mieć chwilę pomierzę jak jest teraz strojona i może założę większy i dłuższy potr B-R. Dziękuję wszystkim za sugestie i podpowiedzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                One jest dosyć gruba w stanie spoczynku ?? Jak ją mocujesz żeby nie zaczopowała całego wnętrza kolumny a jednocześnie żeby jej nie zdusić ?
                Ecose jest nazwa handlowa technologii produkcji welny. Oni robia ja w roznych formatach, grubosciach, gestosciach. Od dlugich platow zwinietych w rolke po sztywne plyty. Mocowac mozna na wiele sposobow, od klejenia po najprostsze typu taker. Wszystko zalezy od danego projektu. Kup sobie w makercie budowlanym na probe i potestuj.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Napewno prędzej lub później sprawdze :) - dzięki

Zmniejszenia litrażu nawet nie usłyszysz. A poprawę kontroli na pewno. Jak kolumny nie mają kolców to uzupełnij ten brak.
                  Jak masz jak pomierzyć kolumny to sprawdź chociażby w polu bliskim jakie śmieci wychodzą z BR.
                  Last edited by Zap Projekt; 01.12.2015, 20:44.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Ecose jest nazwa handlowa technologii produkcji welny. Oni robia ja w roznych formatach, grubosciach, gestosciach. Od dlugich platow zwinietych w rolke po sztywne plyty. Mocowac mozna na wiele sposobow, od klejenia po najprostsze typu taker. Wszystko zalezy od danego projektu. Kup sobie w makercie budowlanym na probe i potestuj.
                    No to tych sztywnych płyt nie widziałem, tylko rolkę, aż poszukam z ciekawości i sprawdzę jak w drugim zestawie zamkniętym się sprawdzi.

Może i masz rację, póki co na razie nawet te 2 wzmocnienia robią różnicę. Kolce założyłem na samym początku, stabilniejsze są na dywanie . Pomiary w polu bliskim zrobię, a może nawet wybłagam dostęp do komory bezechowej i kalibrację swojego mikrofonu gdy już go złożę. Większego sensu to nie ma ale zawsze czegoś się nauczę.
                    Last edited by adamswid; 01.12.2015, 20:57.

Skomentuj

Nie na temat...
                      No to do dzieła kolego ... :)

Skomentuj

wełna mineralna ma dobre właściwości wygłuszające i jest niepalna,
                        dzisiejsze są trochę lepsze od tych wat szklanych co masakrowały ręce i płuca przy pracy,
                        ale wg mnie nadal drażniące.
                        Taka używana do ocieplenia domów jest zbita i sztywna, jak masz dojście do kupna płyt na sztuki, można zaeksperymentować,
                        sam jestem ciekaw

Skomentuj

Czaruję...
                        X