Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SW początki, poprawność pomiarów głośnika SB15NRXC30-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SW początki, poprawność pomiarów głośnika SB15NRXC30-4

Witam!

Zakasałem rękawy i walczę z SW.

Zrobiłem pierwsze pomiary impedancji głośnika SB15NRXC30-4

Głośnik wygrzany. Jig kupiony na forum ze zintegrowanym pre.

Kalibracja oki.

Problem w tym że moje pomierzone parametry sporo różnią się od tych jakie podaje producent.

Dla zobrazowania posyłam fotkę.

Gdzie może być problem że pomiary są tak różne?

Czasami tak po prostu jest, ze pomiary domowe nie zgadzaja sie z tym co podaje producent i nie zawsze ( a moze nawet rzadko ) jest to wina dokladnosci naszych pomiarow.

Mozesz zbudowac prosta obudowe zamknieta i pomierzyc w niej pasmo glosnika. Wtedy porownasz czy bedzie ona zblizona z symulacja na podstawie Twoich pomiarow czy pomiarow producenta.

Witaj na forum!

Skomentuj

Prawie zawsze w pomiarze niewygrzanego głośnika parametry wychodzą " gorsze" niż te podawane przez producentów. Aby się maksymalnie zbliżyć w.w. parametrów należy głośniki wygrzać / rozruszać.
      U nas sytuacja wygląda tak samo :)
      Jeśli chcesz poeksperymentować to zrób szybkie pomiary FS / QTS na głośniku zimnym następnie rozruszaj zawieszenia głośnika i nie czekając zrób kolejny pomiar.
      Różnice będą także kiedy wykonuje się pomiar w pozycji leżącej i stojącej :)
      Przecież w kolumnie w czasie słuchania muzyki głośniki się ruszają i zawieszenie mięknie więc producenci właściwie się zachowują podając parametry dla " wygrzanych' głośników.
      Nie przejmuj się więc tym na tym etapie i skup się na nauce wykonywania pomiarów samych charakterystyk.

Skomentuj

@Branża
        Zamieszczone przez gregorj Zobacz posta
        Głośnik wygrzany.
        Możliwe, że przeoczyłeś jego opis
        Wiecznie narzekam:glare:
        -Pieniądze szczęścia nie dają
        -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
          Prawie zawsze w pomiarze niewygrzanego głośnika parametry wychodzą " gorsze" niż te podawane przez producentów. Aby się maksymalnie zbliżyć w.w. parametrów należy głośniki wygrzać / rozruszać.
          U nas sytuacja wygląda tak samo :)
          Jeśli chcesz poeksperymentować to zrób szybkie pomiary FS / QTS na głośniku zimnym następnie rozruszaj zawieszenia głośnika i nie czekając zrób kolejny pomiar.
          Różnice będą także kiedy wykonuje się pomiar w pozycji leżącej i stojącej :)
          Przecież w kolumnie w czasie słuchania muzyki głośniki się ruszają i zawieszenie mięknie więc producenci właściwie się zachowują podając parametry dla " wygrzanych' głośników.
          Nie przejmuj się więc tym na tym etapie i skup się na nauce wykonywania pomiarów samych charakterystyk.
          Fs się obniży, ale na pewno nie o 20hz.

Skomentuj

Na stronie producenta SBA mozna pobrac pdf o pomiarze parametrow T-S http://www.sbacoustics.com/index.php...le/-/view/191/

Skomentuj

"Zrobiłem pierwsze pomiary impedancji głośnika SB15NRXC30-4"

Sory , a te pomiary zrobione w obudowie zamknietej czy jak ?

Skomentuj

Które? FS. Bez obudowy.

Skomentuj

Dzięki za zainteresowanie tematem.

Pomiar pokazany na zrzucie to połączenie pomiarów frea air oraz added mass.

Pdf-a ze strony SB czytałem.

