Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Elementy na zwrotnice.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Elementy na zwrotnice.

Jest na ukończeniu prac związanych z budowa kolumn, i przyszedł teraz czas na zwrotnice. Moje pytanie jest takie jakiego typu elemnty wykorzystac wiem że cewki powietrzne i wiem że rezystory ceramiczne min.5w jako tłumik wysokotonówki ale mam problem jakiego typu kupic kondensatort czy MKT,MKS,unipolarne,bipolarne czy jakie? bo nie wiem czym one sie różnią? A drugie pytanko jest takie czy lepiej wykonać zwrotnice samodzielnie wykorzystując wzory do obliczania wartości poszczególnych elemntów zwrotnicy czy może leiej by było kupic jakąś gotową z Janbo, z tym że w przyszłości zamierzam skompletowąć własny zestaw pomiarowy.

wzorami nie obliczysz zadnej zwrotki to jedynie poczatek do pomiarow

cewki najlepsze sa powietrzne nawijane jak najgrubszym drutem
    kondy fajnie sprawdzaja sie polipropyleny a ewentualniem ozesz dac foliwe

moze napisz cos o glosnikach to jakas zwrotka sie zajmie
    ale jak nie masz pojecia kup moze zwrotke z janbo

Skomentuj

Witam,
      Kurian, powoli "wpadasz". Jeśli myślisz o "przyszłości" i systemie pomiarowym to dokonaj zakupu "szpulki" przewodu nawojowego w Śląskiej Fabryce Kabli (masz chyba blisko) i starczy Tobie nie tylko na jeden system. Jeśli chodzi o kondensatory, to naprawdę w rozsądnych cenach sa i możesz stosować już co najmniej polipropylenowe MKP.
      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

głosniki to 2xgdn14/50/4 ss szeregowo + arv 104 4 (teraz mi powiecie że maja słabą efektywność - ale teraz to juz nie wazne, poza tym od basu to sub bedzie), zwrotka miła byc II rzedu z podziałem na 3800Hz, gdzieś wyczytałem że należy troszku oddalic od siebie czestotliwosć i podziału wysoko i nisko tonówki więć liczyłem we wzorach dla gdn 3700 a dla arv 3900. I teraz nie wiem czy wieżyć temu co wychodzi ze wzorów i zakupic elementy o wartościach co mi ze wzoru wuszły czy to nie ma sensu i kupić z janbo i dodac do niej tłumik na wysokotonówke.

[ Dodano: 2005-01-19, 20:04 ]
        arv oczywiście 8 ohm

[ Dodano: 2005-01-20, 15:24 ]
        niech ktos mi odpowie (patrz wyżej)

Skomentuj

Czaruję...
        X