Tym czasem zaintrygował mnie pomysł z pomiarem głośnika w pionie. Zrobiłem dzisiaj extra statyw do takich pomiarów. Zobaczymy czy będą jakieś zmiany.

Skomentuj

Kolejny pomiar. Głośnik w pionie.
                    Przed pomiarem grzany dwie godzinki.

Widać poprawę.
                    Wygrzeję go jeszcze przez noc. Zobaczymy co wyjdzie jutro.

Skomentuj

Moj SB tez mial FS 55Hz na pomiarze.
                      MLS sie nie nadaje do pomiarow impedancji, stad zawsze w przypadku takiego pomiary wartosc FS bedzie duzo wyzsza niz producenta.

Skomentuj

Czyli co? SW nie da poprawnych parametrów T/S ?

Skomentuj

Mozna tak powiedziec. Arta limp jest lepsza.

Skomentuj

Kolejny pomiar.
                            Grzanie około 14 godzin.

Lekkie zmiany, ale generalnie nic więcej raczej nie da mi się osiągnąć.

To tyle w temacie.

Czas skupić się na pomiarach charakterystyk.

Skomentuj

Jaką częstotliwością go wygrzewałeś? Generalnie wynik przewidywalny, jak spadnie 5-10 hz to wszystko. Zresztą sb kiedyś podowało dane przed i po wygrzaniu i wychodziło to podobnie. Co chcesz tym osiągnąć, nauka dla własnej wiedzy?

Skomentuj

Częstotliwość 40Hz.
                                Uczę się by móc zbudować własną konstrukcję.

Skomentuj

Śmiało możesz dać wyżej. W tym samy czasie zrobisz więcej cykli działaj, działaj.

Skomentuj

Zamieszczone przez gregorj Zobacz posta
                                    Z moich doświadczeń wynika że SW mierzy dobrze - np. mierzyłem fs Daytona RS225 i na pomiarze było 30Hz, gdzie producent podaje 28,3Hz.
                                    Być może trafiłeś na kiepski egzemplarz, tak jak ja w przypadku Founteka FW168, którego pomiar pokazał fs 65Hz zamiast 45Hz...

Skomentuj

Faktycznie, nie pomyślałem.
                                      Mam parkę. Pomierzę drugiego i zobaczymy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Mozna tak powiedziec. Arta limp jest lepsza.
                                        Nieprawda. Wystarczy wiedzieć co się robi oraz jak sie za to zabrać.

gregorj przestań maltretować tego midśredniaka :)
                                        z drugim egzemplarzem postąp tak:
                                        1. Zmierz parametry T-S świerzego przetwornika ; Tutaj pokierujemy cię aby wykluczyć, że coś źle zostało ustawione.
                                        2. Zasil głośnik sygnałem 40Hz o napięciu skutecznym 11V (30W) i uwarzając na układ drgajacy możesz powoli zwiększać do 14Vrms (50W na wyjściu wzmacniacza). Jak znajdziesz największe bezpieczne napięcie to pozwól głosnikowi pograć przez 10 minut. Odłącz, odczekaj aż magnes się ostudzi (tempertura zmieni ci rezystancję cewki Rdc), ze 2 godziny pewnie.
                                        3.Zmierz tą samą metodą głośnik i to będzie wsio.

Edit:

Odnośnie samego procesu pomiarów, to najpierw skalibruj sprzęt (jest art na głównej), do tego skalibruj różnicę kanałów, ja mam taką jak poniżej, oraz ustaw odpowiednią (ta co na screenie jest wystarczająca) częstotliwośc próbkowania oraz rozmiar/ilość próbek :

We właściwościach przetwornika wpisuj parametry podane przez producenta:

Zmierz impedancję głośnika, potem dodaj masę, pomiar impedancji z masą, Driver>Estimate parameters>Use entire range i viola.

ZAPAMIĘTAĆ: nie wygładzamy żadnych pomiarów kalibracyjnych.
                                        Last edited by El_liero; 09.12.2015, 20:17.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X